Телефон 112 е мъртъв, съживяват го едни 13 милиона лева

Националната система е заплаха за националната сигурност
23 юни 2017 07:11,
32
Телефон 112 е мъртъв, съживяват го едни 13 милиона лева
Снимка: Булфото, архив

Телефонът за спешни повиквания 112 е мъртъв, а ръководството на МВР се опитва да го съживи с 13 млн. лв. Това става ясно от ускорена обществена поръчка, която се очаква да бъде възложена на спечелилата фирма.

Проблемът можеше да се реши с 3 млн. лв. преди две години, но тогавашният шеф на МВР Румяна Бъчварова имаше други грандиозни планове – да изгради нова система срещу 50 млн. лв. Това не се случи, но тел. 112 е оставен без следгаранционни ремонти от 25 април 2015 г.

Бъчварова твърдеше, че обществената поръчка е прекратена, тъй като вътрешното министерство няма откъде да плати 3 млн. лв. за 24-месечната поддръжка на тел. 112. Министърката уверяваше, че системата се поддържа с доброволен труд от IT специалисти на МВР, припомня "Труд".

Как доброволците са се справили става ясно от документацията на новия търг. Там е записано, че "техническото оборудване на системата е физическо износено, морално остаряло, а в център Русе има основни сървъри, които са в неизправност". Националната система 112 е с нарушени локализация, рутиране, бази данни, невъзможност за изграждане на конферентни връзки в център Монтана.

"Посочените обстоятелства сериозно затрудняват работата на системата и възпрепятстват непрекъснатото й функциониране. Това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации, е заплаха и за националната сигурност на страната ни", твърдят от МВР в документацията на обществената поръчка.

От вътрешното министерство припомнят, че е затруднено и насочването на сигнали, подадени на тел. 112 към службите за спешно реагиране и други ведомства и администрации, както и предоставянето на информация на органите на съдебната власт, съгласно законовите разпоредби.

Фирмата, която спечели поръчката за тригодишна поддръжка на системата за спешни повиквания, трябва да я надгради до последна версия, да смени всички сървъри и компютри и да обнови цялата техника. За първи път ще бъде осигурен и достъп до системата на хора със слухови и говорни увреждания. Те ще могат да подават сигнали чрез таблет, смартфон или компютър.

Последният договор за поддръжка на тел.112 е сключен през 2013 г. ( за 24 месеца) с фирмата, която е изградила системата. Той включва единствено подмяна на дефектирали части – платки, монитори, клавиатури, слушалки и т.н., но не и ъпгрейди на отделните софтуери на интегрираната система.

Националната система за спешни повиквания струваше около 34 млн. лв. Софтуерът беше изграден от “Контракс" срещу 27 млн. лв., а самият център – от консорциума “Сименс-Електрон прогрес" за 5,9 млн. лв. По първоначален план системата трябваше да заработи до края на септември 2008 г., но това не се случи. Забавянето беше порицано от Брюксел, който заплаши България със съд. В края на 2008 г. телефон 112 беше пуснат с ударни темпове и с много компромиси по отношение на софтуера. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
На мафията такъв телефон не и е нужен!
24
0
 
6
 
! Отговори
RIP преди 6 години
Държавата която се разпада бавно но сигурно!
23
0
 
9
 
! Отговори
ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ преди 6 години
112=Държавата, и тя е мъртва, бЛАГОДАРИМ ТИ ГЕРББ
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предлагам ИТ-тата на КАТ да се питат какво трябва за подобрението.Щом хората могат да я поддържат 2 години, по добре ще знаят от тези плюнковци.Всичко в милиони говорят, егати тъпотията, сигурно половината замесени с оценяването компютър виждат само когато теглят пари от банкомат.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са кадрите на ГЕРБ - отдето минат, трева не никне.*** населението си ги избира.Пък и от едни 3 млн. каво да откраднеш?Друго си е от 13млн.
20
0
 
