Държавната метрология погва спинърите за олово и живак

Някои модели криели опасност от наранявания
Обновена: 21 юни 2017 12:01 | 21 юни 2017 11:58,
10
Държавната метрология погва спинърите за олово и живак
Снимка: архив, Reuters

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва проверка на популярните антистерс играчки наречени "фиджет спинър", съобщават от агенцията.

Тъй като са играчки трябва да отговарят и на изискванията на Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на играчките.

Проверката е инициирана от ДАМТН като в нейния ход ще се следи за законосъобразното пускане на продуктите на пазара. Проведени изследвания в трети страни показват, че в някои случаи моделите съдържат наднормено количество олово и живак. Затова в хода на инспекциите ще бъдат взети продукти, които ще бъдат подложени на допълнителни изпитвания.

Фиджет спинерът, хенд спинерът или просто спинерът е най-новият популярен продукт, който се разпространява много бързо сред децата и у нас, пояснява BTV. Основната му употреба е да помага на деца със синдром на дефицит и на деца, страдащи от аутизъм, но той все повече се разпространява и като играчка.

Тази категория продукти попадат в обхвата на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките (НСИОСИ).

Изключително важно e да се знае, че съществува опасност от нараняване на откритите части на тялото при игра. Продуктът изисква добра координация и не е е подходящ за деца под 36 месеца.

Някои модели имат електрическа функция, захранвана с батерии тип бутон или R1, които не трябва да са достъпни без инструмент или с две независими движения. Някой от играчките съдържат олово и живак, в материала от който са изработени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Мрия Захарова преди 6 години
Споко,За катастрофата с мотоциклетиста, се оказва,че колежките ти не се разпознават посоките-ляво, дясно.То така е в този живот, пълен със "стерс", никой не разбира гениите. Особено много грешките растат при цитиране на "родни" източници(БТВ, ДАМТН).Назначете си грамотен редактор, че ви се смеят и гугутките.
8
0
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Погват спинърите,след това идва ред на спинингите,накрая да му мислят и болните от спин,абе проверки да стават ,че през лятото май е скучно
7
0
 
5
 
! Отговори
Комисий и комисийки преди 6 години
Айде по магазините да бъркаме по гъзовете на търговците,то и без друго само това правят когато не си клатят краката де....
6
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 6 години
Мария Захариева, до кой клас сте ходили на училище?С толкова много грешки би следвало сама да се откажете да публикувате статии.Голяма неграмотност!Впрочем какво става с този /за съжаление и не само в него/ сайт, каква е тази неграмотност, нарочна тенденция ли е или нивото вече е страшно ниско?
5
1
 
7
 
! Отговори
столичанин преди 6 години
Оправиха държавата, погнаха спинърите :) Закривай!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди седмица голяма реклама голямо въртене показаха за таз простотия по нова телевизия!Половин час ни занимаваха и пропагандираха там как по цял ден въртели това!
3
0
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Защо премахнахте коментара с критика към журналиста за правописните грешки?! Наистина във всяка статия имате грешки вече! И или Й, Ъ или А, И или Е това е чужда материя, няма правилно съставени изречения.......пълна трагедия!
2
1
 
18
 
! Отговори
:) преди 6 години
Изключително неграмотно написана статия.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде народе, новата просстотия за овцете дойде, купувайте !