БДЖ купува нови влакове, гони европейски вид

Държавата дава безвъзмездно 224 млн. на железниците
20 юни 2017 12:52,
34
БДЖ купува нови влакове, гони европейски вид
Снимка: архив Булфото

БДЖ ще купи 15 нови влака през есента. В момента университетски професори работят заедно със специалисти от железопътната компания, за да формират визия какви мотриси и влакове са нужни, за да придобие дружеството вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга. Това обяви зам.-транспортният министър Велик Занчев, цитиран от БТА.

Той съобщи, че Европейската комисия е дала в петък разрешение на българското правителството да подпомогне Български държавни железници с 224 млн. лева, безвъзмездна помощ за завършване на реформите в дружеството.

Още по темата

Така на практика железницата става приоритет на държавата, получила е признанието на ЕК и е доказала надеждността си.

"С въвеждането на ТОЛ таксите ще поставим на една плоскост железопътния и автомобилния транспорт, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират адекватно", каза още Занчев.

Зам.-министърът обяви, че в следващ план холдингът ще продължи работа за увеличаване на инвестициите.

Подходът ще бъде сменен и вместо държавното дружество да взима търговски кредити и да инвестира чрез тях, ще се инвестира чрез капиталовия трансфер, т. е. чрез държавата.

Занчев обясни, че инвестицията за нови влакове трябва да нарасне до над 400 млн. лева с времето.

В момента се изпълняват няколко обществени поръчки за ремонт и модернизация на остарелите локомотиви, казаха от БДЖ. Това ще продължи, докато не се модернизира напълно железницата.

С държавната помощ от 224 млн. лева ще се погасят задълженията към банките кредиторки и облигационерите, с 97 млн. лева ще бъде покрит дългът към НКЖИ, уточни Занков.

От БДЖ обявиха, че от 2019 г. изцяло ще заработи и системата за онлайн закупуване на билети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То само с външен вид не се става европейска компания. Трябва и услугите да са на ниво. Трябва да няма закъснения на влаковете и хигиената да се повиши.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има европейска услуга, трябва да бъдат възстановени жп линиите в градовете, особено в София. Премахваме няколко излишни булеварда и връщаме железницата и гората, и за пръв път от двадесетина години ще заприличаме по нещо на Европа.
8
4
 
3
 
! Отговори
зачервен преди 6 години
До румен НЕМНОЖКО СИ В АШИБКА И ЗА СОЦА, И ЗА ДЕНГИТЕ ДЕТО ГИ НЯМАМЕ, И ЗА ЕЛЕКТРОВОЗИТЕ ДЕТО УЖ БИЛО ОБЯЗАТЕЛНО ДА СА НЕМСКИ, И ЗА ДОТАЦИЯТА ДЕТО НИ Я РАЗРЕШАВАТ ДА ПОКРИЕМ СОБСТВЕНИТЕ СИ КРАЖБИ В БДЖ-то
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И най-новите влакове да купуваме, те пак ще се движат с 40 км/ч, заради остарялата инфраструктура...Трябва да се ремонтират основните жп трасета, за да се направят високоскоростни, в противен случай и дори да купим нови влакове само ще ги раздрънкаме...
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Борисов, за четвъртия си мандат ще имаш и моя глас.Досега гласувах винаги за комунистите. Но ти явно си се преродил.Поздравявам те и ти желая много здраве, дълъг живот и по-малко скъсани менискуси.
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, това е добра новина. В Германия, Франция, Белгия и Холандия може да се стигне с влак от всяко село до всяко село в изброените страни и то за доста по-кратко време отколкото с автомобил и два пъти по евтино.Това е добра инвестиция, стига с тия магистрали, перачници на евросредства.
4
6
 
28
 
! Отговори
румен преди 6 години
"Европейската комисия е дала в петък разрешение на българското правителството да подпомогне Български държавни железници с 224 млн. лева, безвъзмездна помощ" - чакаме разрешение от ЕК да харчим собствените си пари,за да купим немски машини.При соца имахме поне привидна независимост,а сега трябва да молим да ни позволят да си купим нови влакове с наши пари.
3
10
 
17
 
! Отговори
*** преди 6 години
Поредното наливане на пари от пусто в празно ....И пак ...кредити ....Престани Бойко , тези пари ще ги връщат нашите деца , не твоите , които ще се изнесат тихомълком в чужбина ....
2
6
 
17
 
! Отговори
смях преди 6 години
два въпроса :- София - Пловдив кога за 1 час ?- София - Бургас кога за 3 часа ?Влакове, мотриси, глупости, не ме интересуват !!!!
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не мога да разбера защо продължава държавата да налива безвъзмезно пари при положение че не е изчистила причините за лошото състояние на железниците и безхаберното изтичане на средства от там. Сега и тези 224 млн. ще изтекат безлседно и после пак ще се чудят от къде да налеят нови средства, Това му се вика да наливаш от пусто в празно! Малоумщина!