15
 
! Отговори
boby преди 6 години
Мани-мани, тия милионите за нищо ги нямат, а срещу тях свършена работа - йок. С тия пари ще се направи 112 да работи като слънце навсякъде и завинаги, ама ако се прави на пазарен принцип. Като се прави на шуробаджанашки-корумирано-държавен принцип - никога няма да е като хората.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще съществува само телефона, щото 20% от хората вече се изнесоха навън, където спешният телефон функционира, а мутрите са само в зоопарковете.
18
1
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Дано търга не се спечели от Мусала софт - държавната фирма, че ще отидат на вятъра тези 13 млн и ще трябват още 13 за да довършат работата си. Отделно така ще я свършат, че да има да цицат поне десет години напред.
17
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОбре бе, не може ли просто да се закрие тая жалка държавица, една част на Гърция, друга на Турция, трета на Румъния, четвърта на Сърбия, и четирите държави са много по - напред от нас, ние просто не ставаме бе!
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** държавата, един call center не могат да оперират :)
15
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такъв президент толкова.
14
0
 
7
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
как за толкова години никой не разбра, че "безплатен обяд" няма се някой го плаща И то по-скъпо
13
2
 
7
 
! Отговори
bonto преди 6 години
Отделно "системата се поддържа с доброволен труд от IT специалисти на МВР" вероятно след работно време. Щото иначе не е доброволен а им се плаща за това.А това, че у Русе бил агресивен въздуха си е забавно. Да може и да е така то затова компютри там нема или са по-защитени от сървърите. Или пък като се знае за тоя проблем изместете ги някъде бе бах хората оптика ползват от години. Или за всяко градче сървърно щото и местните връзки требва подхранваме.
12
1
 
17
 
! Отговори
bonto преди 6 години
Ама вие нищо не разбирате в коментарите. Няма нищо общо със IT дейта центрове нещата, платки писти и т.н. Това си е *** инвестиционен план. Преди 2-3 години инвестираш 1 милион примерно да не пуснат обществена поръчка за 3 милиона и след 2-3 години ти я пускат същата поръчка за 13 милиона. Чиста печалба една 10-ка какво му плащаш. *** тва хостинг компаниите да сменяха всичко на 2-3 години нямаше и една да остане.
11
1
 
12
 
! Отговори
до Некой си... преди 6 години
Лично ме съмнява да си виждал сървърно дъно, камо ли да си сменял. Липсващи писти и всичко в меден окис?? На дъното на морето нали? Само сървърите на Fujitsu се окисляват в Русе, другите в града работят с години нали?? Не ми отговаряй, ***...
10
1
 
17
 
! Отговори
ОЙ преди 6 години
До Некой сиАко знаеше поне малко изисквания за дейта център трябваше да сте сложили система за поддържане качеството на въздуха(влага, йони температура и т.н.)Сървърните платки са покрити със защитен лак с висока устойчивост на корозия.Ако си учил някога химия за да липсват писти на платката колата ти отвън щеше да липсва изцяло за 6 месеца ако причината е във въздуха.Така че ти препоръчвам да продължиш с образованието си преди да правиш констатации.Поздрави !
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност проблемът тръгна от Орешарски и престъпното му правителство, които през 2013 г. купиха тези сървъри без да мислят, за да вземат комисионните.Но вие си избрахте Орешарски тогава и сега му сърбайте попарата!
8
3
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Ей !!! Не се накрадохте,бе !!!
7
11
 
20
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
Сървърите Fujitsu Siemens RX600 в Русе се чупят постоянно заради кофти въздуха в града. Работил съм в Контракс, лично съм сменявал дъно на сървър, на който липсваха писти, всичко беше в меден окис. След изпращане на дъното за анализ в Япония се установи, че във въздуха има агресивни агенти, които окисляват медта. Това не е майтап, а самата истина. Отделно, сториджите са NetApp, а там няма да ви казвам колко струва един твърд диск...
6
1
 
27
 
! Отговори
ined преди 6 години
При ГЕРБерастите е така, важното е да се усвоят едни милиони а не какво ще се свърши, а ако след 2-3 години пак ще трябва да се усвояват нови милиони "още по-добре"