"Бедна" Румъния ни дръпна по доходи – средната заплата там е 1419 лв.

И там най-високите заплати са в IT сектора
23 юни 2017 19:42,
198
"Бедна" Румъния ни дръпна по доходи – средната заплата там е 1419 лв.
Снимка: архив, Reuters

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат.  Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България.  Но румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данните на Евростат.

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лева за шеф на отделение.

Още по темата

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

1419 лева е средната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лева преди облагане, срещу 2159 лева у нас.

Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лева месечна заплата в Румъния срещу 1647 в България.

Заетите в банковия сектор, пенсионното осигуряване и застраховането в Румъния получават средно 2427 лева срещу 1612 лева у нас.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лева като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лева през 2022 лева.

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лева. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата учителска заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лева преди облагане с данъци.

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния – 1956 лева месечно в Румъния срещу 1000 лева в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: Румъниязаплатиприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
13
 
1
 
! Отговори
дон Кихот преди 6 години
Дръпнаха ни ама друг път - ако се вгледате в снимката към статията ще видите че банкнотите са перфорирани! Та, какво излиза - плащат им ама със невалидни банкноти :-)
124
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България животът е по-евтин ,отколкото в Румъния.
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са числа които не значат нищо. Основното е какво можеш да си позволиш с тези пари.
122
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоо коментатора по-долу изобщо няма значение колко е голяма като население или че икономиката на румънците била по-голяма с това че вземат повече от нас. Индийците са с огромна икономика и население и в същото време тънат в абсолютна мизерия и бедност
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ке се опраи България може би един ден, ама нас нема да ни има
120
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е как няма да ни дръпне Румъния, те си нямат крадливата шайка на тиквата, за разлика от нас
119
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния руснаците минават само транзит и то ако ги пуснат.
118
11
 
12
 
! Отговори
Romania mare преди 6 години
Румънците винаги са били проевропейски настроени и силно антируски. А тук половината, и млади хора, явно промити от родители си, възхваляват Путин. Ами, чудя се, хвалете вече и Ердоган, нали са дружки. *** народ няма как да не е беден. Евтина водка и по една сельодка за тези хора и да се чудят защо са бедни.
117
16
 
6
 
! Отговори
нда преди 6 години
Румънците дръпнали краставици!Не знам какво е това прехласване по тях!Нямат нито един нормален курорт построен,90%са без канализация и водопровод,заплатите са високи само в няколко града,останалото е мизерия!Магистралите също са по малщо от нашите,в по голямата част Румъния смърди,а Букурещ,не може да построи едно нормално околовръстно,лекарите и мед.сестрите са в пъти по малко от глава на населени,цените са по високи от нашите!Каква богата Румъния,какви пет лева!?Нагли и нахални,това е.
116
3
 
11
 
! Отговори
Стига глупости преди 6 години
Нали не забравяте, че това понятие "средна заплата" у нас е много изкривено. Строителите ли си плащат данъците на реалните доходи (далеч над мин. заплата) или таксиджиите? Или може би сервитьорите, които на много места с бакшишите докарват по две докторски заплати. Айде да не се умиляваме толкоз.
115
5
 
3
 
! Отговори
офффф преди 6 години
Айде стига с тая Румъния, че ми поникна на главата. Като беше злия злодей Иван Костов не искахме да ни слагат в кюпа с Румъния, че да не се излагаме, пък сега ги гледаме като някакви божества. Ми като толкова ви е харесала, що не емигрирате там? А? Нали нямало корупция, хубави им били пътищата, заплатите високи (това обикновено го говорят убедено хора, които не са били там), та в тая връзка - дерзайте и юруш към Букурещиииии!!! Аз ще си седя тука :-)))
114
3
 
13
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Да знаете,че румънците ще имат здравеопазване в пъти по добро от нашето защото по-високите заплати на лекарите им ще им позволят да се съсредоточат върху професионалните си задължения,да четат и се развиват като лекари.И за съжаление ще загубим и част от колегите си които са завършили в Румъния ,имат румънски дипломи ,знаят езика и ще отидат да работят там.Когато остареем няма да има кой да ни лекува.
113
3
 
3
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Българския едър бизнес е като Мишо бирата , ама последния даде фира.
112
1
 
4
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
Пардон, *** с главно "И" е 129. Прощавай 123.
111
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния е три пъти по-голяма. Индустрията и е в пъти по силна. Съвсем нормално е. Влизат повече пари и се въртят повече пари.Ние трябва да се радваме , че мутрите оставиха поне голямо хотилиерско наследство и сега имаме туризъм. Ако бяхме още село с 5 хотела съвсем щяхме да гризеМ дървото.
110
2
 
13
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Средната заплата у нас е като твърдението, че у нас средното семейство яде Свинско със Зеле. Обаче свинското го ядат Пеевски, Доган, Златев, Гергов и Овчаров, а ние хрупаме зелето.
109
4
 
11
 
! Отговори
Далеч преди 6 години
Не са виновни управляващите ,а вие тези които работите за жълти стотинки.Всеки си продава труда, оценявате вашия за 500- 600 лева дерзайте.Преценяваш, че може да зароботваш повече търсиш няма в България, навън рискуваш света е мултинационален за всеки има място под слънцето.
108
1
 
8
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Че тя средната заплата в България е над 2 бона,а тя се определя по следния начин смирен депутат взема скромно 5-6 хилки а вие бъхтите за 460 лв минимална-чисто 366лв на месец и така средната заплата в България е над 2 бондака,я кажете колко е минималната в Румъния,ще ви стане лошо.
107
2
 
14
 
! Отговори
офшорко преди 6 години
Оср.хте се герб,тотално.Види ви се края.Сега особено с лимита за кешово плащане....
106
1
 
25
 
! Отговори
фондове преди 6 години
от 10г съм запознат с ЕвроФондовете, няма такова нещо !!!! Подчертавам 100% наши хора ги печелят. Няма честен и почтен човек който да взел ПАРА от Европа. Няма! Тъжно и смешно е!