Гласът на българина: Политиката е за мъжа, а жената – при децата

Общественото мнение у нас смята, че силният пол се справя по-добре
40
Гласът на българина: Политиката е за мъжа, а жената – при децата
Снимка: Reuters

Политиката е мъжка професия! Това смята всеки четвърти българин в проучване за половите стереотипи към участието на жените в политиката в България.

Едва 1 процент от хората у нас смятат, че политиката е професия за жени. В същото време 58 на сто смятат, че е добре в политиката да има повече представителки на нежния пол.

Проучването е проведено от изследовтелски център "Тренд" по поръчка на Либерален институт за политически анализи и финансирано от ЮНЕСКО. В него са участвали 1002 души над 18-години.

31% от българите предпочитат важните държавни решения да се вземат от мъже, но за повече от половината българи полът няма значение. Едва за 7% от българите няма никакви пречки пред участието на жените в политиката.

Проучването е тествало и мнението за мястото на жената спрямо мъже в отношенията й с мъжа. Според 35 на сто от българите и 10 на сто от българките жената трябва да се подчинява на мъжа. Против това твърдение са 58% от мъжете и 86% от жените.

Поливината мъже у нас смятат, че работата на жената е да гледа децата. С това е съгласна и всяка четвърта жена в България. Против подобно твърдение са 46 на сто от мъжете и 69 на сто от жените у нас.

И мъжете, и жените смятат, че представителките на нежния пол правят по-трудно кариера в България. В същото време 70% от мъжете и 36% от жените смятат, че жените разчитат на външния си вид, за да правят кариера.

Изследването показва, че 42% смятат, че "политиката е за мъже", докато малко над половината са на обратното мнение. Въпреки превесът на дела на несъгласните с подобно твърдение, то е видно, че при голям процент от българите продължава да битува възприятието, че политиката е мъжка територия, смятат социолозите.

45% подкрепят тезата, че на управленски позици в държавата трябва да застават мъже. 48% са против. С увеличаване на възрастта намалява делът на хората, които не споделят това разбиране.

Малко над половината българи смятат, че жените в политиката са подценявани, защото са жени.

Мъжете или жените се справят по-добре в политиката?

53% смятат, че и двата пола се справят еднакво добре, 29% - че мъжете са по-добри, а 12%  са зад  жените. Хора с висше образование в най-голям дял смятат, че и двата пола са равнопоставени, докато най-голям дял от хората с основно образование са на мнение, че мъжете се справят по-добре.

Въпреки скептичното отношение за участието на жените в политиката, 75% от българите не подкрепят схващането, че жените нямат необходимите качества за политици. 18% обаче го подкрепят.

Социолозите уточняват, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, което означава, че 990 000 хил. души смятат, че жените нямат необходимите качества да бъдат политици.

Според българите основните качества, които са характерни за един мъж политик, са: смелост/решителност (24%), отговорност (10%), професионализъм (8%), а чертите характерни за жените политици, са емоционалност (7%), отговорност (12%), смелост/решителност (8%).

Резултатът от проучването показва, че за българина е без значение мъж или жена ще заеме повечето държавни постове. И все пак за някои длъжности мнението е в полза на мъжа. Това са постовете президент (57%), министър на вътрешните работи (68%), министър на външните работи (54%) и министър на отбраната (81%).

Няма нито един от тестваните възможности за постове, които българите еднозначно да предпочитат да бъде заеман от жена, показва още допитването.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
кариерата преди 3 години
До равносметката

Със задника напред! Нейната терца бие мъжкото петдесет!!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
равносметката преди 3 години
До Офф
ЗА ЧИЯ СМЕТКА Е ВСИЧКО ТОВА?
31
1
 
6
 
! Отговори
68 преди 3 години
Между другото сред мъжете има доста жени....
30
0
 
0
 
! Отговори
Tirtilla преди 3 години
Ms e palen s teroristi...vnimanie!
29
6
 
7
 
! Отговори
O_O преди 3 години
Ако жени управляваха от край време, до сега нямаше да има и една световна война!
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените заниващи се политика , са дегенерати и техните семейства и деца са пълен провал..
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието не отговаря на съдържанието.
Предполагам, че е умишлено. Търси се конфронтация.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много пpocтo нещо е туй българинът
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2ц ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ , КАКЪВ БАЛАНС И В КОЙ БРАНШ.
ПРИ ЖЕНАТА ДОСТОЙНСТВОТО Е НЕЯСНО. В ОПРЕДЕЛЕНИ МОМЕНТИ СЕ ИЗМЕНЯ И ЛЪЖЕ БЕЗОЧНО. ПРАВИ СЕ НА НИ ЧУЛА НИ ВИДЯЛА. КРИЕ СЕ И СЕ ОПРАВДАВА ЗАД ДЕЦАТА СИ.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има известен баланс между жените и мъжете във всяко едно занимание.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статистика говори между другото, че ако някой мъж е голям бос, той има много бесплатен секс поради положението си. Отвратително.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките ми приятелки се омъжиха за правилния, а не любимия мъж, който ще осигури добро бъдеще на децата им.
Мъж се търпи заради децата.Някои сугестивни булки дори успяват да си повярват, че обичат въпросния.
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъже, ако жената си гледа само децата ще пукне семейството от глад, защото българския мъж е по-работлив на приказки и на маса, отколкото да работи яко, за изхранване на семейството!
20
0
 
3
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
И още от Ален Делон:
bultimes/alen-delon-nyama-nishto-po-hubavo-ot-zhena-koyato-prilicha-na-zhena/
19
4
 
5
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
Хомосексуализма,травестията,содомията,зоофилството, разврата и абортите са причина българското население да намалява!
Ето какво казва Ален Делон:
bultimes/alen-delon-homoseksualnostta-e-protivoestestvena-mazhat-e-sazdaden-za-da-lyubi-zhenata/
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами добре, щом българите смятат, че кака им Цецка (жена) е по-отговорна от г-н Президента (мъж), аз спирам да ви чета тъпите социологически проучвания. На прост народ прости политици му трябват.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците не признават запада и си уважват харемите и естествено ще станат 100 милиона души в 2020 г.
16
6
 
8
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
До българин
Еретиците се топят,но в Русия положението е друго. Руският народ все повече се обръща към исконните Православни ценности. Рускините не правят аборти,не ку.р.ве.ят,не изневеряват и не се развеждат,раждат по няколко русначета и са добри домакини и послушни съпруги. Руският мъж не е обратен,руснаците бият пе.да.лите,обратните,ге,йо,ве,те и всякаква хомо па.пла.ч. Руският народ държи на Православната Вяра и морал и затова руснаците не стареят,а се множат.Има висока раждаемост в Русия
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почне ли жената да командва в една къща - пиши я бегала. Същото е и с държавата. За справка - Хилари, Меркел, Мей, Могерини и прочие.
14
11
 
8
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
Другари,феминизмът е западната болест,която поквари и унищожи българската жена! Другари,трябва да дадем всичко от себе си! Нека повече да бием и е.бе.м жените си( и то без презерватив-пак западна поквара!) и да ги караме да раждат деца. Думата кариера трябва да бъде само за мъже,а жените трябва да си стоят у дома и да раждат деца! Ако жените раждат деца и си стоят у дома,ще има работа и добри заплати за всички мъже! Другари,бъдете мъже,а не чехл.ьов.ци!