Гласът на българина: Политиката е за мъжа, а жената – при децата

Общественото мнение у нас смята, че силният пол се справя по-добре
21 юни 2017 17:15,
40
Гласът на българина: Политиката е за мъжа, а жената – при децата
Снимка: Reuters

Политиката е мъжка професия! Това смята всеки четвърти българин в проучване за половите стереотипи към участието на жените в политиката в България.

Едва 1 процент от хората у нас смятат, че политиката е професия за жени. В същото време 58 на сто смятат, че е добре в политиката да има повече представителки на нежния пол.

Проучването е проведено от изследовтелски център "Тренд" по поръчка на Либерален институт за политически анализи и финансирано от ЮНЕСКО. В него са участвали 1002 души над 18-години.

31% от българите предпочитат важните държавни решения да се вземат от мъже, но за повече от половината българи полът няма значение. Едва за 7% от българите няма никакви пречки пред участието на жените в политиката.

Проучването е тествало и мнението за мястото на жената спрямо мъже в отношенията й с мъжа. Според 35 на сто от българите и 10 на сто от българките жената трябва да се подчинява на мъжа. Против това твърдение са 58% от мъжете и 86% от жените.

Поливината мъже у нас смятат, че работата на жената е да гледа децата. С това е съгласна и всяка четвърта жена в България. Против подобно твърдение са 46 на сто от мъжете и 69 на сто от жените у нас.

И мъжете, и жените смятат, че представителките на нежния пол правят по-трудно кариера в България. В същото време 70% от мъжете и 36% от жените смятат, че жените разчитат на външния си вид, за да правят кариера.

Изследването показва, че 42% смятат, че "политиката е за мъже", докато малко над половината са на обратното мнение. Въпреки превесът на дела на несъгласните с подобно твърдение, то е видно, че при голям процент от българите продължава да битува възприятието, че политиката е мъжка територия, смятат социолозите.

45% подкрепят тезата, че на управленски позици в държавата трябва да застават мъже. 48% са против. С увеличаване на възрастта намалява делът на хората, които не споделят това разбиране.

Малко над половината българи смятат, че жените в политиката са подценявани, защото са жени.

Мъжете или жените се справят по-добре в политиката?

53% смятат, че и двата пола се справят еднакво добре, 29% - че мъжете са по-добри, а 12%  са зад  жените. Хора с висше образование в най-голям дял смятат, че и двата пола са равнопоставени, докато най-голям дял от хората с основно образование са на мнение, че мъжете се справят по-добре.

Въпреки скептичното отношение за участието на жените в политиката, 75% от българите не подкрепят схващането, че жените нямат необходимите качества за политици. 18% обаче го подкрепят.

Социолозите уточняват, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, което означава, че 990 000 хил. души смятат, че жените нямат необходимите качества да бъдат политици.

Според българите основните качества, които са характерни за един мъж политик, са: смелост/решителност (24%), отговорност (10%), професионализъм (8%), а чертите характерни за жените политици, са емоционалност (7%), отговорност (12%), смелост/решителност (8%).

Резултатът от проучването показва, че за българина е без значение мъж или жена ще заеме повечето държавни постове. И все пак за някои длъжности мнението е в полза на мъжа. Това са постовете президент (57%), министър на вътрешните работи (68%), министър на външните работи (54%) и министър на отбраната (81%).

Няма нито един от тестваните възможности за постове, които българите еднозначно да предпочитат да бъде заеман от жена, показва още допитването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
7
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
Днес.бг да не взимат предложения за теми от моите мнения? Иначе за статията:жената да си седи у дома,да домакинства и да ражда деца. Само по този начин може българският етнос да оцелее!
11
4
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Така е .Категоричен пример за това са Цачева и Бъчварова.Само Борисов не го разбра.
10
14
 
15
 
! Отговори
българин преди 6 години
Стига вече с глупости.Целия християнски свят се топи,мюсюлманите се увеличават.Откакто се говори за "равенство на мъжа и на жената",християнското общество започна да застарява.Причината е ясна-за жената вече децата не са ценност.Ценност е женската разюздановст и безконтролност.Християнката не иска да е съпруга и майка,а иска да "курвее".Това е големия проблем.Когато са ни женили родителите,ние сме се увеличавали като народ.Когато християнката стана "равноправна" на мъжа,се сринахме.
9
5
 
12
 
! Отговори
мъж преди 6 години
жената да ражда деца,защото инак изчезваме като народ.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се наложи ислямът за водеща европейска религия и нещата изведнъж ще се променят.
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИТО ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ РЕЛИГИИ НЕ СМЯТА ЖЕНАТА ЗА РАВНА НА МЪЖА. ИСЛЯМЪТ ДАЖЕ НЕ Я ПРИЗНАВА ЗА ЧОВЕК.НИТО ЕДНА РЕЛИГИЯ НЕ ДОПУСКА ЖЕНИ-СВЕЩЕНИЦИ ПО СЪЩАТА ПРИЧИНА.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук по високите постове в политиката повечето вече са жени. Кво ни занимавате с глупости?!
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Като гледам нашите политици силно се съмнявам, че мъжете са тези които трябва да борят политиката.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
една жена трябва да е женствена, обрана в изказа и поведението си, мила, възпитана, образована, целенасочена, да знае какво иска от живота
3
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да е политичка само ако е родила най-малко 3 деца.
2
5
 
23
 
! Отговори
ами... преди 6 години
Ами като гледат Меркел-какво друго да мислят ....
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ислямските държави 99 % са мъже и шейхове.