Смърт по пътищата родни: Не скоростта, културата убива!

Хората пренасят агресията си върху пътното платно
23 юни 2017 09:00,
110

Голямата трагедия на Закона за движение по пътищата е опороченото му прилагане. При него е придаден правилник от стария закон. Концептуалният проблем за повечето катастрофи е липсата на култура у хората. Институциите трябва да се опитват да възпитават доброто поведение. Хората пренасят агресията си върху пътното платно, а не бива.

Това посочиха Александър Бакалов, клуб "София райдърс", Любка Маринова, Асоциация на пострадалите от катастрофи и PR-ът Ива Екимова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според тримата квалификацията за управление на моторните превозни средства и по-специално двуколесните е задължителна.

"Квалификацията и екипировката са задължителни! Те не са като да си осолиш салатата – или искаш, или не", категоричен бе Бакалов пред Bulgaria ON AIR.

Отнемането на предимството и пресичането на двойно непрекъснатата осева линия, както и минаването на червено са основните причини за катастрофа в градска среда, допълни още той.

Любка Маринова отбеляза, че трябва да се сложат броячи на всички светофари, за да може шофьорите да преценяват колко време имат докато стигнат до кръстовището.

А PR-ът Ива Екимова завърши с призива да се изпълнява всяка маневра абсолютно стриктно.

"Мотоциклетистът е наистина уязвим. Трябва стриктно да се внимава при всяка маневра. Всички шофьори трябва да бъдат дисциплинирани, така че участниците в движението да са предпазени. Агресията постоянно се катализира и се набива в очите на децата ни", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ти си прав.Холандците са масово на велосипеди, ама преди това са го минали тоя стадий на "купувай с пълни шепи".
30
1
 
19
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Всички знаем, че щом отидат в Европа (дори в Гърция) родните тарикати започват да карат като немски пенсионерки, нали? От друга страна, мога да ви дам пример с 3-*** колеги немци, които дойдоха да работят в България. Минаха няколко месеца и те почнаха да се държат като българи и да нарушават. Докато "черпим" КАТ, а КАТ се отчита нагоре (до върха на държавната пирамида) и от това се печелят милиони, няма как да се оправят нещата.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве стига давахте акъли само...То ако ставаше за 3 месеца всичко...никъде по света нямаше да има катастрофи. Не разбрахте ли, че население живяло 50 години в режим е глупаво и комплексираното. Събудило се е във време със възможности и много коли. Ще трябва време да заминат 2-3 поколения и да се нормализира всичко.
28
0
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
BMW RR..Мишън импосибъл...199к.с.
27
6
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Платили сме си винетка, купили сме и на Лилето чанта, ще караме както си искаме. Да живее ЕС, да живее Сopoc и БХК
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 е изчерпал темата.Нашите политици не искат ред, а безредие, защото наплашен народ лесно се управлява. Слагат му един Боцко / Путин / Ердоган, който да "въведе ред" и овчицата е доволна. А всъщност "силната ръка" е в съгласие с "вълците" и заедно стрижат овчиците.
25
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам за всички леки коли над 150 коня и мотори над 50 да се наложи данък лукс. Щом могат да си купят такива МПС могат и да плащат. Тия дни видях мотор с мощност 150 коня. Никой не може да ме убеди,че подобно нещо трябва да се движи по пътищата, а не само по пистите.
24
1
 
22
 
! Отговори
:) преди 6 години
Проблемът може да бъде решен за 3 месеца. Просто КАТ трябва да започне да си върши работата, да се сложат камери и други технически средства и да няма "Ало, Танов!" за наши момчета. Но това в България е невъзможно в момента, защото страната се управлява от мафията, а мафията иска безвластие, а не ред.
23
5
 
3
 
! Отговори
СА преди 6 години
Овцеподобен народ!Мечтая си за 10-на атомни бомби и всичко да се занули!!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е КАТ, а не културата, манталитета, обучението, ...
21
4
 
11
 
! Отговори
7 години анархия преди 6 години
7 години ви управлява една мутра. Нормално е да е така. И по-лошо ще стане.
20
0
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Предлагаш нещо, ама това е съвсем ясно, че няма да свърши работа.Първо, изобщо не е нужно в закона да се записват огромни наказания. Нужното е записаните в закона наказания винаги да се прилагат, като наказанията може и да се намалят - те и сега са прекалено високи. В това е проблема - записаното в закона не се прилага и колкото и строги мерки да се запишат в закона, само става по-лошо. В момента КАТ санкционира примерно за 1 на 100 хиляди нарушения. При по-строги наказания ще е при 1 на 200хил
19
2
 
2
 
! Отговори
as преди 6 години
До нищо новоКато си скриеш номера КАТ как ще разберат, че си ти за да ти вземат мотора за една година
18
1
 
7
 
! Отговори
Катаджия преди 6 години
Ниска е културата и манталитета на КАТ, много ниска...вложете камери навсякъде , само това ще има ефект
17
1
 
16
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Тук някакви все приказват за култура, възпитание, манталитет, че народа бил ***, за Бай *** и всякакви други подобни дивотии и съвсем ясно е, че така никога няма спрем нарушенията по пътищата, а от там и катастрофите, ранените и загиналите. Нарушенията могат драстично да се намалят само по единственият начин познат по света - когато всяко нарушение се санкционира или поне шофьорите да са убедени, че ако направят нарушение, неизбежно ще бъдат санкционирани. Няма друг път.
16
3
 
12
 
! Отговори
нищо ново преди 6 години
За мотористите пак не е се споменава нищо в закона. Тези които си крият номера, да им бъдат отнемани моторите за 1 година. Крайно време е да бъдат глобявани за изпреварване между колите. Тези с пистарките да ходят на някоя писта и там да си видят възможностите...
15
1
 
12
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Голяма заблуда е, че обучението или възпитанието щели да променят към по-добро движението по пътищата. Това е манипулация идваща от КАТ, на която за съжаление повечето хора се вързаха. Имаше един американски кмет на Ню Йорк, който трябваше да се справи с огромната престъпност и никой там не каза, че трябва култура, за да няма престъпност, а съвсем ясно и точно си беше казана истината - пътят е един - целта трябва да е да не остане и едно престъпление ненаказано и нещата там се пооправиха. Тук н
14
1
 
25
 
! Отговори
Моторист преди 6 години
От доста време карам мотори и от личен опит знам колко важна е екипировката! Проблемът е, че повечето "мотористчета" в последно време купува мотори не за да ги карат, а за да демонстрират, че ги имат. Да могат да отидат до кафето с мотора, да изпилят гума пред пичките и т.н. Добрата екипоровка им загрозява визията и затова масово виждаме да се кара без каска, по шорти, тениски, джапанки и т.н. Но тези момчета не са падали и не знаят колко твърд е асфалтът! А когато паднат вече е късно...
13
3
 
7
 
! Отговори
анонимен 1 преди 6 години
каквото и да си гоорим , всичко е до манталитет, пример от сутринта, бул. Мария Луиза и Опълченска, зелен сигнал за колите от Опълченска, всички тръгват и един ексземпляр си преминава на червено от към Надежда и за щастие мина между капките , днес ще премине а следващият път
12
2
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Реалност е, че по цял свят правила и закони се спазват, само и единствено, ако държавата със силата си, наложи спазването им. Културата тук няма нищо общо, както и възпитанието, манталитета... В България КАТ представлява държавата по отношение на движението и паркирането, а всеки вижда, че КАТ го няма, не работи. Българските шофьори, как изведнъж стават "културни" като шофират в чужбина и как чужденците като шофират в България са "най-некултурните" шофьори? Ясно е, че културата няма нищо общо.