За Бузлуджа от МС: Закъсняхте, БСП! Нинова: Аман, Борисов!

Столетницата не може да си върне паметника безвъзмездно
22 юни 2017 17:15,
91
За Бузлуджа от МС: Закъсняхте, БСП! Нинова: Аман, Борисов!
Снимка: архив "Булфото"

БСП няма да си върне паметника на връх Бузлуджа или поне не скоро. Това стана ясно след среща между лидера на Столетницата Корнелия Нинова и регионалния министър Николай Нанков.

Двамата разговаряха няколко дни след като социалистите подновиха искането си да си върнат собствеността върху рушащата се от години сграда на заветния за тях връх Бузлуджа.

Червените настояват за това от години, а през 2011 година първото правителство на Бойко Борисов взе решение, с което им отстъпи сградата безвъзмездно. Оттогава досега обаче БСП така и не направи постъпки да влезе във владение на паметника, а днес законът вече е променен и това няма как да стане, се разбра по време на срещата.

Още по темата

След нея Нанков припомни, че с последните промени в Закона за държавна собственост се забранява на юридически лица, НПО и партии да получават безвъзмездно имоти-държавна собственост. Министърът обясни, че възможността за това е била пропусната от БСП още през 2011 година.

"Паметникът на Бузлуджа все още е собственост на Областната управа в Стара Загора. За този период областната управа и МРРБ са приканвали БСП да се довърши процедурата, която предвижда два етапа - решението на МС и сключване на договор за прехвърляне на собствеността между областния управител и БСП", каза Николай Нанков.

"Шокирана съм от това, което разбрах. Аман от номерата на Бойко Борисов. Първо елате си вземете Бузлуджа безвъзмездно, а сега ни обясниха, че това не може да стане", коментира след разговорите Нинова.

Министърът пък обясни, че на този етап съществува вариант БСП да получи Бузлуджа за безвъзмездно ползване за срок до 10 години. Тази форма на стопанисване давала права за реализиране на инвестиционни намерения.

Според Нинова обаче в момента се съсредоточава енергия само и само социалистите да не получат паметника.

Тя обясни, че от една седмица, откакто левицата е изявила желанието да си върне сградата на върха, са се явили много кандидати - политически лидери, политически партии, НПО-та, юридически субекти, физически лица.

Според нея изведнъж и общината в Казанлък, и областната управа на област Стара Загора са се сетили, че и те си искат паметника, за да започнат да го стопанисват, след като години наред са го оставили на произвола.

Нинова даде да се разбере, че е готова да организира протести.

"Бойко да намери начин да си изпълни това, за което ни е поканил. Не искам да плаша, но ще докарам социалистите пред МС", каза тя.

Регионалният министър обясни, че има и друг начин БСП да си върне паметника според сегашния закон – да го купи след обявяване на търг. В него обаче можели да участват и други кандидати, а данъчната оценка по предварителни разчети била 110 000 лв.

Според Нинова пък предлаганите варианти имали за цел да не се случи това, което БСП желае - запазване на обекта като архитектурен паметник за страната и като символ за партията.

Лидерката на БСП съобщи, че предстои червеното ръководство да обсъди следващите си действия. Тя обясни, че партията е готова да плати, но не уточни каква сума може да си позволи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
20
 
! Отговори
БСП-жалка преди 6 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
62
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо ли Борисов така се е запънал?Да не би да усети някаква далавера и тук,та затова иска да си го задържи за себе си?Ейййййй,тоя човек има нюх на овчарско куче.Щом Нинова си го иска,значи не е току така.Не му стигнаха далавери на тоя,не се наяде,ей.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
61, евала. Сините отрочета на номенклатурата усилено ни пробутват този стар буламач за антикомунизма именно за да ни отклонят погледите от тяхното ялово и некомпетентно управление. В днешният глобализиран свят нещата се променят толкова бързо, а те продължават да се оправдават с комунизма отпреди 30 години.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой е Бойко Борисов, че да подарява или продава български върхове?!!! Ако толкова иска да подари нещо на *** Нинова, да и подари къщата си в Банкя.
59
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 60: Да, това обяснение е опорна точка на герберско-реформаторските ***. Но не могат да обяснят защо Румъния е преди нас (а румънците при Чаушеско мряха от глад), а както върви работата и Албания ще ни изпревари. Ако нямаш обяснение, да ти подскажа. "Защото ние не разстреляхме Тодор Живков". Но някак си не звучи убедително.А темата на паметника на Бузлуджа е тъкмо за Любо Колевски - да изрисува как Бойко юнашки отбранява чинията от Корнелия Нинова.
58
1
 
