Борис IV – наследникът на българската корона

Князът свири на китара, обича изкуството и е фен на Реал Мадрид
16 юни 2017 14:07, Красимир Ангелов
165

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Почти цялото многобройно семейство на Симеон Сакскобургготски се събра в София за 80-годишнината на последния български цар. Заедно с тях има и представители на много кралски фамилии от цяла Европа.

Покрай многото гости със "синя кръв" едно момче остава малко в сянка, макар че вероятно трябва да е обратното.

Още по темата
19-годишният Борис, първороден син на починалия през април 2015 година княз Кардам, на практика е наследникът на Симеон II за царската корона, колкото и условно да е това понятие в момента.

Според редица монархисти Симеон Сакскобургготски все още може да се титулува цар на българите, а не цар на България. А според Търновската конституция царската корона се предава по низходяща мъжка линия – от баща при най-големия му син. Toчнo това се случва и през 1943 година, когато умира цap Бopиc III. Тогава короната наследява непълнолетният му син Симеон, а не брат му Кирил, който става регент на малкия цар и бъдещ български премиер.

Наследникът на короната княз Кардам почина през април 2015 година след няколко години в будна кома след катастрофа. Неговият първороден син Борис, който през есента трябва да навърши 20 години, вече се води Княз Търновски т.е. той е престолонаследник. Принцът приема титлата на баща си Княз Кардам след злощастната му кончина и е носител на династичните права. И тъй като до момента в българската история е имало трима монарси с името Борис, един ден внукът на Симеон II би трябвало да приеме името Борис IV. Макар и без царство.

Борис Принц Търновски се ражда на 12 октомври 1997 г. в испанската столица Мадрид. Покръстен е по традиция в източното православие. Негов баща е Кардам Сакскобургготски, а майка - Мириам де Унгрия и Лопес. Има и по-малък брат – Белтран.

Борис е учил в "Европейския лицей" в родния си град, както и в Австрия. Говори испански, английски, френски и малко български език. Обича спорта и е голям фен на Реал Мадрид. Близки до семейството споделят, че той е наследил чувствителността към изкуството на майка си и интереса към музиката от баща си, като дори свири на китара.

Княз Борис Търновски, заедно със своя дядо Симеон II, посрещаха всички кралски особи, включително и испанския крал Фелипе, по време на погребението на Княз Кардам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
9
 
30
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Даже не е БЪЛГАРИН!А натрапен ни МИГРАНТ! / дедо му /
92
11
 
25
 
! Отговори
Хм преди 6 години
В Обединеното кралство поддържат институцията,щото е туристическа атракция N1,а кралското семейство дава прехрана на хиляди(най-вече от таблоидите).Каква ни е на нас ползата от Кобургите????Вредите ги знаем.
91
9
 
10
 
! Отговори
Малийййй, преди 6 години
До Анонимен 93Референдумът през 1946 е незаконен (фалшифициран и под съветска окупацияПа що не направите един референдум сега, ама и американската окупация няма да помогне?
90
4
 
9
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До АнонименКато си толкоз царски фен,пусни една подписка за нов референдум-"монархия или република"!Обещавам да се подпиша,за да не си сам в списъка,ха-ха!
89
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90Царствените особи правят реклама на България като цивилизована странаХайде де, правят реклама на България като изостанала страна , пълна със царски слуги.
88
8
 
27
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
В Италия има забрана за наследниците на короната от мъжки пол да влизат в страната!Това е заради сътрудничеството с фашистите.Подобни забрани за опетнени бивши монарси има и в други страни-Румъния,Гърция.Обаче ние,като слабопаметни,хич не ни интересува кой ни загроби на 3 (три) пъти!Като нямаме самоуважение,как да ни уважават!
87
1
 
5
 
! Отговори
Владо преди 6 години
До Анонимен 93 жалко че в лудницата не приемат щото нямаме здравеопазбавне
86
2
 
10
 
! Отговори
ХА, ХА преди 6 години
До АнонименА ПЪК СОЛОМОН ПАСИ Е НАСЛЕДНИК НА ЕВРЕЙСКАТА КОРОНАНе е бе, те нямат корона, Пасито е наследник на ибрика на Бойко , когато беше пазвантин на крадливия дедо!
85
4
 
7
 
! Отговори
eni4er преди 6 години
Колко малко говори български?Може ли да псува?Ако може значи е от нас
84
3
 
11
 
! Отговори
ХА, ХА преди 6 години
До Анонимен 93Не ни трябват радевци, плевненлиевци, гоцевци .Както виждам на тебе ти трябва цар-господар за да има какво да лижеш и да въртиш опашка около него с надеждата да ти подхвърлят кокалче!
83
10
 
25
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Фердинанд закопава България два пъти еднолично,като втория-получавайки пари от Германия,с ясно съзнание за неминуемия бъдещ провал.Борис III е със съществен принос(но не решаващ) за Третата катастрофа.За простотиите на Симеон II сме си на 100% сами виновни....
82
33
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее Негово Величество Симеон II, както и престолонаследникът Борис IV !Референдумът през 1946 е незаконен (фалшифициран и под съветска окупация).Не ни трябват радевци, плевненлиевци, гоцевци ...Искаме благородни европейци начело на България !
81
3
 
10
 
! Отговори
Майтапчия преди 6 години
Борис IV-ти трудно ще се вреди заради Борисов 3,4,5....n-ти!
80
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се говори като повечето от вас тука, разберете това, хора. Царствените особи правят реклама на България като цивилизована страна, която спазва европейските традиции и познава историята си. Да, сега сме република, но фактът е факт- Царят е Симеон Втори, а престолонаследникът е внукът му /в случай , че България се върне към монархическо управление, което е само теоретично казано/. Не се излагайте , моля. Бъдете сдържани с изказванията.
79
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наследникът на Симеон,цар на българите говори английски ,френски и дрън,дрън.....и малко български.Е май няма да коментирам
78
4
 
12
 
! Отговори
Гого преди 6 години
На времето нашите велики царе ако са знаели за какво се бият .......Ужас и срам...... за какъв народ са се били и давали живота си.....
77
1
 
12
 
! Отговори
Горан преди 6 години
До 80: Е, такива непотвърдени твърдения са изключително надежден източник на информация! Бил Фердинанд пра-пра-пра-пра внук на една от дъщерите на Иван Асен II, да бе! Остава и тази му дъщеря да е била от Ана Комнина, и направо... В научните среди пък се било говорело, че родът на Кобургите имал връзка с рода Дуло... Бре, какво ли не се говори, и какво ли не се пише... То произходът на рода Дуло е забулен от дълбока древност в легенди и предания, ама...
76
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия е своего рода PR-вратичка за това, че тези, които се смятат за "висши", ще властват, въпреки очеизбождащи обществени и конституционни пречки за това. Г-н Сакскобургготски е вече на години, жив и здрав да е, а от запад бързат да направят реклама на отрочетата му, обличайки ги в царски одежди. Но напразно - винаги ще се намери някое дете, което да изрече, че царят е гол. Макар да не са изпълнени идеалите на Левски, тук все пак е република и подобни "царе" и "наследници" нямат място.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ПЪК СОЛОМОН ПАСИ Е НАСЛЕДНИК НА ЕВРЕЙСКАТА КОРОНА
74
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе що ми се струва, че от 1946-та сме РЕПУБЛИКА? Кви царе, кви престолонаследници? Или някои са решили да връщат монархията? А тия, "синьокръвните", не са нищо повече от едни ***, живеещи за сметка на увяхнала слава. Не че и повечето сегашни политици не са такива, ама живеят от избори на избори и цицат народна пара на поразия...