За Бузлуджа от МС: Закъсняхте, БСП! Нинова: Аман, Борисов!

Столетницата не може да си върне паметника безвъзмездно
22 юни 2017 17:15,
91
За Бузлуджа от МС: Закъсняхте, БСП! Нинова: Аман, Борисов!
Снимка: архив "Булфото"

БСП няма да си върне паметника на връх Бузлуджа или поне не скоро. Това стана ясно след среща между лидера на Столетницата Корнелия Нинова и регионалния министър Николай Нанков.

Двамата разговаряха няколко дни след като социалистите подновиха искането си да си върнат собствеността върху рушащата се от години сграда на заветния за тях връх Бузлуджа.

Червените настояват за това от години, а през 2011 година първото правителство на Бойко Борисов взе решение, с което им отстъпи сградата безвъзмездно. Оттогава досега обаче БСП така и не направи постъпки да влезе във владение на паметника, а днес законът вече е променен и това няма как да стане, се разбра по време на срещата.

Още по темата

След нея Нанков припомни, че с последните промени в Закона за държавна собственост се забранява на юридически лица, НПО и партии да получават безвъзмездно имоти-държавна собственост. Министърът обясни, че възможността за това е била пропусната от БСП още през 2011 година.

"Паметникът на Бузлуджа все още е собственост на Областната управа в Стара Загора. За този период областната управа и МРРБ са приканвали БСП да се довърши процедурата, която предвижда два етапа - решението на МС и сключване на договор за прехвърляне на собствеността между областния управител и БСП", каза Николай Нанков.

"Шокирана съм от това, което разбрах. Аман от номерата на Бойко Борисов. Първо елате си вземете Бузлуджа безвъзмездно, а сега ни обясниха, че това не може да стане", коментира след разговорите Нинова.

Министърът пък обясни, че на този етап съществува вариант БСП да получи Бузлуджа за безвъзмездно ползване за срок до 10 години. Тази форма на стопанисване давала права за реализиране на инвестиционни намерения.

Според Нинова обаче в момента се съсредоточава енергия само и само социалистите да не получат паметника.

Тя обясни, че от една седмица, откакто левицата е изявила желанието да си върне сградата на върха, са се явили много кандидати - политически лидери, политически партии, НПО-та, юридически субекти, физически лица.

Според нея изведнъж и общината в Казанлък, и областната управа на област Стара Загора са се сетили, че и те си искат паметника, за да започнат да го стопанисват, след като години наред са го оставили на произвола.

Нинова даде да се разбере, че е готова да организира протести.

"Бойко да намери начин да си изпълни това, за което ни е поканил. Не искам да плаша, но ще докарам социалистите пред МС", каза тя.

Регионалният министър обясни, че има и друг начин БСП да си върне паметника според сегашния закон – да го купи след обявяване на търг. В него обаче можели да участват и други кандидати, а данъчната оценка по предварителни разчети била 110 000 лв.

Според Нинова пък предлаганите варианти имали за цел да не се случи това, което БСП желае - запазване на обекта като архитектурен паметник за страната и като символ за партията.

Лидерката на БСП съобщи, че предстои червеното ръководство да обсъди следващите си действия. Тя обясни, че партията е готова да плати, но не уточни каква сума може да си позволи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.