България изнася богатство – безценните билки, търсени на Запад

Годишно у нас се добиват 15 000 тона, 80% от тях се изнасят
21 юни 2017 08:08, Елка Василева
45
България изнася богатство – безценните билки, търсени на Запад
Снимка: flickr

България успява да преработва нищожни количества от билките, които се берат у нас. Едва 5% от 15 000 тона лечебни растения, които се добиват годишно, остават в страната.

Страната ни е изключително богата на лечебни растения. Годишно у нас се добиват средно около 15 000 тона билки. Това нарежда България в челната петица по производство и износ наред с Индия и Афганистан.

80% от тези количества обаче заминават зад граница, заяви Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите и производителите на живи храни в България пред "Труд".

Сериозни количества от родните билки се пласират в Европа, стигат дори до Африка и Америка. Лечебните ни растения заминават предимно за Германия, Австрия, Англия, Кипър.

„България традиционно е ресурсна страна на световния билков пазар. От десетилетия сме в списъка на тези страни, защото имаме изключително богата и разнообразна природа. Имаме много видове и диворастящи находища. Ние сме от първите няколко страни в света по износ.

Нещата обаче много се променят в световен мащаб, с тях и начините, по които се преработват продуктите и тези, в които се включват билки са все повече и повече.

"Интересът към този пазар е огромен. Би било нормално държава като България, която има стремежи и претенции да бъде наравно с другите европейски страни, да обръща малко повече внимание на преработвателната промишленост. Това е всъщност основният проблем. Билките трябва да са наш национален приоритет. Те са ни богатство", обясни ситуацията Светлана Аладжем от фондация "Информация и природозащита".

По думите й има много хора, които се опитват да преработват у нас. Затова по всякакъв начин трябва да се търсят възможности за поощряване на преработвателната промишленост.

Според берачи и търговци държавата не се занимава да стопанисва това богатство, каквото са билките.

"България е единствената страна в ЕС, която има Закон за лечебните растения и това е, защото имаме ресурс. Никой в Европейската комисия обаче не се занимава с билките. А нашите държавни институции през последните години основно се грижат по въпроси, повдигнати им от комисията", допълва Аладжем.

Въпреки че в програмата за развитие на селските райони мерките са така организирани, че реално не се стимулира отглеждането на лечебни растения, хората у нас се интересуват и интересът към лечебните растения се увеличава.

"Сред най-кадърните, подготвени и образовани билкозаготвители са инженери лесовъди, ботаници, агрономи. Те се насочиха към създаване на собствени плантации. Част от насажденията са от култивирани билки, които освен че задоволяват нуждите от определени количества лечебни растения, но и съхраняват определения вид от изчезване. Това са билки с доказани през вековете лечебни свойства. Сред тях са градински чай, мента, маточина, лавандула, невен", разкрива Емил Елмазов.

Той допълва, че вещи билкари успяват да съхранят естествените находища на диворастящи растения с ценни качества. Благодарение на това има оформени плантации от зимзелен, върбинка, многоцветна върбовка.

В България има над 700 вида билки, а около 250 от тях се изнасят. Има и забранени за бране лековити растения. Сред тях са корен от бял оман, медицинска ружа, както и такива с ограничителен режим – лазаркиня, божур, уточни Елмазов.

В момента билкарството се е превърнало в поминък за над 250 000 души. Най-чевръстите берачи успяват да препечелят по 50-70 лева на ден.

Според Емил Елмазов заради обилните валежи тази година е благоприятна за билковата реколта. Благодарение на влагата има изключително добър добив на роза. Изкупната цена първоначално е била висока от 2-3 лева за килограм, но след това е паднала на 1,20-1,50 лева за килограм. Сред хитовите билки това лято е блатният тъжник.

Работещи в бранша искат да се въведе билкарски билет.

