Кирилицата от Византия? Толкова си знае Карпов, спортист е!

Божидар Димитров не смята, че тези "грешки" са умишлени
Обновена: 20 юни 2017 11:22 | 20 юни 2017 10:37,
337
Кирилицата от Византия? Толкова си знае Карпов, спортист е!
Снимка: архив, Bulphoto

Приписването на произхода кирилицата на Византия и "македонската земя" не са нарочни приказки.

"Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е им е работата да навлизат в българската писменост", заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Повод за коментара му беше изказването на руския шахматист Анатолий Карпов, че кирилицата идва от Византия.

Още по темата

Историкът коментира, че ако все пак става въпрос за "политически шах", то тази игра е много примитивна.

Според Димитров обаче премиерът Борисов правилно е анулирал срещата си с Карпов.

"В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае? Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща – освобождението и създаването на азбуката. Едното ние, другото те ни освободиха безусловно", коментира още Божидар Димитров пред БНТ.

Димитров припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 руският патриарх казва, че азбуката идва от България. Той трябва да бъде гост, ако не бъде, все едно сме ниска и примитивна държава", заяви Димитров.

Историкът коментира и споразумението с Македония. Според него трябва да се подпише декларация, с която да се спре кражбата на на българска история.

"В Скопие си дават прекрасна сметка, че, ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По Санстефанския договор Солун влиза като българско етническо землище"По Санстефански договор викаш...1-во, НЕ Е ВЯРНО! По Санстефански договор Солун е ИЗВЪН границите на т.нар. "заддунавски руски територии" (както българите ги наричат от незнание "България")!2-ро, този договор е в новата българска история, а не в старата.
258
3
 
1
 
! Отговори
стойчо преди 6 години
глей го как убижда Стойчков, ако го е чул вече какви ли лелини му е дръпнал на Божидарката как може да направи такова сравннение и да замеси Стойчков незнам..виж да беше казал черната или русата златка, Стойчков ще го попърджа до девето коляно...
257
7
 
3
 
! Отговори
Невероятни сте! преди 6 години
256: "Кирил и Методи са учили в Солун но не са македонци или византийци."Тъй ами! Те са чиста прова врачански каракачани, придошли откъм влашко, за да предадат изначално българското си чисто самосъзнание и генетичен мат'рял на поколенията, за да се пръкне на белий свет Божидар Димитров, да ни разказва приказки и басни на чист влашко-солунски диалект, а българинът диво да крещи "Бу-л-г-а-р" и да мисли, че е баща на шампанското и майка на коняка!
256
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами извади ми ти на гръцки!"Няма защо да ти вадя на гръцки, защото всичко е гръцко! Тия твоите са някакви изключения на хора, които решили да си направят скромно училище и църква и библиотека и пyбличен дом, защото иначе никой не ги допускал в гръцките.Забележи, че дори казвам гръцките, а не Византийските, защото явно не ти прави впечатление през кои години са строени тези сгради. Нали се напъваше, че някой наш стар цар уж е владял Солун. Дай от тогава! :))
255
3
 
4
 
! Отговори
no преди 6 години
абе и образованието в Русия нещо се е скапало, единия са го учили за "македонските земи", другия за Византия - абе пълна каша.и да попитам защо Резидента кани Лилипутско джудже за честванията на освобождението на България, като то(освобождението ) е дошло от Източно-европейската равнина. Каква връзка има джуджето - някой да обясни.За един приятел питам.
254
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 6 години
"Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава."А известно ли е коя азбука е имал предвид и Путин, и Карпов?Да не се окаже, че се браним от нещо, дето го няма? За пореден път! "Историкът коментира и споразумението с Македония. Според него трябва да се подпише декларация, с която да се спре кражбата на на българска история"Интересно как ли ще изглежда такова едно споразумение? Личи, че Димитров пък не е юрист и приказва врели-некипели.
253
2
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Чисто и просто влиятелните руснаци не искат да си признат, че писмеността и религията им е дадена благодарение на българите. Историята не може да се променя дори и като силова държава да дойдат с танкове и самолети, да изравнят България с земята пак не могат да си пренапишат историята..... Единствено ако минат на латиница и станат католици, тогава могат да претендират, че нищо не им е дала България.....
252
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички паметници в България Кирил и Методий държат един лист с написани на него букви.Я този измислен историк да ни каже какво всъщност ни учиха толково години-кирилица ,глаголица ,солунските двама братя .Всичко така го овъртолихте ,че не руснаците ,а ние българите не знаем истината.
251
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"а "мистериозната" карта е едно от александрийските копия на по-древни атласи, преди да опожарят библиотеката"Няма никаква мистерия. Картите са на Пири Рейс, пират. Твърди се, че ги има наследство от чичо си, който също е пират. Който пък ги има от Персия, а не от Александрийската библиотека. В картите са описани както Америка, така и Антарктида.
250
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне руснаците знаят що е "кирилица". Американците сигурно си мислят че "кирилица" е някакво ново меню в Макдоналдс.
249
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е чудно този, който твърди, че "в Солун още от 4-ти век живеели само българи", тогава тези българи защо не са дали крепостта на българският цар, като е дошъл няколко столетия по-късно, и защо този град остава винаги византийски?Защо българите водят война с други българи за някакъв град, който остава винаги територия на Византия? :)Ами просто е нямало толкова българи, колкото му се иска на този. Разни търговци от които всеки отвръща лице. Баш както сега българи на бежанци както гледат.
248
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майната й на кирилицата, важното е английският ми да е добър.
247
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименей тъй на, познах, че турците пак са изпреварили с няколко века викингите, тях само македонците могат да ги прередят.а "мистериозната" карта е едно от александрийските копия на по-древни атласи, преди да опожарят библиотеката
246
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирил и Методи са учили в Солун но не са македонци или византийци.
245
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с кирилица и без гащите ни са долу! Споровете по този въпрос са тплкова належащи колкото да варосаме гробниците!
244
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проговори ли Божидар Димитров, историята почервенява от срам.
243
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ко речи?!"Бързам,няма да ти търся повече сгради,но всичко в Солун е било построено от българите,живеещи в Солун Солунско."И? Имало българско училище. Не че бързаш и нямаш време, ами просто не се сещаш за друго. То сега и в Благоевград има "Американски университет", но това означава ли, че Благоевград е американски град? Сигурно по твоята логика щом в момента има американци в България, значи сме американски щат??? Така ли?Ти махни другото, ами има и ирландци тук и руснаци, ще ги скараш!
242
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами наистина е от Византия. Стига с тоя шовинизъм и патриотарщина.
241
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"даже преди викингите, ашкол сун"мда... наистина преди викингите. Как позна?
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не аз не съм разбирала за ваши туристи у нас,след като нии и газ даваме и туристи,вии нищо...това е честно,наистина? ...Как нищо бе Яна, я питай ваши туристки нищо ли не даваме. Има бутьлочка за всяка. И друго им даваме ама ще го цензурират.