По кралски: Скъпи царски гости във "Врана"

Симеон Сакскобургготски празнува 80-ия си юбилей
16 юни 2017 11:23, Петя Славова
34

По повод честването на 80-ия рожден ден на Симеон Сакскобургготски в двореца "Врана" ще се съберат представители на кралски фамилии от цяла Европа. За тържеството са поканени и представители на държавната и местната власт у нас, представители на бившата парламентарна група НДСВ, както и министри от неговото правителство.

Още по темата

В катедралния храм "Св.Александър Невски" се провежда и Благодарствен молебен, възглавяван от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Високопреосвещените Митрополити на Светия Синод.

Почти цялото семейство на Сакскобургготски пристигна за юбилея. То се е събирало тук за последно преди 10 години.

Роден през 1937 година в София, Симеон наследява на трона своя баща Борис III още на 6-годишна възраст.

Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща 50 години по-късно – през май 1996 г. Става става министър-председател от 2001 до 2005 година.

"По време на управлението на Симеон БВП на България беше с най-високи показатели, също така имаше ръст на раждаемостта, а нивата на корупция в страната ни бяха най-ниски в сравнение с мандатите на останалите министър-председатели", посочи в студиото на "България сутрин" Минчо Спасов от НДСВ.

"Въпреки приноса за присъединяване към ЕС и НАТО Сакскобургготски винаги е бил скромен човек и е признавал заслугите на своите предшественици и последователи", коментира още Спасов.

Пред Bulgaria ON AIR Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, сподели за удивлението си от проявата на разбиране, внимание и уважение от страна на Сакскобургготски към среди, причинили много беди на неговата фамилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
18
 
! Отговори
аве преди 6 години
на тоя муфтаджия пак ли ще му плащаме масрафите за богаташкия РД? Тва е охрана, ами в А. Невски масрафа, другите неща... Нахалник не, ами... В МАдрит тоя РД не може да си го позволи - ще му одерат кожата! А тук сощи ми се дотътрили разните там "князе" - бъкел български не знаят!
3
6
 
20
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Пфу, замириса на мухъл и нафталин!Аман от тея монархически напъни!Марш в килера на историята, светът се промени и не ви искаме!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма сбирка си правят, няма две мнения, само Бойко Борисов никъде не го споменаха, но със сигурност ще е на събитието.
1
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ега му е последния юбилей, нацонален предател !