Спасение в самоубийството!? Можеше ли Даниел да бъде спасен?

Психолог пред Bulgaria ON AIR: Нужни са мерки в кризизисни ситуации
Обновена: 15 юни 2017 08:53 | 15 юни 2017 08:52, Петя Славова
130


Самоубийството е най-сложният поведенчески феномен. Няма как да се разговаря със самоубил се. Няма как да се изследва това състояние изцяло. Първо трябва да бъде овладяна лабилността на искащия да се самоубие. След това трябва да се създаде среда без провокации и нападки. За случилото се в Шумен със сигурност не са помогнали всички сеирджии пред блока на момчето.
Още по темата

Това каза психологът Христо Монов в студиото на "България сутрин". Според него самоубийството на Даниел от Шумен трябва да бъде катализатор за среща между експерти в кризисните ситуации.

"Този трагичен инцидент трябва да бъде повод да се съберат специалистите в тази област. Да се обсъдят нужните мерки, да се изготви план за критични ситуации. Трябва да се направи отделно кризисно министерство, а не всичко да върши МВР. Една институция не може да се справи със всичко", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има прекалено малко профилирани психолози за подобни случаи. По темата говори и Венцислав Станков, председател на синдикат "Огнеборец".

"Действията на колегите са били адекватни. При такива ситуации се създава оперативен щаб от психолози, които ръководят останалата част от екипите на базата на поведението на застрашения", посочи Станков пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Относно предложенията на очевидците да се опъне спасителен батут под прозореца на блока, от който скочи момчето, той каза, че подобни устройства са много ненадеждни.

"Платно не можеше да се опъне, тъй като зависи от терена, а пред блока има много дървета. Освен това у нас много рядко използваме тези платнища, а и те не са много надеждни. Нямаше как да се използва подобен дюшек. Не във всяка пожарна служба има подобно устройство. В София има едно такова платнище. И ако някъде има нещо подобно, то то е много старо", поясни председателят на синдикат "Огнеборец".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитирам комент. 3: "Гражданите са искали да опънат платно, но същитите държавни хрантутници не позволили,Казали че работят по план с нареждане." --------------------Добре че поне са си признали че работят по план който им спускат отгоре, а той вероятно е да не спират самоубийците и само да маркират дейност! Как могат да твърдят, че платното нямало да помогне? когато някой иска да помогне, използва всички възможни средства и не жали средствата. Всеки шанс е ценен! Но тези не искат да спасяват и с това доказват, че животът в България НЯМА СТОЙНОСТ!
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платно не можеше да се опъне, тъй като зависи от терена, а пред блока има много дървета.---Тоя ни взима за много ***. Един скочащ от блок винаги пада в участък с радиус десетина метра. Освен ако не е Сергей Бубка, с извинение. Дори и там да има дървета, това само би забавило падането и могат да реагират по-лесно и скоростта да е по-ниска. Мисля, че при вчерашния пожар в кулата в Лондон е ясно, че всеки голям град трябва да има поне един здрав и работещ батут, деее**!
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20. Човек трябва да е човек за себе си и за всички останали. Това включва и да си човечен. Няма никакъв смисъл в едно самоубийство.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 20! Не ставай смешен, в статията се подчертава и се вижда на снимката че болното момче е искал да се самоубие, а не да убие! Кой клас имаш завьршен?
18
14
 
