В Слънчев бряг чакаме германци, поляци, руснаци...

Ангелкова откри летния сезон в най-големия ни курорт
55
В Слънчев бряг чакаме германци, поляци, руснаци...
Снимка: Министерство на туризма

Най-големият морски курортен комплекс на България предлага изключително разнообразие от туристически и съпътстващи услуги. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на церемонията за официалното откриване на Лято 2017 в Слънчев бряг.

Тя припомни, че за цялата 2016 г. пренощувалите в местата за настаняване с над 10 легла в комплекса са били повече от 789 хил., което е над 20% ръст спрямо предходната година. Реализирани са над 5 млн. нощувки (22% увеличение), а приходите от тях са над 266 млн. лв. и също 22% скок нагоре.   

Приключва един много интензивен подготвителен период за активния сезон, в който освен администрацията участваха бизнесът, местната власт, контролните органи и всички заинтересовани партньори, каза още Ангелкова и допълни, че от всички заедно зависи реализацията на едно ползотворно лято, което дава положителни прогнози.

Към началото на сезона общият брой планирани полети на летища Варна и Бургас за периода юни-септември 2017 г. вече надхвърля с 8% броя на изпълнените полети през същия интервал на 2016 г. Очакваме отново силно присъствие на туристи от Германия, Полша, Великобритания, Украйна, Чехия, Франция, скандинавските страни, Русия и др., подчерта министърът.

Тя припомни, че летният туризъм заема основен дял в отрасъла и от следващите няколко месеца зависи да изпратим отлична година с приблизителен ръст към момента от 7 до 10% спрямо рекордната 2016-а. По думите й качеството на услугите и сигурността на туристите са над всичко, защото в противен случай губят конкурентоспособността и имиджът на България.

Искам да подчертая отново, че можете да разчитате на пълната ни подкрепа. Полагаме максимални усилия да бъде актуализирана нормативната база, да се намали административната тежест и да се преодолее трайно недостигът на персонал. Трайното намиране на решение на проблема с кадрите остава водещо за нас. Успяхме с много общи усилия да приемем Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция. Правилникът му също е приет и вече стартира наемането на работници от трети страни, каза още тя.

Това според нея обаче ще подпомогне бранша краткотрайно и затова се предприемат съвместни стъпки с образователното министерство, за да има пряка връзка между обучението и нуждите на бизнеса. За целта се работи и по създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри. Същевременно трябва да се обсъди и средното възнаграждение в сектора, за да се задържат качествените работници, коментира Ангелкова.      

Тя наблегна отново, че контролът е фактор, на който администрацията сериозно залага.  Мобилните екипи на министерството ще извършват проверки през целия сезон и ще действат безкомпромисно при всяко установено нарушение. В тях са включени и здравни експерти, специалисти по качеството на храните, представители на НАП, КЗП и др. Продължава да работи горещият телефон на министерството за сигнали за нередности, те ще могат да се изпращат и на специален имейл, като координатите им са публикувани на институционалния сайт.

Особени грижи съвместно с органите на реда се полагат за сигурността на туристите в най-посещаваните зони, каквато е Слънчев бряг. На Черноморието ще бъдат командировани близо 980 полицаи за целия сезон, което е повече от миналото лято. Голяма част от тях ще са концентрирани именно в Слънчев бряг, стана ясно от думите на министъра.

Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който нарушава закона. Независимо дали става въпрос за преместваеми обекти, неизпълнени договорни отношения или други нарушения. Законите в страната трябва да се спазват от всички – и българи, и чужденци, и домакини и гости, обобщи Николина Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
толкоз колхоз ще се изсипе тук (повечето западни ***), че ще има яко лобут и екшън по Черноморието. Както казват: "Пази Боже да не живееш в интересни времена". Е, ако не друго, то поне на дИмокрацията не може да й се отрече - предостави ни доста "интересни" времена, поне не е скучно))
43
0
 
0
 
! Отговори
Ша преди 6 години
си ги чакате!!! Де що качествени туристи има по Балканите - всичките ни заобикалят от много далече, защото знаят каква *** и мизерия е по нашето Черноморие! Всички са в Хърватска, Черна Гора, Гърция, Турция, Кипър дори Румъния е популярна вече. Чакайте си от умрял писмо алчни мутрагенти и пишман хотелиери! При вас ще дойде само шлаката - разни престъпници, психари, дива*ци, пощурели из*роди и такива дето ритат, трошат, палят, бият и правят зулуми и мизерии = Профили на туриста в БГ!!!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е луд да идва тук.Много лоша слава имаме.Рискови сме.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очакват се потоци от туристи от намибия,сомалия и судан
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Samo bednazi idvat na bg more
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен на мopието идват предимно чужденци, които още не са били там. После не повтарят. Така и българите, макар че имам едни приятели мазохисти, дето всяка година ходят, ама те са по-скоро изключение.
38
0
 
9
 
! Отговори
Дюнер кебап преди 6 години
Ще има едно понапълване през сезона на отпуските,когато всичко навсякъде е пълно.Интересно е,че до Бургас летят главно чартърите на Томас Кук,обаче в туристическото им списание на самолета няма и ред за българска дестинация.Даже частни барове в Испания са намерили пари за реклама там,ние не съществуваме.Офертите за България по офисите им също са кът.
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Николина Ангелкова е най-слабия министър на всички времена, за нищо нестава.
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
банановата република чака. Ми като закриха 93% от производителнтие мощности ще чакаме по морето - демокрация баце
35
2
 
6
 
! Отговори
от скопско преди 6 години
ми то черно море е пълно с военни кораби и техника водата малко.нема вода и песак.
34
2
 
7
 
! Отговори
доообре преди 6 години
много високи проценти,това е хубаво.А прочетете какво казва за изминалия сезон през есента на 2016,че бил слаб сезон и тябва промяна в закона.същото беше и през зимата.пише че и заплатите са до 2500 лева/в.симеонов/,но хората ходят на сезонна работа в чужбина.що така аз не моа да разбера.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И лисицата върви след коча и се облизва, гледа как висят и се подрусват, ама не падат. А тя чака.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засега само родни шведи.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В Слънчев бряг чакаме германци, поляци, руснаци..."---Като по Татово време - същия контингент. Ама тогава идваха и чехкини ...
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте ме и мен, и аз ида!
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юни почти мина, тя чакала !Ще направят едни нощувки за около 20 дена и толкова
28
1
 
24
 
! Отговори
КОНСКА ГЛАВА преди 6 години
Може да съм грозна и ***, но ще командвам туризма, щото Боеко е наредил да ме търпите. И няма никакво значение колко били нощувките и какви милиони са откраднати, важното е да ме снимат със Сталоун
27
0
 
21
 
! Отговори
урко преди 6 години
Чакайте
26
3
 
3
 
! Отговори
Mustakata kadana преди 6 години
Za tova po cql den visq pred kompa I pliuq po vsqka Bg statiq za turizam.Gledam komentarite,che mnogo kolejki mislqt kato men.
25
4
 
12
 
! Отговори
Mustakata kadana преди 6 години
V Sunny Beach e mnogo zle.Otidohme s moq Mustafa I to palno s beli hora,polqkini,ruskini,ukrainki,balgarki...Mustafa samo se kokori I mu tekat ligite.OT togava mu povtarqm-na more samo v Greece ili Turkey!S moq nov hidjab sred mestnite krokodili I pingvini sam kato morska feq.V Bg e losho za kompleksirani I grozni kadani,kato men.