Без детска градина? Държавата ще плаща на баба и дядо

Всички участници обаче ще преминават през обучение
18 юни 2017 09:33,
24
Без детска градина? Държавата ще плаща на баба и дядо
Снимка: архив Reuters

Държавата ще осигурява детегледачи за семейства, чиито деца са останали извън детските градини. Програмата се реализира с европейски средства и е продължение на предишна такава.

"Целта на програмата е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани", заяви зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Още по темата

"Предвидени са около 20 милиона лева за 1500 семейства, като програмата ще осигурява гледачи на деца от 0 до 5 години. Кандидатстването ще може да става и по електронен път", разясни Русинова пред "Нова".

Приоритет ще са хора, регистрирани в бюрата по труда, стана още ясно от думите й.

Възнаграждението за детегледачите ще се изчислява на база минимална работна заплата и в зависимост от работното време на родителите.

Зорница Русинова не отрече, че предвидените пари за детегледачите могат да не са достатъчни. "Държавата се стреми да покрие минимума", заяви зам.министърът и допълни, че програмата е приоритетно насочена към самотните родители и хора в неравностойно положение.

При подбора на детегледачите ще се "стимулират" хора в предпенсионна възраст, също регистрирани в бюрата по-труда. За предпочитане ще бъдат кадри с опит в педагогиката и грижата за хора.

Финалната дума при избора на детегледач обаче ще е на семействата.

Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата, потвърди зам.министърът. Всички участници обаче ще преминават обучение.

"Важното е родителите да имат доверие на човека", заяви Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмата е ГЛУПОСТИ на ТЪРКАЛЕТА.Престанете с тези безумия бе политикани.
17
2
 
3
 
! Отговори
до радио коминтерна преди 6 години
Ти май не излизаш често, нали? В градинката да си играело... КАКВА градинка, бе другарю? На нейно място има блок, паркинг, магазин. А на останалите "градинки" се валят по земята бойни дрогари и пият спирт от сутринта, съпровождани от кучелюбци. Тетанус, хепатит, тения, ***, бълхи... Или да си извеждам детето и да карауля с пушката? Да си играело с връстниците в градинката... Те тие "връстници" са на по 40-50 години с язва и цироза, бе!
16
1
 
8
 
! Отговори
D преди 6 години
Колко са тези баби с педагогика ?Отглеждането на децата ще е съпроводено само с ултимативни фрази и думата -НЕ!На какво ще ги учат и как ще си говорят с тях?Тази програма е за 1500 домакинства,ами другите семейства,за тях какво ще има?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
баба и дядо ще преминатобучение ??? "Всички участници обаче ще преминават обучение."Парите за обучителите са по отделна програма ? По коя? Защо няма новина? Кой провежда обучението, и срещу какви пари? Т.е НПО не подкрепят разкриване на нормални градини, за социализация на децата и поправяне на програмите, а искат такъв ред в който те да обучават и контролират постоянно процеса.
14
0
 
8
 
! Отговори
стария морал преди 6 години
мен пък са ме отгледали дядо и баба, набори 20 и 21, вече покойници, хора закърмени със старите български традиции, сурови, работливи, морални, стъпили здраво на земята и знаещи мястото си в света и живота.А не като съвремнните консуматори яж папкай *** се а после като порасне дай тревичка
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за тъпотия?? Имам едни съседи - алкохолици. Не работят, защото "кой ще гледа детето". А то е вече на 6 години и още не може да говори! Основното му занимание е да търчи напред-назад по коридора, защото никъде не го извеждат. Точно така -дайте им още пари за пиене - много нещо ще се промени. Въпрос на време е да научи занаята на татко си и да почне да разбива колите. Това е един случай. И не, не е махала това, а София. Представям си по *** махали какво ще е.
12
0
 
18
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Вместо молове направете детски градини.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София вместо магазини да строят детски градини и училища. Стига печалбарство!!!
10
2
 
23
 
! Отговори
Катя преди 6 години
Е**** тъпотията! Места в ясли и детски градини недостигат предимно в София. На младите семейства които познавам бабите или не живеят в сф или работят. Но 400 лв стигат за такса в евтина частна градина. Вместо да пратят всички деца на градина, те измислят безумни програми за да усвоят едни пари
9
7
 
21
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Много по-добре е децата да бъдат сред свой връстници. Отколкото да ги отглеждат бабите и дядовците които имат много проблеми и основно се оплакват. Какво ще научат от тях, че пенсиите им били малко и нямали пари за нищо. Но когато им прозвънят за някоя далавераса първи за да хвърлят пари и злато от прозореца и балкона.
8
4
 
21
 
! Отговори
карина преди 6 години
С тези средства постройте детски градини, не ги харчете за идеята и за едно начинание със съмнителен успех. Пак баба и дядо ще се наредят да гледат своите си внуци - мързелива и недалновидна политика е това. Закрихте стотици детски заведения , а сега да плащаме на баби и дядовци - по-голяма п/росто/тия не бях чувала.
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без детска градина? Държавата ще плаща на баба и дядоВсички участници обаче ще преминават през обучениеE, доживяхме и до тази мега тъпня на ГЕРБ!Питам, който няма баба и дядо или те са толкова болни, че не могат себе си да оправят, камо ли внуците?Освен това, човек на 70 години на какво обучение е годен да се подложи?За обучението, предполагам, че се готвят да ни изтръскат по една шапка пари?Всички социални институти ги разрушават бавно и методично.Унищожават бъдещето на България.
6
1
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Яко *** е паднало ,а,, Днезе,, ...
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще обучават бабите и дядовците в строги евр0гeйски ценности. Да не остане грам национален патриархален български традиционализъм.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве каква държав, не ви лие ясно, че баце плаща пенции, заплати, той лови снежинки и.тн.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабите ще ги прекарат през сито, ще приемат само тези които платят корупционни такси, а парите от програмата ще ги лапнат политиците.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабите ще ги прекарат през сито, ще приемат само тези които платят корупционни такси, а парите от програмата ще ги лапнат политиците.
1
0
 
41
 
! Отговори
BRAWO преди 6 години
Тези пари са насочени към ромите ?Като фалшивите инвалидни пенсии за деца .Всяка ромка баба има по 30 внучета , умножете го по минималната заплата и ...