Гейове и лесбийки с писмо до Борисов: Да се видим, поговорим...

Повод за това е изказване на премиера, че техните права не се ограничават
23 юни 2017 17:45,
203

Снимка: "София Прайд"

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов, че "нито трябва толкова да се парадира", нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

Още по темата

"Аз не бях в България, а и толкова време да отида на парада нямам. Не съм сигурен, че има какво толкова да се парадира, защото техните права в България не се ограничават. Не е нужно да се натрапва мнение", бяха думите на премиера, който сподели, че той и вицепремиерът Томислав Дончев са имали покани за "София прайд".

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог, както и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни.

Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват, както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна, настояват организаторите на прайда, като описват в своето писмо конкретни предложения за промяна в българското законодателство.

"Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на "София Прайд" е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото", твърдят те. 

За какво настояват от София Прайд?

  •  Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди. 
  •  Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.
  •  Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.
  •  Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.
  •  Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.
  •  Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.
  •  Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.


София Прайд 2017 бе десетото издание на ежегодното шествие за равноправие и се проведе на 10 юни под надслов "Да прогоним предразсъдъците". Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.

Тази година за първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права.

18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ–България и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МентораА бе, ментора! Много си вещ в нещата! Види се редовно те oпъвaт! Рахат олсун!
62
0
 
12
 
! Отговори
лекувайте се,бе преди 6 години
Този гей-комунизъм не ми харесва!Не може в една демокрация някакъв измислен партиен секретар да ми казва какво да харесвам и какво-не!Просто това няма да стане,и туй-то!
61
0
 
7
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
Nikoga ne zabravqite Sodom i Gomor!
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хора бдете незабравай че тая година за най добър филм на годината в Америка беше обявен "Лунна светлина" Moonlight (да имаш двойствен живот ) - В "произведението" св възхвалява живота и "неволите "на ГЕЙ ДИЛЪР ганстер ОТ ЧЕРЕН ПРОИЗХОД В БЕДЕН КВАРТАЛ -не тва не е виц ,може да го провериш! И тука искат да ни направят негодни
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хора бдете ЕВРОПЕЙСКИ ,ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ . ЦЕННОСТИ...ЧЕСТИТО !
58
0
 
10
 
! Отговори
АДАМ преди 6 години
ЗАБРАВИХА КОГО НАКАЗА БОГ ..В СОДОМ И ГОМОР... ЗАЩОТО БОГ ..МЪЖ И ЖЕНА ГИ СЪЗДАДЕ. КОЙ ОТ ТЯХ МОЖЕ ДА ИМА ДЕЦА..ЗАЩО ОСИНОВЯВАТ ОТ НАС НОРМАЛНИТЕ. БОГ ЩЕ ИМ ИЗИСКА ..И ДАНО ГИ ПРОСТИ.НЕ ЗНАЯТ КАКЪВ ГРЯХ ВЪРШАТ. А НИЕ КАКВО..ДА ДАВАМЕ ДЕЦАТА ДА ГЛЕДАТ МЪЖ С МЪЖ ХВАНАТ ЗА РЪЧИЧКА.. СВОБОДНО.. НИКОГА. ДА ИДАТ В РУСИЯ. ТАМ ДОБРЕ ГИ СРЕЩАТ.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей! Спомням си! Беше все пак доста отдавна. Цялата работа започна с Чочолина в Италия!Нашите може да поискат сега да имат парламентарна квота и поне един вицепрезидент!
56
3
 
8
 
! Отговори
Хора бдете преди 6 години
Хора гледайте "Обявявам Ви за Чък и Лари". Хората се писаха гейове само и само да защитят децата си.Социалистите са готови на всичко за да извратят хората.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след масовото зарязаване на хетеросексуални хора лекарите търговци почват да продават различни псевдо лекарства които подтискат симптомитено е и болеста ,само че в повечето случаи на пациентите се дават захаросани бонбони плацебо . Обратните съществуват точно с цел отново и отново да се заразяват хора и така да измира половината население и такадасе спре пренаселването на планетата!
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гейовете имат повече нагон и не могат да са верни ,доказано е .Всъщност точно тази част от тях е играла огромна роля разпостранението на Спин който е създаден в лаборатория .Първите заразявания стават "благодарние " на канадски стюард който имал мимолетни връзки и е бил замо заразител докато в последствие не е развил симптоми . Американската асоциация пък не е реагирала нарочно при преливането на кръв и такадеца ,майки бащи дори възрастни стават заразени в ранните 80те и 90-те години
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой не им обръща внимание и почнаха да се натискат да си говорят с хората хахаха
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да си говорят с израилтянския съвет, който им угажда на капризите
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да направим нещо срещу тази гей пропаганда, ако има българи мъже на място да направят като сърбите -или ще си драскате тук и изобщо не вдявате, че хомосексуалните лобита си прокарват интересите , а това е вредно за нацията . Събудете се бре , излезте направте нещо , онези искат и децата ви да учат за ан***лните им истории . Събудете се !
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Гейове и лесбийки" да си говорят с котарака Чарли на Президент`шата !
49
1
 
8
 
! Отговори
хммм преди 6 години
егати вица в кеша на браузера ми се зареждат 167 коментара а само 69 са оставени, тая авторката много лично е приела част от коментарите, то сред такива от екипа на днесбг да те е страх да коментираш всичко което е ненормално все някой от екипа им ще обидиш, завалии..
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кмета на Симитли,Водата дойде, обаче май има и в нея уран, защо си мълчиш и нищо не казваш по въпроса?
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов има и много...коалиционни партньори...като агент Иван... Бооооолен, бургаската батка...Дали и те не са.....
46
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия започват да стават нагли и провокативни! СПРЕТЕ ГИ!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кмета на СимитлиВодата дойде, вземи си един душ.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не. Те са римляни....Римляни ли?!?! Явно не си запознат изобщо. Ходил ли си в дом?