Спасение в самоубийството!? Можеше ли Даниел да бъде спасен?

Психолог пред Bulgaria ON AIR: Нужни са мерки в кризизисни ситуации
Обновена: 15 юни 2017 08:53 | 15 юни 2017 08:52, Петя Славова
130


Самоубийството е най-сложният поведенчески феномен. Няма как да се разговаря със самоубил се. Няма как да се изследва това състояние изцяло. Първо трябва да бъде овладяна лабилността на искащия да се самоубие. След това трябва да се създаде среда без провокации и нападки. За случилото се в Шумен със сигурност не са помогнали всички сеирджии пред блока на момчето.
Още по темата

Това каза психологът Христо Монов в студиото на "България сутрин". Според него самоубийството на Даниел от Шумен трябва да бъде катализатор за среща между експерти в кризисните ситуации.

"Този трагичен инцидент трябва да бъде повод да се съберат специалистите в тази област. Да се обсъдят нужните мерки, да се изготви план за критични ситуации. Трябва да се направи отделно кризисно министерство, а не всичко да върши МВР. Една институция не може да се справи със всичко", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има прекалено малко профилирани психолози за подобни случаи. По темата говори и Венцислав Станков, председател на синдикат "Огнеборец".

"Действията на колегите са били адекватни. При такива ситуации се създава оперативен щаб от психолози, които ръководят останалата част от екипите на базата на поведението на застрашения", посочи Станков пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Относно предложенията на очевидците да се опъне спасителен батут под прозореца на блока, от който скочи момчето, той каза, че подобни устройства са много ненадеждни.

"Платно не можеше да се опъне, тъй като зависи от терена, а пред блока има много дървета. Освен това у нас много рядко използваме тези платнища, а и те не са много надеждни. Нямаше как да се използва подобен дюшек. Не във всяка пожарна служба има подобно устройство. В София има едно такова платнище. И ако някъде има нещо подобно, то то е много старо", поясни председателят на синдикат "Огнеборец".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
2
 
! Отговори
пери преди 6 години
До Анонимен 46Напротив, всички, които са били там и уж са се опитвали да му помогнат са виновни. Можеха да опънат платнище и да го спасят, това им е работата, това се очаква от тях. А това, че той сигурно пак щеше да опита да се самоубие, е друг въпрос. Щом психологът не е успял да го разубеди, е станало ясно, че ще се хвърли. Имали са два! часа да се подготвят и с платнище и с всичко.
41
5
 
3
 
! Отговори
ДО 46 преди 6 години
Имам сериозни съмнения , че психически Даниел е бил по-добре от вас.
40
3
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 46 Той винаги очаква някой друг да се погрижи за него.Много си прав , но кой ни научи така? Изкажи се до край.
39
12
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
Дреме ми. Един луд по-малко, и без това са много. Това малко сходно с катастрофите. Само,че там за съжаление понякога има и косвени жертви :( като не може да кара в дъровото и до там. С един *** по- малко :) но е лошо когато се забие в друга кола. Другите какво са му виновни... :(
38
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Някои хора в зора си да търсят под вола теле дори си противоречат...Да го дръпнел някой..пък после като го дръпнали го убили...На българите ни трябва виновник...и само един да го посочи всички под строй като стадо овце изливат помия. И няма нищо по-хубаво,ако някой лекар, пожарникар, полицай или учител е ВИНОВНИЯТ- на калда.Болната психика не е като да си се порязал с бръснарско ножче и да спреш кръвта- дали днес или утре, дали така или по друг начин момчето щеше да умре, защото така е искал...
37
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на власт не беше дошъл Радев можеше да бъде спасен.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше ром, досега да е спасен, иначе... Бхк, Ек и тн...
35
9
 
10
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Поредната жертва на Борисов и малоумното му "управление".
34
4
 
12
 
! Отговори
Лудост преди 6 години
Не мога да повярвам , че за институции с изключително социално значение, като пожарна, полиция и болница човешкия живот значи толкова малко.Мир на праха ти младо момче.Смърта ти ще лежи на съвеста на всички зрители, който безучастно те пуснаха да идеш на онзи свят.
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми купете платнища ве, толкова пари се изкрадоха от политическата мафия, толкова ли няма 1000лв за един чаршаф?!
32
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Проблемът тук е, че в България психичното здраве и изключително подценяван проблем! Дори в този случай момчето да беше спасено по един и ли друг начин няма гаранция, че утре нямаше пак да е на прозореца. Грижата за тези хора се оставя на родители, близки и приятели, а те не винаги могат да се справят с тях. Държавата трябва да оказва помощ и контрол на тези хора, а не да вдига ръце и да делегира всичко на близките. Докато това не стане ще сме свидетели на подобни случаи.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви невероятни оправдания за уж така добре свършената работа.На никой не му дреме за вас!Запомнете го!
30
3
 
15
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Борисов по никакъв начин не успя да подобри живота на хората. Прокопиев все му прави правителствата - едно от друго по-неграмотни и - некадърни. Борисов се не мой да изкара Мандата. Плачевният резултат от всичко това се вижда - българският народ е болен, в демографска катастрофа и загива с бързи темпове.
29
7
 
10
 
! Отговори
socialen преди 6 години
При малоъмното "управление" на Борисов страдат обикновените хора. Борисов па няма да изкара Мандата.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки народ си заслужава управата. Толкова.Жалко за момчето.
27
9
 
13
 
! Отговори
Шматко Хамбургски преди 6 години
Гласуваш за ГЕРБ после спасение няма ! Виждате резултата от грешките в живота .
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо всички смятате, че човекът е искал да бъде спасен. Ами това е най-гадното нещо, което можеш да си представиш - взимаш решение да приключиш, преодоляваш чувството си за самосъхранение и накрая вземат, че те спасят - осакатен на всичките ти проблеми отгоре.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще се изредят сума отговорни институции да ни обяснят, как момчето не е могло да бъде спасено.
24
1
 
3
 
! Отговори
Еехаа преди 6 години
до 27! По скоро врьзкарчета! Е няма сега да променяме традициите в Бг!
23
3
 
16
 
! Отговори
varg преди 6 години
До АнонименЗа дървото пред входа на починалия понеже бях после там то се намира на поне 3 метра разстояние.