14
 
! Отговори
До Ognyanz преди 6 години
Защо бившите соц.държави били по-добре ли? Защото -Унгарската революция, Чешката революция, Полша-,,Солидарност",ГДР-е ясно. А ние бяхме 16та република и само ръкопляскахме и викахме ,,Вечна дружба".И днес има още доста такива с чугунени глави като теб.Когато почнете да мислите без да влагате,,криворазбрана и внушена политика" във всеки диалог и спор ще започнем може би да се оправяме
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВДИГАЙТЕ ТРЕВОГА В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ!!! Ще бъде ужасно национално предателство ако позволим връх Хаджи Димитър да стане собственост на комунистите.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхме нормална държава, тая комунистическа миазма отдавна щеше да бъде премахната и на нейно място щеше да е издигнат паметник на Хаджи Димитър-един от най-великите ни революционери и борци за свобода. Срам и позор! На лобното място на този велик българин да стърчи някаква бетонена петолъчка и целия оскотял народ да помни този връх С ТУРСКОТО МУ ИМЕ!
55
1
 
3
 
! Отговори
До огнянеца преди 6 години
Абе ognyanz ,ти на колко годинки си и качвал ли си се горе при чинията?Явно си малко по голям от осми клас?Дали?
54
1
 
14
 
! Отговори
До ognyanz преди 6 години
Именно като,,управляваха!!!" защо стигна до извода че ,,Социализъма е едно недоносче"-Т.Живков.,,България е една обрулена държава,един обран бостан,положението е катастрофално"-П.Младенов Къде отиде златния ни резерв в края на 60те/първата катастрофа/ и защо се ,,самосвалиха"през 89 та? А след това мораториума на Луканов и остатък никакъв в хазната? Така ,,УПРАВЛЯВАХА" че за това сме на този хал. А иначе там сграда няма ,има паметник за който ни събираха пари с едни марки-задължително от всички.
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо: НЯМА ВРЪХ С ТАКОВА ИМЕ В БЪЛГАРИЯ! Това е старото турско име. Върхът е преименуван преди 75 години и оттогава винаги се е казвал вр. Хаджи Димитър, в чест на един от най-светлите ни герои, дал живота си за свободата на отечеството именно на този връх.За всеки нормален българин това е свято място, но не заради сбирките на българомразеца Благоев, а именно заради подвига на Хаджи Димитър и четата му. АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО Е ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДА ПРИВАТИЗИРА ТОВА МЯСТО! НЕКА НЕ ГО ПОЗВОЛИМ!
52
2
 
12
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
Помислете малко 100г на на коя партия другарката Нинова иска Бузлуджа.БКП е пария забранена със закон за геноцида към народа.на кога са наследници ако са на БКП са за затвора в една правова държава.Чий е паметника на народа построен с неговите парития има ли Гл прокурор в таз държава и президент............................Безплатен обяд няма другарко Нинова плащате имате
51
2
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 50: Е, да, от чинията четата на хаджи Димитър и Стефан Караджа е стреляла срещу турската потеря. Как не се сещаме за това?
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чешете си безмисленно езиците,ако искат ще си я вземат но..........какво ще я правят? Това са пари на вятъра,а и символ на един тоталитарен строй/ както символите на Третия райх/Някой да иска символите със свастиката? А и електората е все по възрастен и до горе все по трудно ще стига.
49
6
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 49: Според теб 45 години Тодор Живков и тези преди него не са управлявали, а само са рязали глави, разстрелвали, и т.н. Вярваш ли си на тия г'лупости, като ги пишеш. И какво общо има с бъдещето на сградата на Бузлуджа?
48
2
 
15
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
1. Това не е паметник на никакви комунисти.2. Това е връх на националния ни герой Хаджи Димитър.3. Паметника беше окупиран от националните предатели комунята.
47
0
 
4
 
! Отговори
До Феро преди 6 години
Феро,предишните не се оплакаха.Те направо им отрязаха главите или ги разстреляха. Я си спомни какво направиха ,,по -предишните" с предишните. И терора продължи до ,,самоубийството" им.Сами клаха,сами се заклаха. Тази партия е само за,,бой,революции,пищови и пушки" ,нищо качествено не произведе.
46
4
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Хайде всички гербери и пишман-рефорнатори с по един чук на Бузлуджа за да разрушат паметника. Иначе току виж БСП наистина го получи след като Бойко пак подаде оставка. Така ще се види кой наистина е демократ и защитник на евро-атлантическите ценности.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не им е пречил да си я поддържат.От тези 28 години -20 те си бяха на власт.Защо не си я Поддържаха.Гущеров,Гергов,Василев,Велчеви,Ветко Арабаджиев,Манджуков,Банев,Цеко Минев,БожковДионисиев,Райчев,Станишеви!!Р.Овч. и т.н.ит.н. имат пари не за поддръжка а за пет нови такива.Но важното е да се вдига безмислен и безумен шум.Ей това комуниста само вой и ,,класова ненавист" търси ,а своите ОГРОМНИ грехове не вижда.Аман от такива като Нинова.
44
3
 
2
 
! Отговори
феро преди 6 години
45 години социализъм и 30 години ,,демокрация" - почти се изравниха. Разлика.....предишните поне не се оплакваха от царско време, а сега - предишните са им виновни . А т.н. ,,комунисти" имащи власт , се възползваха от благата на времето, но не бяха възможни законните кражби както е сега.Помията която се лее сега от ВСИЧКИ партии е за заблуда на гласоподавателите.За по голяма икономическа облага , всеки продава всеки !