Ще стане ли киселото ни мляко йогурт? Експертите ни – "за"!

Млекопреработвателите на нож: Уникален продукт е!
Обновена: 15 юни 2017 10:37 | 15 юни 2017 07:00,
102
Ще стане ли киселото ни мляко йогурт? Експертите ни – "за"!
Снимка: Булфото, архив

Над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация (БИС) в рамките на общественото обсъждане за промяна на (БДС) на киселото мляко.

Още по темата

На 16 юни ще стане ясно дали идеята киселото ни мляко да се превърне в йогурт ще бъде приета. Мненията са поляризирани, но засега превес имат поддръжниците на идеята, пише "Труд".

От Национална асоциация на млекопреработвателите /НАМ/ призовават да не се променя стандарта и предупреждават, че предложението "би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт".

"Основна роля на стандарта е да разграничава българското кисело мляко от останалите млечно-кисели и др. йогурт продукти, както и да гарантира качествата на типично българското кисело мляко, предвид уникалната комбинация от микро-организми в симбиотичната закваска", пишат от асоциацията.

В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS).

По-рано този месец стана ясно, че Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
39
 
! Отговори
SS преди 6 години
Еееех , продажно българско племе ...
15
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега и срещу "експерти" ли трябва да протестираме.
14
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се допитаме до руските ръководители, защото по знаещи и можещи няма!
13
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко години един умник искаше да минаваме на латиница, щото била по-популярна, сега други умници искат да ни затрият киселото мляко, щото йоргурт звучи по-модерно... Абе как нямаме мислещи хора в тая държава? Що азиатците не си сменят азбуките, дето никой не им ги разбира, що италианците не си кръстят пицата питка с гарнитура, що само у нас има такива ду*едавци, дето дават мило и драго да обезличат държавата и нацията ни?
12
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен #12на дебелаците от данон пречи :))) , знаеш ли как им казват на даноните дето карат мляко? - фараоните!, щото открили египетска пирамида и вътре до саркофага имало кофичка кисело мляко данон с наполувина изтекъл срок на годност ;)
11
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Gaskoing"Бабите и хората ще го запазят"Баба ти знае как се прави кисело мляко ли бе :) вие тез баби за много невероятни ги имате :)
10
13
 
4
 
! Отговори
Гюнтер до 4 преди 6 години
Не знам кому е нужна тази непредизвикана с нищо словесна агресия.Проблемите се решават при подходящите лекари,не във форумите.Лекувайте се уважаеми.Ако на вас паметта ви изневерява,то все още има хора които помнят.И още нещо,колкото и да,не е за вярване се оказа че единственото по страшно от "червена бабичка",е ""синята бабика",но едва ли разбирате какво ви казвам.Присвояването на чужда идентичност,също е отклонение от нормалното.др Толев би ви помогнал.
9
3
 
35
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Бабите и хората ще го запазят за разлика от продажните политици.
8
0
 
46
 
! Отговори
2+2 преди 6 години
Който изпълнява БДС ще го продава под името Българско кисело мляко ,който произвежда извън БДС може да си слага каквото иска име -йогурт ,лайнопраз и пр.
7
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия глупости, бе, на кой пречи българското кисело мляко?! Това е безобразие!
6
1
 
61
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Йогуртът е блудкав и не съдържа пробиотичните бактерии на киселото мляко. Киселото мляко регулира работата на стомашно-чревния тракт и е много полезно. По цял свят производители патентоват названия на ункални хранителни продукти, нашите пръдльовци искат да се откажат от такава възможност. Нека да опазим българското кисело мляко!
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я г-да "експертите" да обяснят защо българското кисело мляко трябва да получи турското име йогурт!
4
1
 
27
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
можете направо и да махнете бацила вътре с което ни е известно млякото и съвсем да се изравнят нещата с ЕС! и ще го приемат този стандарт нхали се "развиваме"!
3
1
 
40
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Да няма стандарт за да може да слагат всякакви химии вътре нали.
2
5
 
32
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Това,дето го продават така и така не е кисело мляко.Да го наричат и кюспе ако искат.То продажноста и простотията българска е безгранична...то имаше едни сдс им викаха,те и кирилицата искаха да премахват,та тоя с едната книга и образ на *** пехливанин ще се,спре дред нещо.Ако оная яловата му рече ,то и България ще кръсти Йогурт.Направете си домашно кисело мляко,да си спомните кво сме яли!
1
3
 
33
 
! Отговори
Първи преди 6 години
експерти - подлогииии