Цензурата в нета или какво е да си с професия "докладчик"

Виртуалният живот с по-строги санкции от реалния
Обновена: 21 юни 2017 12:01 | 21 юни 2017 11:27, Петя Славова
8

Блокирани профили във Facebook през последните две седмици станаха повод за дискусия - защо някои потребители биват докладвани и кога правото на лично мнение минава законовите бариери? Темата в "България сутрин" коментираха адвокатът Николай Хаджигенов и активистът Иван Бонев. И двамата са били с докладвани профили заради мнения, изказани в социалните мрежи.

"Цензурата започва да бъде все по-явна и все по-определяща за събитията, които се случват в държавата. Няма значение кой каква теза защитата, цензурата съществува", категоричен бе Бонев. Той изрази тезата, че най-често били докладвани профилите на потребители, защитаващи традиционните ценности.

И Бонев, и Хаджигенов обаче се съгласиха, че във виртуалния свят има много по-строг контрол над публикации и изказвания, който би следвало да съществува и в реалния живот. На практика се оказва, че не е така.

Противно на Бонев обаче юристът не се съгласи, че във Facebook има цензура: "Няма цензура, по-скоро социалните мрежи имат някои несъвършенства, от които се възползват злонамерени групи хора. Това не е за първи път".

Нещо повече - в онлайн пространството се е зародила професията "докладчик", посочиха събеседниците в студиото на Bulgaria ON AIR - хора, които следят написаното на определена група единомишленици, а след това ги докладват.

"Има масова вълна на хора, които са в едни кръгове и точно тия хора сме блокирани за сходни публикации", коментира Бонев.

"Мрежата е пълна с откровено дискриминационни и престъпни коментари. Трябва да се направи разграничение между право на мнение и тях", добави Хаджигенов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има едни хора, които в момента мн са се уплашили, че статуквото лека-полека започва да се разпада и ще изпаднат в паника, като разберат, че завесата започва да се вдига и всичко започва да си личи :D Те още не могат да проумеят, че старата парадигма свърши, да се адаптират към новата, ако искат да оцелеят, голямо предизвикателство за съзнанието и характерите им - да се променят към по-добро.
5
2
 
1
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Редовно съм блокиран в сураттефтера. Не ми пука. Имам куп резервни профили там хахаха
4
3
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Какво по дявoлите означава престъпен коментар??? Нима всеки не е свободен да изразява точно какво мисли? Кой реши, че ще промени нещо като цензурира мнението на хората?
3
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
професия "докладчик" - жалък комплексиран човек на който целият свят му е крив и длъжен затова, че никога нищо не е постигнал в живота си. Интернет е истинско котило за такива.
2
0
 
1
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Буквалният превод на ре вера означава в интерес на Истината. Това е вид идиом, който няма да откриете в нито един речник или в Гугъл.
1
1
 
16
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Така е, дори тези, които си мислят, че живеем в едно модерно общество с европейско развитие и ценности, започнаха да виждат маскирания див комунизъм, които се крие зад "проевропейските" ни партии.Със стари такива не се прави ново такова... :)