Кирилицата от Византия? Толкова си знае Карпов, спортист е!

Божидар Димитров не смята, че тези "грешки" са умишлени
Обновена: 20 юни 2017 11:22 | 20 юни 2017 10:37,
337
Кирилицата от Византия? Толкова си знае Карпов, спортист е!
Снимка: архив, Bulphoto

Приписването на произхода кирилицата на Византия и "македонската земя" не са нарочни приказки.

"Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е им е работата да навлизат в българската писменост", заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Повод за коментара му беше изказването на руския шахматист Анатолий Карпов, че кирилицата идва от Византия.

Още по темата

Историкът коментира, че ако все пак става въпрос за "политически шах", то тази игра е много примитивна.

Според Димитров обаче премиерът Борисов правилно е анулирал срещата си с Карпов.

"В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае? Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща – освобождението и създаването на азбуката. Едното ние, другото те ни освободиха безусловно", коментира още Божидар Димитров пред БНТ.

Димитров припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 руският патриарх казва, че азбуката идва от България. Той трябва да бъде гост, ако не бъде, все едно сме ниска и примитивна държава", заяви Димитров.

Историкът коментира и споразумението с Македония. Според него трябва да се подпише декларация, с която да се спре кражбата на на българска история.

"В Скопие си дават прекрасна сметка, че, ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шах и мат??? :))) С кое точно обявяваш шах и мат и на кой? :)))
218
8
 
0
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Много храбро писано,*** питай в Варна ако няма россиянин какво става? Не аз не съм разбирала за ваши туристи у нас,след като нии и газ даваме и туристи,вии нищо...това е честно,наистина? Туристи викаш проблем не са,ако спрем газа? Малко студенку нали ? Хаха
217
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 218 Брат, не че нещо, но десертния сорт грозде,който е изключително вкусен се нарича БОЛГАР, а бай *** вика БУ.ЛГАР! Различно е.
216
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де, използвали старобългарски символи и гръцки букви. По-късно Климент Охридски и придава сегашния вид. Ама това не го знаеше, а! Шах и мат!P.S: Сигурно и Климент Охридски е от Луната,а?
215
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Солун никога не е бил български град... Не думай, бе! Искаш да кажеш, че града е тракийски, не гръцки. Да не се изцепиш, че мето Солун е гръцко, защото вече ще се попилеем от смях в офиса."На килията в Раднево офис ли и викате? А колегите ти, да не е единия да се нарича Наполеон, а другия да е Марк Аврелий?Солун никога не е бил български град и това го знае всеки умен човек. Ако в офиса ти се смеете на това, значи просто сте TЪПИ!Кажи кога е бил български град, ако твърдиш обратното.
214
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете го този нещастен нихилист. Опитва се да балансира от полуистини до откровенни лъжи, но никой не му се върза. Нищо чудно да е руски ***. От офиса му пускат фитили и той се пали. Пада голяма веселба.
213
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Истината е, че кирилицата е българска."Пише се "Кирилица", с главна буква!!!Иначе, че е българска, българска е. За това спор няма. Обаче не е написана от Кирил, нищо, че се казва Кирилица. И също е истина, че Кирил и Методий не са българи.Баста, смeшник!
212
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименедната баба на "ромеите" била арменка, другата българка, те това е играта, но както е известно - научили български за месец на пазара. християнството е разпространено по земите до Фанагория още през първи век от Апостолите и техни ученици, но вчера един гений вартанишвилски ни увери, че грузинците и арменците ги изпреварили вероучейно из Скития още в същия ден на Разпятието, а греците се включили подире им едва когато Бизантион станал Константинопол
211
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Солун никога не е бил български град... Не думай, бе! Искаш да кажеш, че града е тракийски, не гръцки. Да не се изцепиш, че мето Солун е гръцко, защото вече ще се попилеем от смях в офиса.
210
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега започнаха и Мадарския конник да оскверняват,бил "тракийски".Тракийците НЯМАТ стремена.Мадарския конник е 100 % български,заради надписите около него,заради това,че коня му е със стремена,а стремената на коня са българско изобретение,въведено в Европа,тъпчещ лъва(Византия),както пише в надписа на Омуртаг "...Нека бог удостои божествения кан(Омуртаг) да натиска с ногата си императора, докато тече Туча и докато тя задържа многото български противници....",Омуртаг дори е получил титлата"Василев
209
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия модератори пък съвсем се смахнаха. Да ревизират "б-у-л-г-а-р" - сорт грозде и викът на Алеко Константиновия герой. Откачиха напълно!
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯнаДеверенченкко"Ваша икономика зависить от нас,а вии напасть каждый день нас."Днес живеем във век в който има и други източници на енергия. А слава на Бог, руските туристи у нас не са определящо количество за икономиката ни.
207
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 210"Не бе, Кирил и Методий са от Луната или Марс"Не, само от село Яна са - живи българЕ до десето коляно! Дано това ви зарадва.И, нали знаете, че то и Господ е българин!...А се смеем на македонците. По-бетер сте от тях- незнаещи елементарни факти, но тупащи се в косматите гърди и ревящи "***, булга-а-а-ар!".Такива, като Божидар димитров, могат да ви водят за носа и за други анатомични части без проблем!
206
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо пак ги навря в на кучето заддника всички антибългари.
205
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо... Солун НИКОГА не е бил български! Ама НИКОГА!!! При НИКОЙ български цар не е бил български!Второ... Всеизвестно е за науката от къде са Кирил и Методий и че не са българи. За цял свят е ясно, както дори и за нашите историци, че те са визайтийци, а не българи.Отворете и прочетете КОЙТО и да било учебник по История. Никъде няма да намерите да пише, че са българи. НИКЪДЕ!Само обаче за някакви примитивни същества тук, те са българи. И видиш ли, даже повечето хора се съгласяват с тях. :)
204
9
 
0
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Гърция и Германия нямат у тях изискване к нас.Вии нали казвате скъп газ? А ако не идат и туристи у вас от наша держава ? Ваша икономика зависить от нас,а вии напасть каждый день нас.Руски гняв опасен,в Турция не виждате как се разпад держава? А или ако така обичат твой народ наш,защо не изтриете санкции ?
203
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе, Кирил и Методий са от Луната или Марс, и видиш ли написали азбука с пълно фонетично покритие с българския език. Иначе са от Луната и са написали марсианска азбука. Нищо чудно Путин утре и това да каже. И македонците ще пляснат с ръце, защото нали Мрас и Луната са македонски.
202
2
 
2
 
! Отговори
Кирил не е българин! преди 6 години
Кирил - Роден е 827 г. в Солун, Византия, като едно от седемте деца на висшия византийски военачалник, друнгария Леон (Leontios), (роден в Солун) известен в българската историография като Лъв (на гръцки: Λέων, Леон), подстратег (помощник управител) на Солун и областта, и на жена му Мария. Това многобройно семейство според житиеписеца на Константин е от добър и почтен род, отдавна познат на бога, на царя и на цялата солунска област. Те са високопоставени поданици на Византийската империя.
201
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за 204 Правилно- Кирил и Методий са от Мелмак- планетата на Алф, ***!
200
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали Стефан Цанев каза, че е глаголица, а не кирилица. Вземете се уточнете, че и ние да знаем. А иначе руснаците си падат малко юакедонци в припознаването.