Кирилицата от Византия? Толкова си знае Карпов, спортист е!

Божидар Димитров не смята, че тези "грешки" са умишлени
Обновена: 20 юни 2017 11:22 | 20 юни 2017 10:37,
337
Кирилицата от Византия? Толкова си знае Карпов, спортист е!
Снимка: архив, Bulphoto

Приписването на произхода кирилицата на Византия и "македонската земя" не са нарочни приказки.

"Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е им е работата да навлизат в българската писменост", заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Повод за коментара му беше изказването на руския шахматист Анатолий Карпов, че кирилицата идва от Византия.

Още по темата

Историкът коментира, че ако все пак става въпрос за "политически шах", то тази игра е много примитивна.

Според Димитров обаче премиерът Борисов правилно е анулирал срещата си с Карпов.

"В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае? Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща – освобождението и създаването на азбуката. Едното ние, другото те ни освободиха безусловно", коментира още Божидар Димитров пред БНТ.

Димитров припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 руският патриарх казва, че азбуката идва от България. Той трябва да бъде гост, ако не бъде, все едно сме ниска и примитивна държава", заяви Димитров.

Историкът коментира и споразумението с Македония. Според него трябва да се подпише декларация, с която да се спре кражбата на на българска история.

"В Скопие си дават прекрасна сметка, че, ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карпов не е спортист. Беше преди, ако смятаме шахмата за спорт.Сега Карпов е руски империалист!
278
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 297Абсолютна глупост си написал, Солун нито е влизал в българските земи по Сан Стефанския договор, нито е даден на Гърция с Берлинския конгрес, Солун е завзет от гърцитв по време на балканската война от 1912 година
277
6
 
2
 
! Отговори
САМУЕЛ ВАННУНУ преди 6 години
АИДЕ ОТВОЕТЕ ВЕСТНИЦИ И КНИГИ ОТПРЕДИ РЕФОРМАТА..ОТПРДИ 1946 Г, КОГАТО ПАК СА МАХНАТА 5 ИЛИ 6 БУКВИ...ТА ТЕЗИ БУКВИ ТОГАВА ГИ Е НЯМАЛО НИКАДЕ ДРУГАДЕ В НИКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА . --- И В РУСКАТА АЛФАБЕТА СЪЩО .КИРИЛИЦАТА Е ГРЪЦКА АЗБУКА. А ГЛАГОЛИЦАТА Е ЕВРЕЙСКА АЗБУКА .ТОВА Е..ТОЧКА !
276
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Санстефанския договор Солун влиза като българско етническо землище, но Берлинският конгрес го подарява на Гърция без гърците да са проляли капка кръв във войната 1878 г.
275
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нациятова с византийците е голяма каша, магерена от висторичари. мишмаш граждани елини, римляни, ромеи, латини, османци
274
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казах на жена ми, че само проблеми ще имаме с руснаците, т.е. с бтаушките. Излязох прав. Няма да спрат с това, ще видите. Това е регулярна политика към нас. Да ни накажат, че не сме послушни марионетки като сърбите. Така е още от времето на Батенберг. Винаги ги е било яд на нас.
273
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силна Българска държава е ужас за Русия. И те не са спрели да работят против това. Изказването на Путин и Каспаров го потвърждава. Кой ги пита каква била азбуката? Източна Румелия пак Русия я създава, превзета територия я връщат на Турция...!? Само и само да не я върнат на България. Гадни са били и сега са такива.
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след колко серии е третият рунд на Аз Буки Веди Глаголи Добро Ест Живот Земля Иже Како Люди Мислете от "македонските земи на Византия", когато Лавр ще намигне на груйовците по турецкия грекопаток...
271
2
 
6
 
! Отговори
до Самуел преди 6 години
Стига си нагаждал полуистини, бе ***! В основата на азбуката братята използвали старобългарски символи. Да ти го напиша ли с големи букви, тикво! СТАРОБЪЛГЪРСКИ СИМВОЛИ СА В ОСНОВАТА. Шттттт, ***!
270
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетете в wikipedia за Солун. Неутрален сайт. Българите направили първите производства в града и изобщо много често споменаат българите. Така, че хайде стига измислици! Историята е една.
269
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирил и Методи не са българи. Създадената от тях азбука е мъртва и не се използва още дни след създаването й, тъй като е тромава и непрактична.Кому са нужни постоянните лъжи и фалшификации с които ни заливат цяла сутрин невежте журналисти от всички медии.
268
8
 
