Гейове и лесбийки с писмо до Борисов: Да се видим, поговорим...

Повод за това е изказване на премиера, че техните права не се ограничават
203

Снимка: "София Прайд"

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов, че "нито трябва толкова да се парадира", нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

Още по темата

"Аз не бях в България, а и толкова време да отида на парада нямам. Не съм сигурен, че има какво толкова да се парадира, защото техните права в България не се ограничават. Не е нужно да се натрапва мнение", бяха думите на премиера, който сподели, че той и вицепремиерът Томислав Дончев са имали покани за "София прайд".

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог, както и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни.

Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват, както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна, настояват организаторите на прайда, като описват в своето писмо конкретни предложения за промяна в българското законодателство.

"Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на "София Прайд" е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото", твърдят те. 

За какво настояват от София Прайд?

  •  Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди. 
  •  Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.
  •  Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.
  •  Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.
  •  Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.
  •  Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.
  •  Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.


София Прайд 2017 бе десетото издание на ежегодното шествие за равноправие и се проведе на 10 юни под надслов "Да прогоним предразсъдъците". Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.

Тази година за първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права.

18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ–България и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.


203
Още от
Напиши коментар Коментари
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боко Симитлиийсски ще ги разбере.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гейове и лесбийки....ЧИБА беее генетични отпадъци.Планетата Земя е закодирана МЪЖ,ЖЕНА,ДЕТЕ.Нямате място тук.Взимайте чинията от Бузлуджа(докато цоциалистите не са я цоцнали)и отлитайте в Космоса.
83
1
 
7
 
! Отговори
маалии преди 10 месеца
Ако съм на местото на Бойко тия хамстери,дето искат специални привилегии в демократична държава серийно ще ги лишавам от гражданство...
82
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
Нагли,нахални,противни и досадни!!!!ПЪЛНА ГНУС............ИЛИ ОТВРАТ............!!!!Отивам да повърна!!!!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
tei drugo shte si poiskat ot toya sladichkia
80
1
 
9
 
! Отговори
Елена преди 10 месеца
Е,защо към Борисов(вярно,че се мисли за Господ),към "началника" се обърнете,той е създал Адам и Ева.Та,нормалната биология е тази,другото е "виж ме"!Защото,аз не ви мразя,но ми писна от вашите" нарушени права"!Искате привилегии,аз също искам да не се напредва по лявата лента,понеже била дискриминирана!Платена-да,но чак дискриминирана-не!С тези ваши навирания и олелии предизвиквате тези наши реакции!
79
0
 
13
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 месеца
Много са им интересни исканията, те си искат привилегии, искат да ги изучават в училище искат посегателствата над тях да се съдят отделно. Това уважаеми дразни и то много защото какви точно бяха те че да претендират за подобни привилегии ? Никакви , точно такива са , ама сред тях има хора дето се мислят за много напреднали като са станали гейове - еми не са това е положението.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е той е бил при Ердоган преди няколко дни, не можеш да го изплашиш с нищо, има опит, а пък и с кмета на Симитли.
77
0
 
12
 
! Отговори
Азармо преди 10 месеца
Гейове и лесбийки, да сте живи и здрави, ако изобщо бихте били способни с нещо да сте полезни на ВСИЧКИ, не само на онези си работи! Впрочем като всички наоколо ви. Защото вие не сте нищо особено, или?
76
1
 
1
 
! Отговори
Азармо преди 10 месеца
До лекувайте се,бе 86
Особено ти благодаря за неползане на "несуучи се", т.е. нормалното "не стана"! Ама писна ми от Вашето несуучване, да му ЕПМ!
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЕСПИРАЕМО Е!!!!!!!!!!!

ХОМОТАТА ОТКРАДНАХА ДЪГАТА ОТ ДЕЦАТА :D

АЗ НЕОДОБРЯВАМ МНОГОЦВЕТНАТА ДЪГА ДА Е СИМВОЛ НА ХОМОТАТА!!!

МНОГОЦВЕТНАТА ДЪГА Е НЕЩО ЧИСТО НЕЩО СВЯТО НЕЩО СПЕЦИАЛНО !!!

ПРИНЦИПНО ДОКАТО ХОМОТАТА СЕ КРИЯТ ЗАД МНОГОЦВЕТНАТА ДЪГА НЯМА КАК ДА БЪДАТ СПРЯНИ!

МНОГОЦВЕТНАТА ДЪГА Е СИМВОЛ НА ДОБРОТО И Е НА ВСИЧКИ ХОРА НО ХОМОТАТА ГО ПРИВАТИЗИРАХА :D
74
2
 
2
 
! Отговори
ДАНО преди 10 месеца
ДАНО ПОНЕ ТЕЗИ МУ СМЕНЯТ ОРИЕНТАЦИЯТА. ПОЛИТИЧЕСКАТА
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
няк'ва мешавица ще да е
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАКВО ЗНАЧИ ИНТЕРСЕКС :D
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не мислех че тиквата може да падне по-ниско от сегашното ниво, но ако клекне на дегенератите ще го направи със сигурност!!!
70
0
 
15
 
! Отговори
4-та барака преди 10 месеца
Мнозинството от хомосесксуалните мъже у нас са СЕРОПОЗИТИВНИ , факт ! Сред тях има откровени престъпници , които знаейки от какво са заразени продължават с безразборен секс без презервативи . Питайте под секрет в инфекциозна болница и ще се ужасите от действителността !
69
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
искаме да на уважават..не пре4им на никого
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре де и къв пол са тези от третия пол?
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лошо,другари,лошо!Доста от тия успяха да се набутат в парламента като дупетати!
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има нещо, което никой не може да контролира ...
и това е божият гняв .
Когато човечеството и тук хората казват "ми нямам нищо против гейвете", то това значи липса на морал и мислене ...но,
ще се свърши с тези лобита на гейове , бъдете убедени ...ако вие не можете и сте жалки да се противопоставите, то бог ще измете тази планета от издънките . Било е и пак ще бъде .