Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик

Децата на родители с висше с 18 пъти по-малък риск от бедност
22 юни 2017 20:02, Красимир Ангелов
122
Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик
Снимка: Булфото

Всеки пети българин живее под прага на бедността, сочат данните на НСИ за 2016 година.

За изминалата година линията на бедност общо за страната e 308.17 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били 1 638 700 лица, или 22.9% от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 5.4%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.9 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (54.6% за 2016 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 6.7 на сто по-висок в сравнение с безработните жени.

Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик
Снимка: НСИ

За изминалата година делът на работещите бедни нараства спрямо предходната година с 3.8% до 11.6%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 3,5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище също оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 68.8%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за лицата с основно образование и над 4 пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е 5.4%.

Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик
Снимка: НСИ

Оценките на бедността зависят и от типа на домакинството, като най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Най-голямо нарастване на риска от бедност през 2016 г. в сравнение с 2015 г. се наблюдава при домакинствата с един родител със зависими деца. Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с двама възрастни и едно дете (12.4%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (16.0%).

Що се отнася до етническата принадлежност на лицата, през 2016 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата от ромската етническа група - 77.1%, а най-нисък - сред лицата от българската етническа група – 15.7%. Наблюдават се обаче съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически групи според икономическата им активност.

Всеки пети българин крайно беден, най-зле във Видин и Пазарджик
Снимка: НСИ

Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (42.6%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните лица (39,1%). По отношение на работещите лица най-висок е относителният дял на работещите бедни сред турската етническа група - 29.0%, при 28.1% работещи бедни от ромската етническа група и 27.9% сред българската етническа група.

От какво се ограничава нашенецът, когато парите не му достигат?

Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (56.3%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на ел. уреди, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (54.1%).

Успоредно с това 2.8% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.4% - цветен телевизор, 9.0% - автоматична пералня, а 34.5% - потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 39.2% се ограничават при отоплението на жилището си.

Ограниченията на лицата, свързани със задоволяване на определени нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата принадлежност. За всички етнически групи най-висок е процентът на лицата, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, като сред ромите това са 91.9%, за турската етническа група - 77.2%, и за българската етническа група – 50.2% от лицата, самоопределили се към съответния етнос.

Данните на НСИ сочат още, че през 2016 г. 31.9% от децата на възраст 0 - 17 години у нас са изложени на риск от бедност, или с 6.5 процентни пункта повече спрямо 2015 година. Достигнатата образователна степен и професията на родителите са важен фактор за бъдещото развитие на децата. По-високото образователно равнище дава възможност за по-широк достъп до пазара на труда и съответно до по-високо заплащане. През 2016 г. всяко осмо от десет деца (77.4%), чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност.

Приблизително 18 пъти по-малко, или 4.4% са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е пет пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Данните на НСИ показват, че през 2016 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик - съответно 194 и 204 лв., а най-високата - в област София (столица) (473 лв.), следвана от областите Стара Загора (332 лв.) и Габрово (328 лева).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен - 31.4%, Пазарджик - 28.2%, и Варна - 26.6%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Ямбол - 14.4%, Силистра - 14.9%, и Благоевград - 15.7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92Явно нищо не знаеш за Индия, щом сравняваш Видин с Индия.
92
0
 
1
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Знаете ли оная детска приказка за двамата братя ,дето викали Неволята да им оправи счупената кола и понеже тя не дошла-се хванали и сами я оправили.? Е сега в момента ,ние сме в стадии,когато викаме Неволята. А знаете ли приказката за Орела , Рака и Щуката, които се опитвали да теглят колата? Е-това е картинка на нашите политически пристрастия и партии..Когато стигнем до етап-Дядо дърпа ряпа,ама с дядото и всички останали-тогава ще имаме просперитет и бъдеще
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До палач от класаИ всички те произлезли от БКП, включително и крадците от БСП
90
4
 
3
 
! Отговори
овеч преди 6 години
Затова пък санкционирахме Русия,ха ха.
89
0
 
3
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
"98 Скандинавските държави не са член на ЕС. Белгия е по-малка, не е толкова голям фактор, като по-големите и възможностите им за производство."Я пак!Само Норвегия не е.Да я заменим С АВСТРИЯ!
88
1
 
