Днес е Еньовден, слънцето играе, "трепти"

Гадае се за здраве по слънчевите сенки, събират се билки
24 юни 2017 08:42, Василия Пейчева
10
Днес е Еньовден, слънцето играе, "трепти"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Църквата почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден.

Заченат с Божията намеса, Св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Рождението на Св. Йоан е подсказано "свише" - родителите му - Захарий - юдейски свещеник, и Елисавета, вече на преклонна възраст - получават вест, че ще имат син.

Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти", когато изгрява.

Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден.
Празникът има различни названия - Яневден - в Софийско, Иванден - в Западна България, Иван Бильобер - в Североизточна България. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

На този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, за да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си, миейки се преди път. Започне ли да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си.
Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода", налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила.

В нощта на умиращото и възраждащото се слънце е апогеят на лечебната сила на растенията. Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън, еньовче, вратичка и комунига, иглика и маточина се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач, отбелязван на 1 юли.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам дали слънцето трепти но днес и въздуха гори. Това слънце нее онова от преди 40 години. Това слънце е като пещите в Кремиковци! Разбира се докато работеха щото вече не работят. Може спокойно да се каже че слънцето изживява последните си години. Колко ще са никой неможе да каже но за хората това слънце е вредно. Това с глобалното затопляне дето го измислиха и парниковият ефект са празни приказки. Защо нямаше този ефект докато работеха всички заводи които бълваха денонощно пушилка?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес не е слънчево.
8
6
 
3
 
! Отговори
Ристу преди 1 година
До 6: Вятърът е невидим. И движи клоните и листата на дърветата. Това не означава, че е магичен. Това означава, че ти не си много умен.
7
1
 
3
 
! Отговори
PD преди 1 година
С пожелания, Янко, да Ви погледне, и ако е дошло времето, да прогледнете. И ако и да е за кратко, не се отчайвайте. В тази част на годината, цялата енергетика на природата е с вас. Останалите, не се косете. Плодете се. Под погледа на Янко, има място за всички.22
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисълта е невидима, което означава, че е магична. И движи света.
5
3
 
6
 
! Отговори
Хей,момче! преди 1 година
РИСТУ= интернет поколение ,прагматизъм и нихилизъм.Всяко поколение мисли себе си за по -умно от предишното и по -мъдро от следващото. Факт.Живееш в свой свят но докато стигнем до лаптопа ,сме тръгнали от пещерите.
4
3
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ами ти само за това ставаш.Когато някой действително е Т.Ъ.П..,това няма как да му бъде обяснено.Това са традиции от векове ,които никой не те кара да спазваш или да вярваш в тях.
3
8
 
3
 
! Отговори
Ристу преди 1 година
Освен това водата няма магически сили. Всичко е физични и химични процеси. Магии има само в играта Диабло.

А сега вместо да гласувате отрицателно за моите коментари, напишете аргументите си в подкрепа на статията и да ги разгледаме.
2
9
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 1 година
Няма как Йоан да е заченат с божествена намеса, защото няма бог. Не може да е предсказано "свише", че ще има син, освен ако не са го гледали на видеозон. Лятното слънцестоене тази година беше на 21 юни, а не на Еньовден, така че и това не е вярно. Лековитостта на билките се определя от техния химичен състав. Няма как той да се промени специално за този ден. По сянката не може да се определи дали човек ще се разболее или не. Просто няма връзка между блокираните слънчеви лъчи и здравето на човек.
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ела ме ритни..