Чиновници без заплати! Тормозят ли хората за документ на хартия?

Търсят и механизъм фирмите да не искат свидетелство за съдимост
23 юни 2017 07:00,
31
Чиновници без заплати! Тормозят ли хората за документ на хартия?
Снимка: Булфото, архив

Администрациите, които бойкотират облекчаването на гражданите и бизнеса, като продължават да им изискват документи на хартия, ще си губят субсидията от бюджета. Така чиновниците ще остават без заплати, докато не започнат да предоставят услугите електронно.

Тази мярка обмислят в Министерския съвет, за да се задвижи поисканата от премиера Бойко Борисов реформа.

Заседанието на кабинета в сряда, 21 юни, когато бе взето решението за отпадането на 12 услуги на хартия.

Още по темата

Въпреки че все още не може да се осъществи пълно електронно обслужване, държавата има инструмента за обмен на регистри REGICS, в който чиновниците могат да си обменят полуавтоматично данни и удостоверения. В момента към този инструмент са вързани Търговският и Имотният регистър, БУЛСТАТ, регистрите за задължения на митниците и НАП, регистърът на пенсионерите и регистърът на гражданските бракове.

До 1 август трябва да се направи пълен преглед на услугите, защо от гражданите се изискват наръч документи и пр. Тогава ще започне промяна на закони, ако се налага, или директна отмяна на изискванията, ако са без основание.

Още от 1 септември пък отпада изискването гражданите да носят между гишетата 12 документа, които ще се обменят в REGICS, пише 24 часа.

Още следващата сряда на заседанието на правителството всеки министър ще отиде със списък с услугите, за които няма да се искат хартиени справки от гражданите. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета на 21 юни.

До септември пък трябва да са готови и промените в 40 закона, с които отпада изискването да се вади и носи свидетелство за съдимост при вадене на разрешително за оръжие например.

Правителството планира да са написани до 2 седмици, но влизането им в сила зависи от това дали депутатите ще имат ваканция, или не.

Ще се търси механизъм и частни фирми да не изискват свидетелство за съдимост от кандидатите за работа, а да се свържат с регистрите.

Борбата с излишния бюрократичен товар се води на няколко фронта. На първо място търсим звената, където обслужването е забавено, затормозено -отнема време, пари, нерви. Там ще оптимизираме процесите - да са кратки, достъпни и по-евтини.

Основната битка е гражданите да не се разхождат да вадят примерно удостоверения от три институции и да ги носят в четвърта. Това е фундаментът на административната реформа, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

За да завършим реформата, трябва да изчерпим възможността някой да носи хартия в администрацията.

Едно от големите облекчения за бизнеса, което ще е към края на 2017 г., е да се премахне изискването за фирмите да предоставят годишните си финансови отчети в трите институции - НСИ, НАП и Търговския регистър. Ще бъде създадена единна входна точка.

Министри, които саботират административната реформа и не облекчат режимите в техните ведомства за гражданите и бизнеса, ще бъдат махнати. Това са плановете на премиера. В сряда Борисов даде срок до понеделник на членовете на кабинета да прегледат излишните административни режими.

"Който забележа, че не си е представил как стои на опашка, ще има проблеми", заяви Борисов по адрес на министрите в интервю по Нова телевизия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че те в парламента са само такива, защп тпгава да не може и по фирмите да се назначават престъпници, направода го махнат това свидетелство за съдуимост
23
4
 
4
 
! Отговори
Корупция преди 6 години
При сегашното ниво на корупцията не съм съгласен да излизат документи на мое име по електронен път, защото не знаеш твоите данни за какво могат да бъдат изпозвани. Туко виж имотните измами нарастнат драстично. То полиция няма, прокуратура също. Какво правим? Наливаме масло в мелницата на мафията! И без сидетелство за съдимост охранителните фирми кой ще назначават? Младоците от държавната администрация действат като млад комсомолец, само да изпълняват безумни идеи без да се мисли за последстия.
22
1
 
