Младите вярват в свободата на словото, но и говорят "езика на омразата"

Възрастните са по-скептични към свободното изразяване заради цензурата в миналото
20 юни 2017 18:47,
37
Младите вярват в свободата на словото, но и говорят "езика на омразата"
Снимка: pixabay.com

За 84% от българите свободата на изразяване е ценност, но в същото време 64% от българите разбират това достижение на демокрацията у нас и като право да се използва език на омразата.

Това показват резултатите от проучването на Института за политика и Института за изучаване на населението и човека при БАН.

То е национално представително, проведено е с 1200 преки интервюта в 44 населени места сред пълнолетни българи на възраст над 18 г. Осъществено е със собствено финансиране.

Привързаността към свободата на словото е най-висока при групите на възраст 26-45 г., чиито съзнателен и активен живот започва след промените. Най-ниска е стойността при 66-75-годишните, докато при хората над 75 оценката отново леко тръгва нагоре. Тенденцията е донякъде парадоксална, но и обяснима с цензурата, които българите от тези поколения помнят. Но има и втора хипотеза: по-възрастните не приемат свободата на словото като безусловна.

Оказва се, че най-младите между 18-25 г. са най-толерантни към езика на омразата. В същото време най-висок е делът на хората над 66 г., които не смятат, че пълната свобода на изразяване включва и езика на омразата.

Проучването установи голяма поколенческа разлика между родители и деца:  66-75 годишните в най-голяма степен смятат, че днес всички могат да изразят мнение, докато младите – 18-35 годишните са убедени, че едни имат по-голяма свобода да говорят, а други – не. Т.е. хората, живели с цензура, оценяват по-високо сегашното състояние на правото на свободно изразяване, а според децата им то не е равно достъпно.  Тенденцията е обяснима с еволюцията на разбирането за свободите, но и с дефицитите, в които различните поколения влагат различен смисъл.