8
 
! Отговори
до 99 преди 6 години
Държава, която разчита само на акцизи-горива, алкохол, цигари....е обречена на тотална мизерия!Всичко е преднамерено.Всичко е продиктувано.Всичко се изпълнява с точност до хилядна от стотинката.Жална ни майка!Ама си траем, живуркаме и чат-пат джафкаме.
87
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
98 Скандинавските държави не са член на ЕС. Белгия е по-малка, не е толкова голям фактор, като по-големите и възможностите им за производство.
86
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 6 години
До Bebetto 77:Абсолютно си прав!!!Работя с Видин.Ела да видиш какви са капризи,претенции,искания за заплати,осигуровки?!И същевременно крайно несъзнателни,недисциплинирани и неизпълнителни?!За тях са чужди понятия,като лоялност,честност и коректност,при условие,че редовно,без закъснения си получават заплатите и им се внасят осигуровките?!Оставам с впечатлението,че са най-добри на маса и чаша,защото някой не идват дори да си получат заплатата,защото или в момента пият или вече са пияни?!?!?!
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
97 За да има за малкия човек, трябва икономика или пазар, при нас е ориентиран за внос. Следователно малко предприятия, -> малко работни места, -> ниски заплати защото всички са заменими. Евтина работна ръка. Закони има, няма икономика. Отново пример най-базовите ни нужди са внос. Кауфланд, немска фирма, която внася стока от ЕС безмитно от производители с огромни субсидии(много по-ниски цени)и разбива българските производители.Тези пари напускат страната->наши фирми фалират->няма работни места.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция, Германия, Англия, Испания и Италия+БЕЛГИЯ, ХОЛАНДИЯ, ФИНЛАНДИЯ, ШВЕЦИЯ, НОРВЕГИЯ, А НАЙ-ВЕЧЕ ДАНИЯ!!!
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БЕЛИЯ СВЯТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ( НЕ МОНОПОЛИСТИТЕ) ФОРМИРАТ ЛИЧНАТА СИ ПЕЧАЛБА ТАКА:50%+НАЙ-ВИСОКАТА ЗАПЛАТА ВЪВ ФИРМАТА.У НАС: 2000% +ВСИЧКИ ЗАПЛАТИ????ЗАКОНИ ТРЯБВАТ.АМА ТАКИВА, КОИТО ДА ОБСЛУЖВАТ МАЛКИЯ ЧОВЕК.....
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
94 Е преди дни имаше статия че Видин спечелил награда за най-добрият град за живеене в България. :D
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
93 Няма как всички по-слаби държави биват поглъщани и превръщани в консуматори от по-големите държави, за тяхно развитие. Пример ЕС. Колко държави в ЕС са добре? Франция, Германия, Англия, Испания и Италия. Всички останали показваме огромен % на увеличение на държавният дълг. Докато внасяме стоки от тези държави безмитно, а за да е сигурно, 12г преди да влезеш в съюза трябва да си отвориш пазарите безмитно за техните стоки за да се наложат и да избутат местните. ПС:и Холандия и Полша.
80
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че нещо, ама във Видин няма много българи. Северозападна България прилича повече на Индия, отколкото на балканска страна.Рано или късно ще си платите затова, че ни омангалихте и съсипахте. С лихвите ще си платите, шопари нещастни.
79
1
 
4
 
! Отговори
ДО 90 преди 6 години
АКО ВСИЧКО ОТ ПАЗАРА СЕ ПРОИЗВЕЖДА У НАС- МОООЖЕ БИ!НО У НАС ВСИЧКО Е ВНОС - И БОК.ЛУЧАВАТА ХРАНА...И СТАРИТЕ КОЛИ.....И ЕВТИНКИТЕ ПАРЦАЛКИ .....
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
91 Това не е уточнено. :) Важното е да гледа себе си, а как точно не е определено.
77
1
 
6
 
! Отговори
ДО.... преди 6 години
''Ако индивида се стреми да живее добре, то цялото общество ще е добре, затова капитализмът работи.''ИНДИВИДЪТ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ СТРЕМИ ДА РАБОТИ, А НЕ ДА КРАДЕ И ДА ТРУПА НА ЧУЖД ГРЪБ....
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
89 Че държавните служители, адвокатите и депутатите плащат данъци ... 2ро данъците не се смятат на месец, а на година. 3то ако се повишат с 50% заплатите то с 50% ще скочат цените ... даже с повече.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, вместо да правите само констатации с тези статистики, вземете да сметнете колко са работещите, какви осигуровки внасят и защо сме на тоя хал. НЕКА ВСИЧКИ ПЛАЩАТ- И ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, И АДВОКАТИ, И ДЕПУТАТИ. ДАЛИ ПЪК ВМЕСТО 2 МИЛИОНА С ВНОСКИ 200 МИЛИОНА...АКО РАБОТЯТ 3 МИЛИОНА И ВСИЧКИ ВНАСЯТ ...А АКО ЗАПЛАТИТЕ СЕ ПОВИШАТ С 5О%, ТО ВНОСКИТЕ ЩЕ СА 500 МИЛИОНА. НА МЕСЕЦ 300 МИЛИОНА ПОВЕЧЕ. НА ГОДИНА 4 МИЛИАРДА!КОЙ ИСКА ДА СМЕ ТОЛКОВА ЗЛЕ????
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
86 Ами те са ... то това е капитализма(индивидуализъм), аз да съм добре - другите да се оправят. Дори мислителите и философите на капитализма го казват. Английски лорд не му помня името(1938) ''Ако индивида се стреми да живее добре, то цялото общество ще е добре, затова капитализмът работи.''