Емил Елмазов апелира, че всички, които практикуват дейност, свързана с билки, трябва да спазват действащата нормативна уредба. Изискванията са фиксирани в Закона за лечебните растения. Държавните такси не се плащат от берачите, а от билкозаготвителите – фирмите, които изкупуват и обработват билките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: билки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До zeus Двата милиона българи избяха и от предишните 45г. , не само от сегашните 27г И преди и сега беднотията си стои.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-обичам гъби-пантерки
18
0
 
2
 
! Отговори
Flow преди 6 години
Защо не мога да харесвам коментар или са не го харесам, някой да каже как става с тоя нов режим
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България изнася основно общи работници и прости*тутки.Също така изнася всякакъв вид престъпници.В Бг друго НЯМА!
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за пишман-гъбарите: най-сигурно е да берете само гъби, на които е кацнала птичка (още по-добре ако са две) - в района на пирдопските родопи са най-едри
15
0
 
27
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 6 години
Едно време като деца събирахме лайка сега събират лайкове младежите.А иначе билките се берат брутално от неуки роми и след тях погром ,секът се клони изтръгват се с корени ужас...
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Билките са по малкия проблем, Обраха косенурките от кърджалийския балкан и ги изнесаха в чужбина. Обраха охлювите,Още по време на комунизма ръководните партийни членове спокойно и безнаказано изнасяха всичко което беше забранено за безпартийните. Хубавата българска стока я намирахме в чужбина.Един съвет за любителите на гъби - Ако не познавате гъбите, не ги берете.Гъба върху която кацат мушички не е отровна.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава е цялата политика - евтини на брашното (което продават), скъпи на триците (които купуват). Бащичкото слънце няма ли да ръсне някоя умна мисъл по този повод? Да ви е се изтаковам на бизнесмените ви нескопосани.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че един референдум, с който да спасим природата ни от това нагло източване на национално богатство е просто задължителен! Мръсниците източват билките от страната - събуди се, Българино!!! Да задържим билките в България - нека има и за идните поколения - да продават и те, а не богатството ни да потъва по джобовете на билкарската олигархия. Някъде четох, че поне за два-три милиарда долара билки се таят в благословената ни Родина.
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те златото изнасят без да плащат на държавата, вие за билките се хванахте
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския Мурсалски чай се търси в цяла Европа, но най добре действа на хората в България. Черен Бъз има най много във Франция и се изнася най много от Франция, но и неговото действие е с различна сила в различните точки на земята
9
3
 
31
 
! Отговори
zeus преди 6 години
За 27 години "демокрация" изнесохме 2 милиона млади образовани българи, това беше най-голямото ни богатство. Иначе едно време и компютри изнасяхме, а сега внасяме компоти...
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам една малка тайна за всички които не знаят,Билката действа на хората най-добре там където расте, Ако някой си мисли че една билка набратна в Европа ще има същото действие на хората които живеят в Африка много се лъже. Всяко място си има своите билки, които са най-добри за хората които обитават същата земя.
7
3
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Ми дайте да спрем и този бизнес с билки.Колко му е ?
6
0
 
22
 
! Отговори
Афгански земеделец преди 6 години
Лечебни билки в Афганистан??!! АХАХАХАХАА, моля ви не ме разсмивайте. В Афганистан се отлеждат само лечебни хашиш, коноп, марихуана, мак, хероин, катран и т.н. Все полезни халюциогенни "билки" и анастезиологични маслодайни култури.АХАХАХАХАХА
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Маркс гледаше отнякъде ЕС, щеше да се спука от кеф. Мечтата му се сбъдна - работниците нямат граници, но този път глобалния пролетариат е управляват от корпоративно-политическия елит.Ако болшевиките гледат отнякъде ЕС, също ще се радват. Юнкер и европейските комисии работят на принципа ако не слушаш, те елиминирам - спират ти финансирането или те съдят.Всъщност ЕС е обратното на равенство и единство, защото изсмука всичко най-добро от източните държави в полза на западните общества.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такива билкари като тоя ''експерт'' как да вървим нпред, изнасят ги самите билкари за да сгънат кинтите и после плюят, че държавата им виновна . Ми да да ги преработват бе, да не са им заврени ръцете у дирника.
3
5
 
7
 
! Отговори
Бегемот преди 6 години
До ЛибералистЛеле, леле! Алчност, лакеи, метастази, феодали... и накрая стотинки!Много трогателно!
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гъба рижика .България - 0.50 лв/кгФранция - 32 евро/кг
1
6
 
21
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
алчността на наследниците на БКП/БСП и техните лакеи от ДС е безкрайна! Всичките посткомунистически метастази източват държавата с феодални методи! Тънейки в разкош, те оставят избирателите си да си броят стотинките!