Заплатите на шивачките ни – като в Китай! "Бодат" очи за без пари

Масово новоназначените започват на минимална заплата
22 юни 2017 16:07,
40
Заплатите на шивачките ни – като в Китай! "Бодат" очи за без пари
Снимка: архив, Reuters

Заплатите на българските шивачки са близо до тези на азиатските им колеги. Все още са по-високи, но разликата е минимална. Това обясни Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост.

Средната работна заплата в сектора е около 650 лв., но масово новоназначените са на минималната. Една от основните причини за приблизителното изравняване в заплащането е политиката за повишаване на доходите, която се води в Китай, посочи Радина Банкова, председател на асоциацията на производителите и износителите на облекло и текстил. И посочи, че това е довело до повишаване на минималното възнаграждение в бранша.

По средна заплата обаче ни изпреварва и Румъния. Тя също е поставена в клещите на големите марки, на ниските цени, но успя да вдигне заплатите, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. И поясни, че в момента
възнагражденията са с 30 на сто по-високи отколкото тук, което се равнява на 100-120 евро. Щом те са успели, значи е възможно и може би трябва по-добре подготвени мениджъри, коментира още той, цитиран от "Труд".

Общо заетите в сектор текстил са около 110 хил. Шивашките предприятия са над 5000, като основно те са малки и микро, обясни Милчалиева. Поясни, че основно се работи на ишлеме, а 91 на сто от продукцията отива за износ. По думите й основно експортът е към Германия, Италия и Гърция. През 2016 г. износът достига 2 млрд. евро, посочи още тя. Това прави близо 8% от целия експорт на страната за миналата година.

Освен заплащането друг проблем в сектора е сумирането на работното време, което е масова практика, каза Димитров. И коментира, че според КНСБ това прикрива полагането на извънреден труд, без да се заплаща. По думите му нужна е промяната на законовата уредба, за която от организацията говорят отдавана. С измененията трябва режимите за сумирано работно време да се прилагат само, където има непрекъсваемо производство
и където процесът налага подобно отчитане. Във всички останали случаи да се използват другите методи, които закона позволява например удължено работно време, когато има повече работа, поиска още президентът на КНСБ. Според него така се позволява гъвкавост и възможност да се реагира на нуждите на пазара.
Около 30 млрд. лв. произвежда сивият сектор в България, съобщи още Димитров.

Той каза, че по данни на организацията няколкостотин хиляди работници са свързани със него. И поясни, че това не значи, че работят само е него, може да са ангажирани и на светло, но да доработват на граждански договор или на 4 часа. Има много възможности на нарушаване на правата на хората, от там на фиска и на данъчните приходи, заяви още Димитров. По думите му синдикатът ще сезира главния прокурор за нелоялни практики и конкретни фирми в сивия сектор. Според него все още не се прилагат промените, с които се криминализира осигурителната измама.

България трябва да поиска прегласуване на референтния документ на ЕС за вредните емисии, заяви Пламен Димитров. Той коментира, че страната трябва да заяви ясната си позиция по въпроса, защото в момента тя е колеблива.

По думите му референтния документ, предвижда ожесточава изискванията към емисиите и големите ни ТЕЦ-ове, което прави несигурно бъдещето им. В мините хората се вълнуват кой ще им купува въглищата, защото те са свързани с производството на електроцентралите, обясни още той. Димитров заяви още, че искане за прегласуване на документа вече са заявили 9 страни, сред които и Германия. Срокът, в който страната трябва да заяви позицията си е един месец.

