Цигари, пиене и дрешки – с най-малки сметки! Къде? В България!

Потребителските цени и услуги у нас са най-евтини според Евростат
16 юни 2017 19:15,
58
Цигари, пиене и дрешки – с най-малки сметки! Къде? В България!
Снимка: архив "Булфото"

Цигарите, алкохола, ресторантите и дрехите са най-евтини в България от всички 28 държави в Европейския съюз, показват последните проучвания на европейската статистика.

У нас пушенето и пиенето са 56% от средното ниво в ЕС, което Евростат обозначава като 100%.

Европейските статистици са сравнявали цените в шест категории – "Храна и безалкохолни напитки", "Алкохол и цигари", "Хотели и ресторанти", "Облекло", "Потребителска електроника" и "Лично транспортно оборудване".

България е първенец по евтиния в три от тях. Освен в графата за алкохол и цигари, страната ни застава на първо място по най-ниски цени и в тази за ресторантите и хотелите (44%). В тази категория втора след нас се нарежда Румъния (53%), следвана от Чехия (56%).

Най-скъпи са ресторантите и хотелите в Дания – 150% от средните за ЕС цени и в Швеция със 144%.

Още по темата

Дрехите са друга група, в която страната ни държи първото място по ниски цени. У нас те са 81% от средното в ЕС, а най-високи са в Швеция – 136%.

Най-евтини са цените на храните в Полша (62%), а най-скъпо е в Дания (148%). Тук стойностите за България са 71%, пише "Труд".

С изключение на Дания (146% от средното равнище в ЕС) разликите в цените между страните членки по отношение на личното транспортно оборудване са малки. Най-ниски са цените в Чехия (78%), а най-високи в Холандия (119%). В България цените са били на 86% от средните за ЕС.

Данните показват, че общият индекс "Потребителски цени и услуги” у нас е на най-ниско ниво в ЕС – 48% от средното.

Ценовите равнища силно се различават в отделните страни на съюза. В Дания те са най-високи – 139% от средното за ЕС, втора е Ирландия (125%). Следват Люксембург и Швеция (124%), Финландия и Обединеното кралство (121%).

На другия край на класацията след България най-ниски са цените спрямо средните в ЕС в Румъния (52%) и Полша (53%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до дедо ви ВуньоКато те гледам как пишеш, едва ли в живота си , си правил нещо повече от чистене на писоари .Аз до сега в чужбина дедо все със занаят и език съм ходил и не ми се е налагало да чистя тоалетни чинии , но и това не е срамна за мен работа, която дедо Ву...ня-ьо, е изхранила доста семейства в милата ни родина . По добре да мия КЕНЕФффИ за 1500? в чужбина ,отколкото да работя костюмар в България за 500? . А на здраве, пия бърбън от чистене на тоалетни ;) .
52
0
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
шменти-капели само! за едни македонски домати даваме в София по 3лв на килограм саега и това е навсякъде(аз не)! но давам този пример за да кажа за качеството и цената че положенитето отива на към все по-лошо! плащаме всичко мнооооого скъпо като вземем да сравняваме всичко ама всичко! и накрая живота ни е минал и нищо не сме оставили, работили сме за БСП през повечето от времето и за тия диваци в парламента и пак си говорим глупости!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Evtiniika ---- kakto i xorata !?
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново манипулация. Няма ли най-после да казвате истината. Това което тук струва 1 лев в Германия е 1 евро. 2лв. - 2 евро. Заплатите в Германия са 20 евро на час, а у нас..... Така че у нас е много по-скъпо. До кога манипулации? До кога лъжи? До кога ще търпим?
49
3
 
4
 
! Отговори
дедо ви Вуньо преди 6 години
Ми не се прибирай бе драги ми анонимен .Стой си там където си и си чисти кенефите да драгите ти чужденци .
48
0
 
9
 
! Отговори
Убиващият с долари преди 6 години
Защо тези евростатистици си затварят очите че цените на стоки и услуги са свързани с доходите на хората ? Защо се правят че значение имат само цените ? У нас цените били мноо ниски ! И ? Ама дходите не ги интересуват. Да умират ! Кога ще качвате цените в България че са много ниски ?
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :)Тениски в италия за 4-5 евро няма :)освен някакви абсолютни китайски ***. ПОчват от 10-15 евро на сергиите на седмичните им пазари. Обходни пътища има, да. С прилично качество и доста по ниска разрешена скорост на придвижване.Ако си обърнал внимание, в италия 80% от народа пазарува нещата на 'оферта' (примоция). Познай що.
46
0
 
0
 
! Отговори
m преди 6 години
До Анонименkvo si pil bre 4ov4e
45
3
 
12
 
! Отговори
пинко преди 6 години
по ценно от нашата природа няма и затова ни завиждат и ни се чудят как е съсипваме сами, другото с хартийките е ала бала и е временно, а тука здравето и природата вървят ръка за ръка ама трябва и да си ги заслужиш а не само по банкети и маси да ходиш...
44
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен29 в италия например..бира в кен има и за 40цента..уиски за 6 евро(с добро качество),бут. вино има и за 2,пак с добро качество..тениските има по 4-5 евро..да продължавам? има и такива с по 1-2 нули отзад,ама говорим за евтино и качествено..после да не забравяме и надницата..не познавам някой да работи за по-малко от 50 евро,или пък пенсионер с 100 евро пенсия.. един колега по-надолу беше споменал магистралата..ама е забравил да спомене,че има и второстепенни пътища,които не се плащат
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средна работна заплата в България 500 евро преди данъци.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средната работна заплата в Белгия е 3300 евро преди данъци.
41
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве хора що се дрънкате един друг. Ясно е че в *** *** всичко е в цветни опаковки с долнопробно качество .Прибрах се от чужбина и за три месеца в Пловдив си разбих тялото и здравето с уж Лидали , уж Кауфлани и тям подобни псевдо магазини с имена на големи марки. А интересното беше, че по целия център и не само всички дрехи и стоки са Турски ***, ама ще са по-евтини я. Цигари и алкохол са на европески цени, а качеството им зле - пак фалш. Не искам скоро да се пребирам в този див див Изток опустял .Само възрастни и деца - другите са изчезнали безследно.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Пробвай в Белгия да излизаш поне 1 седмично в кръчма по български тертип (без ограничения за конусмацията) и ще видиш за колко отрицателно време ще фалираш.
39
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете първо за доходите и тогава тръгвайте да сравнявате цените и ще видите че има пряка връзка. В Белгия данъците може да са 60% от заплатата но с останалите 40% работиш ли се издържаш не се налага да се ограничаваш.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен в графата за алкохол и цигари, страната ни застава на първо място по най-ниски цени и в тази за ресторантите и "леките" жени.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В английско имот - къща (при това в провинцията) под 400к паунда няма.
36
5
 
16
 
! Отговори
реджеб иведик преди 6 години
значи такава дезинформция и мнипулация и по живково време не е имало!!!!!!!!!!!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трафикът на коли в Копенхаген е по малък от произволно българско село. Няма коли, щото нямат мангизи за прескъпите коли. При това няма значение дали колата е датска или не-датска. На границата митото се плаща безусловно. Пък ако ще карай един ден само в датския 'рай'
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Белгия данъците са над 60% от заплатата. В Дания - почти същото.В Дания митата на колите са почти 100%. Кола която тук струва 20к лв там струва около 40к лв.Да не говорим за цената на застраховките в датско. Не случайно датчаните масово карат колелета - немат мангизи !