Тревожно: Всяко трето момиче у нас – с цигара в ръка

На водещо място в света сме по пушещите момичета между 13 и 15 години
18 юни 2017 15:13,
127
Тревожно: Всяко трето момиче у нас – с цигара в ръка
Снимка: Flickr

Около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците, цитирано от Ройтерс.

Използването на тютюневи изделия е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи и за сериозни заболявания в света, на която се дължат около 6 милиона смъртни случая всяка година, отбелязват изследователите, участвали в проучването на американския Център за контрол и превенция на болестите (ЦКБ). Повечето пушачи "усвояват" този навик именно в юношеските си години, предава БТА.

Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата.

От всички страни, цитирани в проучването, най-малко пушат юношите в Шри Ланка (1,7 процента), а най-много - в Източен Тимор (35 на сто).

Най-малко млади момчета пушат в Таджикистан (2,9 процента), а най-много - в Източен Тимор (61,4 процента). България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29 процента, докато в Таджикистан пушат само 1,6 от момичетата.

"Пушенето уврежда почти всеки орган на тялото, а научните данни показват, че повечето от възрастните пушачи пропушват именно в периода на юношеството", казва водещият изследовател на проучването Рене Аразола от отдела "Пушене и здраве" в ЦКБ.

"Младите хора, които започват да пушат в по-ранна възраст, по-често развиват дълготрайно пристрастяване към никотина, отколкото онези, които усвояват вредния навик в по-късна възраст", добавя Аразола. "Следователно усилията следва да се насочат към превенцията на пушенето сред юношите, ако искаме да няма още едно поколение възрастни, които страдат и умират от болести, свързани с пушенето", заключава ученият.

В повечето страни най-малко половината от сегашните пушачи казват, че искат да спрат, сочат още данните. В Уругвай желание да се откажат от вредния навик декларират 32 на сто от децата пушачи, а във Филипините - 90 на сто.

Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
28
 
! Отговори
Бонк преди 6 години
Въздуха който дишаме, водата която пием в България са достатъчно вредни и за по -малките деца , че и за всички , а не само всеки трети .
37
2
 
21
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Като ти чета излиянията май постоянно правиш връзка с кораба-майка. Лекувай се докато е време!
36
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ива 45г. Горе- долу сме набори , драга , но аз бе съм спрял да пуша. Удоволствието от тютюнопушенето си е лично мой избор, който включително допринася за приходи в държавната хазна. Защо искате да отнемете това ми право? А не е ли по-тревожно, че непълнолетните момичета правят секс ?
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следствие от еманципацията.
34
1
 
24
 
! Отговори
Locust преди 6 години
Тази статия е една приятна прелюдия към новото повишаване на тютюневите изделия. Дано поне да се подобри качеството. Имало много пушачи и пушачкиз Държавата какво прави за превенция? Само статистика и констатации. Жалко е!
33
6
 
29
 
! Отговори
Ива 45 год. преди 6 години
Вместо да си купят един готин шоколад или кило ягодки те си харчат парите за отрови.Родителите спят ли? Преди като се прибирахме от даскало и родителите все искаха да им хукнем тоест да усетят дъхът ни дали мирише на тютюн. Ай въри тогава да запалиш цигара.
32
4
 
25
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Трай бе зорошоид !Целта ви е младите да са болни, зависими и обратни.
31
3
 
20
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Чукча писател, чукча не читател. Ей, "знаещия", я се образовай първо малко преди да плещиш глупости и да си вярваш. Е385 няма нищо общо с глутамата. MSG-то е Е621, което няма нищо общо с група 3.
30
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като видя жена с цигара,колкото и да е хубава веднага ми пада в очите с 50%.На 32 години съм и още несъмнено опитвал,това е нещото което ненавиждам,дано никога и неопитам
29
6
 
21
 
! Отговори
Спенса преди 6 години
Обичам да пуша, по-малко да пия.
28
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти във всички храни еврохейовете блъскат т.нар. ГЛУТАМАТ или Е-385, който те кара да ядеш още след като си яли и да запалиш отново цигара след като си изпушил цяла кутия.Това се прави заради чудовищните печалби на монополите за сметка на здравето на обикновените хора.Правителството на Еднокнижника е съучастник в геноцида над българите.
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да са кат каките от Пайньйеръ и да ги гепи някой богат чичко да му правят ...
26
2
 
21
 
! Отговори
Вижте столтенберг преди 6 години
Столтенберг от НАТО може да го дадем за пример на човек обсебен чрез електронна цигара.Може да разгледате ЧОвека на филми и клипове .ВИжда се огромен обем с диаметър десетки метри надут като балон около обсебени я с цел остра конфронтация с РЪШЪ..В края на балона може да видите и разни същества вкл пратени деца за проучване условията на живот на земята.
25
1
 
43
 
! Отговори
Да преди 6 години
Всичко това е от тоталното неразбиране и неглежиране на цигарите,още от времето на соца.Много дълбоко вкоренено в съзнанието на хората,че цигарите са някакъв много лек и маловажен,дори безобиден навик.Нали не взима наркотици , само пуши,какво толкова.Но не е така дами и господа,напротив-пушенето на цигари е наркомания и последиците от него са ужасни и смъртоносни!
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затва забраниха течния никотин с аромати - да не зарибява младите. Нека си пушат тежкия катран от миризливитв цигари и обезлюдяването да върви по план. По най нови изследвания, ел-цигарите са 90 пъти по безвредни от тютюна. Ако вайпваш само растителен глицерин - 99% безвредни !
23
3
 
21
 
! Отговори
Warning E цигари преди 6 години
ИСключително жестоко вредни са Електронните цигари..това са мощни обемно проникващо обсебващи оръжия които поразяват тежко и трайно десетки стотици и хиляди жертви едновременно.Достатъчно е на Уембли да запалят такива скенери педесет човека и за дв а часа всички вкл футболисти и съдии ще бъдат повредени тежко и трайно от тип проникващи сирииски масови убиици/извънземни нашественици/Обсебените могат да с е ползват за масови убииства чрез активни нано скенери в лични документи или в телата.
22
4
 
22
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
След 1999 година наглите престъпници внедриха микрочипове подавани чрез напитки през устата.след наместване микрочипа принуждава жертвите да палят цигари след цигари с цел МАКСИМАЛНИ печалби за Орг престъпници..Тези вече опасни терорiсти вдигнаха рязко цените до ограбващо разоряващи и поразява т огромни региони вкл ядрени централи с тежко терористични ракови цигарени пакети с нано скенери и холограми подържащи проникващи масови убиици
21
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пушат, но пък имаме банани и демокрация.
20
6
 
23
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Мед мафията внедрява ударно тютюно пушенето чрез импланти зад дясно ухо около Първата световна война.Колегите д а огледат пушачи на черно бели снимки от преди 1999 година.Имплантите са дълги около 3 до 7 мм и се виждат в аурата зад дясно ухо.За да принудят зарибения да пуши атакуват специфичен център в главен мозък .
19
1
 
35
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Много хора пушат . На мен цигарите никога не са ми харесвали и не пуша.