По темата от КНСБ са поискали и среща с премиера Бойко Борисов. Към момента официално потвърждение не е получено, но има неформален знак, че тя ще бъде проведена, обясни още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Китайзаплаташивачки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
"ти ем ти " преди 6 години
Я па тея! Ми колко да плащаме бе ???????? И тва ви е много , работите с приспивно темпо.осигуровки на минималната , на ръка малко повече. Начинаеща кетелистка 300 кинта на месец , нали барем я осигурявам. И аз имам разходи , майорка , на барселона ще ходя.То скъпо. А на мене ще ми работят по ? дни седмично , щото толкова е работната седмица , и по 9-10-12 часа на ден. Щото аз съм в частният бизнес , и решеничта на правителството не ме интересуват
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябват шивачки.Китай ни залива с море от дрехи.А има и дрехи втора употреба колкото щеш.И държавата ни е втора употрба вече.
33
9
 
5
 
! Отговори
WtF преди 6 години
До потопна новина отдавна се шие в Бангладеш на едро , а че в Пекин средната работна заплата $ е колкото в Москва $ ми може те съветските специалисти им дай антифриз да пият и газ да пикаят .
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е, защото сте мишоци! И за 200 лефа ша работите, хи-хи-хи!Треперим за заплатка от 200 евра, щото заемчето за самсунгчето или гоуфчето трябва да се плаща, нали? Църрррррррррррррррр!
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само обувките , бельюто и чорапите ми са нови , всичко по-мен втора употреба.. Светът няма нужда толкова дрехи .. баба като ми оплетеше дреха с вълна офцата съм я носил с години докато изгние..
30
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шивачката да е учила за програмистка .. Това е новия световен ред. Този който не може да мисли ще бъде по-зле и от роб..
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай хОбикновено шивачката получава едни и същи пари, независимо от бройката и сложността на модела.Не се очаква шефът да е на загубаD, обаче ще стане такаq че шефът сам да си шие ишлемето, като е такъв тарикат.
28
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
650 лв. чисти не взима майка ми, която е с висше образование и с 29 години стаж
27
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :)Стига с тая мантра за производителността на труда, лесна е за опровергаване.Защо един грък му е по-евтино да си изнесе производството тук , а не накара гъркинята да му шие за 200 евро на месец, не, по-скоро на два месеца?Айде ми обясни как на същата шивачка й скача производителността като отиде в ЕС.Явно сме в ЕС само по разходи, но не и по приходи.
26
29
 
3
 
! Отговори
:) преди 6 години
А за производителността някой говори ли. Иначе се шие и в Англия, но е друго, не е като в България. Там се работи, а тук 70% идват на раздумка в цеха.
25
3
 
24
 
! Отговори
berba преди 6 години
Глупост, живея в Китай. Там са по-добре платени
24
4
 
6
 
! Отговори
l преди 6 години
az imam 30 godini stazh kato medsestra i zaplata mi e kolkoto na shivachka
23
3
 
2
 
! Отговори
16 преди 6 години
От "лайковете" на поста ми разбирам че тук е пълно с ***/нари!!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOVA E S 30 GODISCHNA DAVNOST SIGA LI VIDQXTE I TO VSICHKI RABOTESCHTI SA TAKA SCHTO BQGAT
21
3
 
4
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Хората ми слагат лайкове не аз
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Теди 17Да си чукаш "лайкове" е очеваден признак на това за което говоря!!Ако очакваш живота да е справедлив ще те разочаровам, НЕ е!!Крадец номер едно е президент на САЩ за Тиквата няма смисъл да отварям приказка.А ти си копай лук в градината на воля.......Kазах ти че няма да ме разбереш и съм FUCKING RIGHT.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не само китайските заплати са по-високи, ами и курсът на юана е такъв, че Европа им е евтина, затова пазаруват като изоглавени тук
18
2
 
25
 
! Отговори
Р преди 6 години
В Китай ли, в Пекин средната заплата е 1200$ плюс придобивки!ай чао
17
1
 
27
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Доста хора са забогатяли по нечестен начин , не защото са умни .
16
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Теди 15Бедни са ГЛУПАЦИТЕ!!Така е било, така е и ТАКА ЩЕ БЪДЕ.Ако си от тях (глупаците) няма да ме разбереш.А аз определено не очаквам да ме разбереш.