Гейове и лесбийки с писмо до Борисов: Да се видим, поговорим...

Повод за това е изказване на премиера, че техните права не се ограничават
203

Снимка: "София Прайд"

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов, че "нито трябва толкова да се парадира", нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

Още по темата

"Аз не бях в България, а и толкова време да отида на парада нямам. Не съм сигурен, че има какво толкова да се парадира, защото техните права в България не се ограничават. Не е нужно да се натрапва мнение", бяха думите на премиера, който сподели, че той и вицепремиерът Томислав Дончев са имали покани за "София прайд".

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог, както и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни.

Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват, както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна, настояват организаторите на прайда, като описват в своето писмо конкретни предложения за промяна в българското законодателство.

"Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на "София Прайд" е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото", твърдят те. 

За какво настояват от София Прайд?

  •  Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди. 
  •  Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.
  •  Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.
  •  Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.
  •  Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.
  •  Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.
  •  Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.


София Прайд 2017 бе десетото издание на ежегодното шествие за равноправие и се проведе на 10 юни под надслов "Да прогоним предразсъдъците". Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.

Тази година за първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права.

18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ–България и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко Симитлиийсски ще ги разбере.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гейове и лесбийки....ЧИБА беее генетични отпадъци.Планетата Земя е закодирана МЪЖ,ЖЕНА,ДЕТЕ.Нямате място тук.Взимайте чинията от Бузлуджа(докато цоциалистите не са я цоцнали)и отлитайте в Космоса.
83
1
 
7
 
! Отговори
маалии преди 3 години
Ако съм на местото на Бойко тия хамстери,дето искат специални привилегии в демократична държава серийно ще ги лишавам от гражданство...
82
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 3 години
Нагли,нахални,противни и досадни!!!!ПЪЛНА ГНУС............ИЛИ ОТВРАТ............!!!!Отивам да повърна!!!!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tei drugo shte si poiskat ot toya sladichkia
80
1
 
9
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Е,защо към Борисов(вярно,че се мисли за Господ),към "началника" се обърнете,той е създал Адам и ***.Та,нормалната биология е тази,другото е "виж ме"!Защото,аз не ви мразя,но ми писна от вашите" нарушени права"!Искате привилегии,аз също искам да не се напредва по лявата лента,понеже била дискриминирана!Платена-да,но чак дискриминирана-не!С тези ваши навирания и олелии предизвиквате тези наши реакции!
79
0
 
13
 
! Отговори
Иван Пешев преди 3 години
Много са им интересни исканията, те си искат привилегии, искат да ги изучават в училище искат посегателствата над тях да се съдят отделно. Това уважаеми дразни и то много защото какви точно бяха те че да претендират за подобни привилегии ? Никакви , точно такива са , ама сред тях има хора дето се мислят за много напреднали като са станали гейове - еми не са това е положението.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е той е бил при Ердоган преди няколко дни, не можеш да го изплашиш с нищо, има опит, а пък и с кмета на Симитли.
77
0
 
12
 
! Отговори
Азармо преди 3 години
Гейове и лесбийки, да сте живи и здрави, ако изобщо бихте били способни с нещо да сте полезни на ВСИЧКИ, не само на онези си работи! Впрочем като всички наоколо ви. Защото вие не сте нищо особено, или?
76
1
 
1
 
! Отговори
Азармо преди 3 години
До лекувайте се,бе 86
Особено ти благодаря за неползане на "несуучи се", т.е. нормалното "не стана"! Ама писна ми от Вашето несуучване, да му ЕПМ!
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕСПИРАЕМО Е!!!!!!!!!!!

ХОМОТАТА ОТКРАДНАХА ДЪГАТА ОТ ДЕЦАТА :D

АЗ НЕОДОБРЯВАМ МНОГОЦВЕТНАТА ДЪГА ДА Е СИМВОЛ НА ХОМОТАТА!!!

МНОГОЦВЕТНАТА ДЪГА Е НЕЩО ЧИСТО НЕЩО СВЯТО НЕЩО СПЕЦИАЛНО !!!

ПРИНЦИПНО ДОКАТО ХОМОТАТА СЕ КРИЯТ ЗАД МНОГОЦВЕТНАТА ДЪГА НЯМА КАК ДА БЪДАТ СПРЯНИ!

МНОГОЦВЕТНАТА ДЪГА Е СИМВОЛ НА ДОБРОТО И Е НА ВСИЧКИ ХОРА НО ХОМОТАТА ГО ПРИВАТИЗИРАХА :D
74
2
 
2
 
! Отговори
ДАНО преди 3 години
ДАНО ПОНЕ ТЕЗИ МУ СМЕНЯТ ОРИЕНТАЦИЯТА. ПОЛИТИЧЕСКАТА
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няк'ва мешавица ще да е
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВО ЗНАЧИ ИНТЕРСЕКС :D
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не мислех че тиквата може да падне по-ниско от сегашното ниво, но ако клекне на дегенератите ще го направи със сигурност!!!
70
0
 
15
 
! Отговори
4-та барака преди 3 години
Мнозинството от хомосесксуалните мъже у нас са СЕРОПОЗИТИВНИ , факт ! Сред тях има откровени престъпници , които знаейки от какво са заразени продължават с безразборен секс без презервативи . Питайте под секрет в инфекциозна болница и ще се ужасите от действителността !
69
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
искаме да на уважават..не пре4им на никого
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де и къв пол са тези от третия пол?
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо,другари,лошо!Доста от тия успяха да се набутат в парламента като дупетати!
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо, което никой не може да контролира ...
и това е божият гняв .
Когато човечеството и тук хората казват "ми нямам нищо против гейвете", то това значи липса на морал и мислене ...но,
ще се свърши с тези лобита на гейове , бъдете убедени ...ако вие не можете и сте жалки да се противопоставите, то бог ще измете тази планета от издънките . Било е и пак ще бъде .

Спонсорирани публикации