3
 
! Отговори
САМУЕЛ ВАННУНУ преди 6 години
продължение........И 10 БУКВИ -- СПОРИ СЕ ДАЛИ СА ГЕРМАНСКИ РУНИ, ИЛИ ЕВРЕИСКИ ЗНАЦИ И СИМВОЛИ ОТ ЕРЕЙСКАТА АЗБУКА .НО НЕ СА СЛАВЯНСКИ БУКВИ = СЪС СИГУРНОСТ !ТА КИРИЛИЦАТА Е ЗБОРНА КОМПИЛИРАНА АЛФАБЕТА, И НИТО БЪЛГАРИ СА Я СЪЗДАЛИ, НИТО И БУКВИТЕ И СА ''БЪЛГАРСКИ'' !ИСКАМ ДЕФИНИЦИЯ НА '''БЪЛГАРСКА БУКВА ''' ?
267
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има един неоспорим факт- азбука, създадена фонетично за един език. И този последна версия на азбуката идва опт Климент Охридски, категорично българин. Другото е бля, бля.
266
5
 
3
 
! Отговори
САМУЕЛ ВАННУНУ преди 6 години
Вижте сега малки деца---оригиналната кирилица има 36 букви....А ТАЗИ НА КОЯДО ДНЕС ПИШЕТЕ Е ВЪВЕДЕНА ОТ ПЕТЪР ВЕЛИКИ ПРЕЗ 1704 ГОД...ТОЙ МАХА 6 ГРЪЦКИ БУКВИ ОТ ОРИГИНАЛА ОТ 9 ВЕК = 893 ГОДИНА...Примерно знаете ли, че малката ОМЕГА и голямата ОМЕГА ги е имало в оригинланата кирилица, а днес --НЕ !И ВЪВЕЖДА ГЛАВНИТЕ БУКВИ ЗА СТАНДАРТ = МАЙОРНИЯ КУРСИВ, КОЙТО И ДНЕС Е СТАНДАРТ НА ГРЪЦКОТО НАРОДНО (ДЕМОТИЧЕСКО) ПИСМОКИРИЛИЦАТА Е КОМПИЛАЦИЯ = ЗБОРНА АЛФАБЕТА -- СЪСТАВЕНА ОТ 20 ГРЪЦКИ И 10 ГЕРМАНС
265
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Достоевски, руснаците са:"Народ, которы блуждает по Европе, и ищет что можно разрушить, уничтожить только ради развлечения."
264
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромеите са искали да контролират България с гръцка кирилица или латиница но Кирил и Методи и учениците им са ги надхитрили и правят бг кирлица която после и руснаците харесват.
263
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирил и Методий не са българи ,а синове на знатен византиец и на славянка.Те създават глаголицата по поръчение на византийския император и българия няма никаква заслуга за това.По-късно Климент я модифицира и приспособява за говора на българите и славяните.Защо тогава на деня на славянската писменост ние носихме портрлетите на създателите на глаголицата. Ние сме същите като македонците-нагласяме историческите факти така както ни изнася и после някой като ни каже истината му скачаме като изоглаве
262
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Модерната история важи а не античната. По твойта логика Гърция трябва да иска Константинопол."По твойта логика Кирил и Методий сигурно са родени родени може би 1989-та или 1990-та година. Или малко по-рано... че да може тогава да са събаряли Берлинската стена.
261
6
 
1
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Ние, македонците от Пиринска Македония, държим българите да знаят, че дори най-могъщия човек на свето им го каза: нашата азбука произхожда от древната земя македонска! Македонийо, земьо древна!
260
3
 
3
 
! Отговори
карина преди 6 години
Божидар Димитров какъв капацитет се явява по определянето на това значима или неволна грешка е кой каквото каже ? Карпов може да е спортист, но сега е депутат и е отговорен за всяка своя дума, казана в публичното пространство.