"Бедна" Румъния ни дръпна по доходи – средната заплата там е 1419 лв.

И там най-високите заплати са в IT сектора
23 юни 2017 19:42,
198
"Бедна" Румъния ни дръпна по доходи – средната заплата там е 1419 лв.
Снимка: архив, Reuters

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат.  Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България.  Но румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данните на Евростат.

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лева за шеф на отделение.

Още по темата

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

1419 лева е средната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лева преди облагане, срещу 2159 лева у нас.

Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лева месечна заплата в Румъния срещу 1647 в България.

Заетите в банковия сектор, пенсионното осигуряване и застраховането в Румъния получават средно 2427 лева срещу 1612 лева у нас.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лева като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лева през 2022 лева.

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лева. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата учителска заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лева преди облагане с данъци.

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния – 1956 лева месечно в Румъния срещу 1000 лева в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: румъниязаплатиприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
11
 
! Отговори
див селски рейнджър преди 6 години
До Хахаха50 г. сме назад от Гърция. България реално е около 150 г. назад от Европа без да преувеличавам. Тенденцията е това да се задълбочава повече.
84
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските работодатели са мутри, кръвопийци. Дори и да има някое изключение то е 1 на 100 000. Аз затова ги зарязах и отидох на запад. Тук ми дават една торба пари. Иначе в България ще ме хванете за оная работа, няма да ви бачкам за жълти стотинки на мутри и мутреси, банда некадърници.
83
12
 
4
 
! Отговори
хх преди 6 години
В моята фирма работят няколко млади,умни и кадърни инженери.Интелигентни са и с големи възможности,но уплътняват 3 до 4 часа дневно.В останалото време пушат,пият кафе и джиткат в интернет.Правил съм какви ли не опити да ги накарам да работят повече,но не се получава.Опитвах основно с пари,после с натиск и контрол, не и не.От две години не съм им вдигал заплатите,но и така не са малки 1500 бруто,за реални 4 часа работа.Наблюдавам сродни фирми,говоря с колегите и установявам че и при тях е така
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орешарски се провали, подаде си оставка и се махна от власта. Достойно поведение. Бойко 2 пъти се проваля, подава си оставката, но не се маха от власта. Защо ? СЛед като си се доказал като некадърник, махни се, не бъди нагъл. Бъди като Орешарски
81
3
 
4
 
! Отговори
наемник преди 6 години
Тези които отказахме да работим за комунистите и заминахме още 1990 те сме си вдигнали заплатите още преди 27 години.
80
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО - ВСИЧКИ ДЕТО РЕВЕТЕ СРЕЩУ ВСИКИ "БЪЛГАРСКИ" УПРАВЛЯВАЩИ,ВСИЧКИ ТЕ СА ИЗБРАНИ ОТ ВАС!!!!РАЗБИРАТЕ ЛИ,КАКВО ВИ НАПИСАХ?!ЕДВА ЛИ!
79
8
 
11
 
! Отговори
закономерно преди 6 години
Вие да сте чували за русофили в Румъния?
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 83"Българските работници имали ниска производителност! Глупости на търкалета! Как същите тези работници на запад имат западната производителност?!" Ами по абсолютно същия начин по който на Запад всеки българин шофира културно а тука беснее с автомобила като див глиган.
77
2
 
3
 
! Отговори
мале мале преди 6 години
пффф на тези двамата платени драскачи и 15 лв надник им е много. Едни и същи коментари. Един и същи стил. Една и съща липса на креативност. Е как да ме заблъдите че сте 20, а не двама?
76
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ме кефи румънците как правят за смях ГЕРБ и Бойко Борисов. Бойко ти говори колко добре живеем, а румънците живеят 10 пъти по-добре. Скрий се, бе Бойко! Ставаш смешен и жалък!
75
3
 
17
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Много ясно, румънците си застреляха диктатора в ефир! А ние харизахме държавата на децата и лакеите на нашия!
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските работници имали ниска производителност!Глупости на търкалета!Как същите тези работници на запад имат западната производителност?!Защо "нашите " "работодатели",не си зададат този елементарен въпрос?Ами защото отговорът му ще покаже тяхната пълна некадърност да организират производството и труда!!!!Пълна,пълна некадърност!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!От известо време минавам край един строеж и се "наслаждавам" на ПЪЛНАТА ЛИПСА НА ОРГАНИЗЯЦИЯ - ПАРАД НА МАЛОУМИЕТО!
73
1
 
18
 
! Отговори
don преди 6 години
да не гледаме съседите а да видим в нас какво става.Каква банкова система имаме.Лихвен процент под 1% за депозитПри кредит над 20 %Е с такава банкова система как ще прогесираме.При банкови преводи какви комисиони се плащатТакова дране не е било и по турско.Лесно е да си платиш на 240 човека и имаш страхотно лоби . В България няма банкова система а финансови институций които те дерат.Но докато си траем така ще бъдеС КТБ какво стана богатите си вземаха парите два пъти. И обявиха фалит
72
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците са по-добре от нас, гърците са по-добре от нас. Сърбите, война имаха и те вече са по-добре от нас...
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До отвратенИ Фрогнюз пише за същото......
70
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен до 67 преди 6 години
Да бе брато прав си, но за целта трябва да почнем от ГЕРБ защото те управляват последните 9 години, и повечето са бивши комунисти.
69
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С БСП вместо гроб последните години щяхме да сме на нивото на чехите че и напред. Ама *** народ слаба...
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - ...Жокер: в последните 9 години страната се управлява от ГЕРБ.Фалшив извод и лъжлив жокер другарю!България не може да дръпне, защото масата българи не искат, въртят се насам-натам да видят няма ли случайно да се зададе далавера и аванта от НЯКЪДЕ, БЕЗВЪЗМЕЗДНО!Повъртете се още! Шъ земе дъ стани, *** съмосебиси!
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май тия румънци пак се опитва да клатят стабилността на ОПГ ГЕРБ и патерицата им в краденето Опитомени патрЕоти.
66
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами аз поне не съм чул там да ги е управлявало 10 години правителство начело с *** и съставено изцяло от некадърни селянки и селяни с фалшиви дипломи, чиято единствена цел да са намърдат близо до Вожда за да събират трохите му от откраднатото от българския народ.Не съм чул също и премиерът им да е Мутра, която за 10 години направи 16 милиарда личен влог.