1
 
! Отговори
До преди 6 години
Съгласни да няма отговор и това да се приема като "ДА" ? такива промени готвят народните избраници .Единствено анархия.чиновниците са средство инструмент за предодвратяване на анархията.мълчаливото съгласие далаверите от умишлено нехайство .Порочни променицелящи анархия и злоупотреби.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да можеш!Само с искане не става, нужен е и акъл.По върховете на администрацията са се окопали амбициозни нищоможеци и изпогониха кадърните хора от там...Те затова нема държавност.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
без удостоверение за съдимост ли ще наемате ?Не обмислени са тези санкции към чиновниците .Само бихазавишили злоупотребите и би царило анархия.
19
0
 
7
 
! Отговори
канонада преди 6 години
В желанието да се покажем колко сме "отворени" към нуждите на гражданите и колко са излишни чиновниците пак стигаме до крайности, първо трябваше да се види кои части от администрацията изискват безумни документи, давам пример, искате да си запишете детето в детска градина, от общината ви искат нотариален акт на жилището, не е ли достатъчна адресната регистрация от картата? Ако някой ви вземе нотариалният акт е ясно че може да се сбогувате с жилището си-вариантите са стотици!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Впрочем не се изразих точно. Институцията като такава ще съществува.,но няма да извършва такъв вид дейност - издаване свидетелства на хартиен носител.
17
0
 
8
 
! Отговори
До до 12 преди 6 години
Ти вярно ли си работодател. В такъв случай си крайно невеж.Няма как да ти се издаде удостоверение на хартиен носител, защото такава институция няма да съществува. Образовай се или образовай свои служители, защото ще ти бъде много трудно.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 12Едно е молба за работа, друго е започване на работа с всичките прилежащи документи - май не правиш разлика ?
15
13
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
На бюрото ми има 40 молби за работа нямам намерение да ги проверявам един по един. Aко искаш си носи удоставерение - ако искаш недей без удовестерение при мен работа няма да получиш. *** си като Тиква малкия.
14
5
 
18
 
! Отговори
краси преди 6 години
Не виждам как ще стане. Тя половината администрация за това е създадена - да се намира работа на верните хора. Тези хора заради тези хартийки са на работа, ако можеха да работят досега да са се реализирали в частния сектор. Всичко ще отмине, но поне от малко до малко да се подобри положението, че се губи много време и има доста ядове, опре ли човек да се разправя с държавата.
13
5
 
19
 
! Отговори
дърт бюрократ преди 6 години
Ха ха ха ..тиквенски роерганизации,това да не ти е СИК хващаш бухалката и готово.За тези неща трябва акъл , който тиквата и подчинените му за съжаление нямат.Сигурен съм , че замислят някакъв нов рекет с тези стъпки.
12
0
 
21
 
! Отговори
Колко прост 10-ти... преди 6 години
Хората са ти написали че фирмата сама ще МОЖЕ да гледа, кой съден и кой не при взимане на работа! Простия нямало да взима хора бед свидетелство... Ако всички управители на фирми са толкова прости - жална ни майка....
11
0
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Нищо не ти е разбрала сънливата кратуна!Не става дума да се махнат проверките, става дума за друго. Прочети пак внимателно, може пък и да разбереш.
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора със по 27 присъди се разхождат по улиците тия ще ми махат изискванията. Тиквата престъпността ли ще узаконява, без свиделство за съдимост при мене никой няма да почне работа. Туй трябва да е ясно, ако иска да си вади, ако иска да стои безработeн как ще го взима си е негов проблем.
9
2
 
18
 
! Отговори
ABC преди 6 години
Тро-ло-вете още спят, виждам, че пишат нормалните хора! Нищо съществено няма да се подобри, калинките станаха твърде много в администрациите, особено в общинските, хабер си нямат от закони, и подзаконови нормат. актове, тичат по мероприятия под строй и това е! Пък този срок до следващата сряда, дето уж е даден от ББ, просто НИЩО няма как да се уточни до тогава, поредната пушилка... Добре е да се намали висенето по опашки, ама едва ли ще направят нещо съществено!
8
3
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Новият PR на Винету!
7
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BillУсещаш ли как говориш пълни глупости?
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BillБ.Б. не се опитва да се справи с бедността, защото самият той я причинява умишлено.
5
2
 
25
 
! Отговори
Ха преди 6 години
Без е-подпис не може да ползваш е-услуги а той струва около 50 лв.