Хората с по-високо образование и по-добър икономически статус в по-висока степен ценят свободата на словото и приемат езика на омразата като част от нея. Може да се предположи, че те имат повече самоувереност в способността си да правят разлика между език на омраза и акт на омраза и имат потребност от критично и директно говорене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Значи когато някой каже истината и то грозната истина или изрази лично мнение, че който не допринася за обществото с труд или данъци то не е част от това общество и съответно ТРЯБВА ИЗРИЧНО ДА МУ Е ЗАБРАНЕНО ДА ИМА ДОСТЪП ДО КАКВИТО И ДА Е БЛАГИНИ ПРОИЗЛИЗАЩИ ОТ ТОВА ОБЩЕСТВО е език на омраза!!! Да си бял, млад, работещ, плащащ данъци, образован - ти си дискриминирания - в собствените ни държави пришълци ни гледат все едно сме виновни ние, че в арабия още живеят в 10 век преди Христа!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите вярват в свободата на словото .. ????? xaxaxaxaxaxa....
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майната му на православието -казано от виден,,български ,, демократ -е език на омразата .Да ,ама демократа си живурка и никой не му търси отговорност.
19
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
"Езикът на омразата" е понятие измислено от марксистите за да ограничат правото ви на свободно мнение !
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха помислете до какво води това, че в европа системно се игнорират проблемите на данъкоплатците. Казваш "Моля, не допускайте бежанци. Правят терористични актвоте по всевъзможни начини, режат глави и крайници. Не желаят да се съобразяват с законите и порядките на държавата приемник". Те ти викат "омраза".Утре детето ти отива да се повесели на концерт, правят му Алаху Акбар и ти го връщат умъртвено.После се чудите, защо на хората им писва и почват и те да правят truck of peace, ама на джамиите.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек като се каже нещо, което противоречи на "идеалите" и "ценностите", които се харесват на скапаните бюрократи в ЕС, ще заклеймяваме хората, че "говорели езика на омразата" по същия начин, по който по времето на соца са закреймявали хора като "инакомислещи" и са ги репресирали по всевъзможни начини.Фанете се замислете от къде идва омразата. Оплакваш се, че нещо ти пречи на съществуването и те игнорират. После hatespeach било. Ай сиктир!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СВОБОДНИЯ МЛАД ЧОВЕК Е НА ЗАПАД КОЙТО САМ СИ ВАДИ ХЛЯБА.ТУКА ТАКЪВ % Е МНОГО МАЛКО.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то днес всичко, което не е в унисон с новите мултикултитралала доктрини се нарича "език на омразата", "расизъм", "шовинизъм" и тн. етикети. словна свобода, ама само по коловоза спуснат отгоре. и тъй като младите още не са дресирани като старите да се снижават или да лицемерничат с измислени термини за хонорар, ето ти и статистика
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GURBETCHHIA.da ti go slija otzad.svoboda na slovoto
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите вярват в свободата. А *** НЕРАБОТАТ ЗА НЕЯ..ЗОЩОТО ФИНАНСОВО СА ЗАВИСИМИ ОТ : РАБОТОДАТЕЛ,ОТ ПАРИТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ ОТ МУТРИ, ОТ ПАРТИЯТА НА КОЯТО СЕ КЛАНЯТ/ ДПС, БСП, АТАКА, ГЕРБ И ДР/МЛОДИЯ ЧОВЕК Е СВОБОДЕН АКО ИМА СОБСТВЕН БИЗНЕС И СИ ГО ОТСТОЯВА С ДОСТОЕН ТРУД ДОРИ И ЛИШЕНИЯ ДА ИМА..САМО ТОЙ МОЖЕ ДА ГОВОРИ СВОБОДНО. И ДА СИ ОТСТОЯВА СВОБОДАТА.НЕ САМО ДА ВЯРВА.ДРУГИТЕ СА НА ЗАПАД.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18 Е ПО КАКВО ОПРЕДЕЛИ ЧЕ СОРОС Е ПРЕДАТЕЛ.АЗ КАТО БЪЛГАРИН МИСЛЯ, ЧЕ СОЦИАЛИЗМА НИ ДОЙДЕ ОТ ВЪН . И ХОРАТА ГО ПРИЕХА НА СИЛА.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Език на омразата е, когато казваш истината, която е неудобна за новите нео-либерални nуTкu! Те са по-зле от социалистите и фашагите взети заедно! Знам, че този пост ще бъде изтрит, след малко защото и *** са такива и оставят мнения, които са "нормални"...
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политическата коректност и езикът на омразата са новата форма за цензура и репресии!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не! Езикът на омразата иде от бабугерите!
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТвоето мнение за мен може да е език на омразата нали това означава, че трябва да те изтрият. Кой определя, кое е език на омразата? За едни може да е език на омразата за други неТОВА ЗАВИСИ ОТ ГЪНКИТЕ НА МОЗЪКА ТИ ! ЗАВИСИ ДАЛИ РАЗЛИЧАВАШ ЗЪРНОТО ОТ ПЛЯВАТА ! ТРЯБВА ДА ПРАВИШ РАЗЛИКА КОГАТО НЯКОЙ СИ КАЗВА МНЕНИЕТО ,КОГАТО КРИТИКУВА УМЕСТНО И КОГАТО ОБИЖДА БЕЗ НИКАКВО ОСНОВАНИЕ ! В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗАТА ЗАСЯГА ЦЕЛИ ГРУПИ ОТ ХОРА ,РЕЛИГИИ , СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ И ДР
7
1
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
Език на омразата е когато кажеш, че ромите живеят на социални помощи, че нямаме нужда от мигранти, че г ей-парада те отвращава....
6
0
 
2
 
! Отговори
до г преди 6 години
До диктатура на олигархия от *** и ислямисти .Това до края на века. Кой ли ще е наистина свободен извън хватката им .ЕС замина заедно с Англия.Америка уж имала шанс.
5
0
 
2
 
! Отговори
дд преди 6 години
Реално в света днес са свободни само ислямистите.Тяхното е правилно отмъщение за колониализма.Забравя се ,че са клали Византия и Запада преди Кръст походи ,но то нали елита е атеистичен и комунистически ......... Забравят удобно .А ако възроптаеш си човек с език на омразата.Ако ислямист убие бял е част от града,ако е обратното е опасно обевяване на война на исляма.Лондон стана Кърджали и по -зле .......
4
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
Свобода на словото има само вкъщи и на улицата. В телевизиите е пълна диктатура. Голямата манипулация на масите идва именно от тях.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто отдавна онези неудобни истини в Европа се наричат "език на омразата" .А тези дето ги казват -***.Това е отмъщенито на елита.Навремето е имало еретици ,революционери ,анархисти .Днес така елита клейми народа си . Или поне по -будната му част.