7
 
! Отговори
varg преди 6 години
И последно от мен.Моето разследване по случая показа,че служител на мвр се е промъкнал зад психоложката и в опита си да улови момчето за крака то е полетяло надолу с главата удряйки се в ламаринена тента над терасата на 2-я етаж и после пада и на плочките.Затова и не оцеля,както при други случай когато дори от 9 етаж са оживявали хора при това без сериозни последици след това.Те не само не го спасиха,те го убиха.
17
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И без тва има много мъже.Един псохар по-малко.Какво искате?Да вземе ножа и да заколи на някой детето или жената?После го пускат-нали е луд По добре така.Сега и семейството му ще отдъхне.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, не само можеше, а и щеше да бъде спасен.Само че в друга държава. Европейска, азиатска, африканска. Само тук не можеше. Т.к. тук тия, дето трябваше да го спасят, са от вероятно с купени дипломи и вуйчо - владика и не знаят на кой свят се намират, какво и как трябва да работят.
15
3
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
При условие че тази психоложка го е държала за ръката- какво е учила въобще - полицайка ли е ? Толкова ли не можа да го дръпне вътре- като гледам момчето е не повече от 60 кг слаботелесно--Това ми изглежда на - събрали се всички и се чудят- този инсценира ли опит за скок -или иска бира и цигарки (в плоските умове на събралите се- е явно второто искане ) Нямаме професионалисти за нищо- Отделен факт е че един човек реши ли да се самоубие- винаги ще опита пак -дори да бе спасен
14
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-лошото в случая е тенденцията. България е на едно от първите места в Европа по самоубийства и на първо по самоубийства на хора до 18г. Това значи,че тези хора тотално не са доволни от живота у нас и не виждат никаква перспектива за оправяне. Самоубийствата са най-жестоката критика над нашите управляващи и провежданата от тях антибългарска политика.
13
4
 
48
 
! Отговори
varg преди 6 години
Още нещо по случая.Изкарват починалото момче ненормален.Да,ама той същият ден е ходил на работа да бере череши.Не е бил чак толкова откачен значи.Като гледам окаяното състояние на дървената дограмата и на самата тераса остъклена по бай Тошово време мисля,че главна причина за този погубен човешки живот е безпаричието.Каквото и да си говоориме без пари нищо не става.
12
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платнище няма.Но има милиарди за ядрени самовари.
11
1
 
18
 
! Отговори
varg преди 6 години
До Така еТе казаха,че той не е бил адекватен,тогава каквото и да му говорят полза няма.Говорил е но несвързани неща.Но това ние няма как да го знаем тъй,като не бяхме достатъчно близо,за да чуем нещо.
10
2
 
26
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До varg 5 Плана за действие се съставя на място в зависимост от ситуацията.Тази психоложка само трябваше да го дръпне вътре и докато стане влиза полицай и го зокопчава.Просто , но се иска малко смелост.Много по добре би било от глупостите които му е наприказвала.
9
2
 
46
 
! Отговори
varg преди 6 години
Как така колегите са действали адекватно след,като не въобще не действаха.като очевидец на събитията повече от 2 часа задавам следните въпроси:1.Защо голяма част от полицията,пожарникарите и други служители стояха на сянка под отсрещният блок ?2.Защо не бяха прибрани да не гледат дори деца ?3.Защо психоложката след,като го държеше за ръка около минута не се опита да го издърпа той все пак беше около 60 кг само.4.Защо пожарникари не се опитаха да се спуснат от покрива и да го ритнат вътре ?
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психолог за психолог !
7
1
 
23
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
Кризисно министерство ,този нормален ли е ?Че те половината трябва да се закрият.Аз пък имам идея за министерство на малцинствата с министър Цветелин Кънчев.Ей много ме бива по идейте.Не мога да се накефа на себе си..Хи, хи..!
6
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София имало едно платнище......най-вероятно от втората световна...
5
4
 
47
 
! Отговори
varg преди 6 години
На първо място некомпетенти служители от няколко държавни служби,на второ място липсва план за действие при такива ситуации и на трето място цената на човешкият живот е нищожна при сегашната действаща ситема.
4
6
 
40
 
! Отговори
666 преди 6 години
*** народ - слаба държава, слаба държава - беден народ, беден народ - още по-***, още по-*** народ - още по слаба....
3
3
 
49
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Разбира се че можеше да бъде спасен. Пожарната и спасителите доло можеха да опънат платно. Сеирджиите на държавна хранилка са стояли и са чакали да падне. Гражданите са искалида опънат платно, но същитите държавни хрантутници не позволили,Казали че работят по план с нареждане. Аз казвам на тях да се случи това ! Бездушни сеирджии !