Плащаме в кеш до 1000 лева? Ще затрудни и бизнес, и граждани!

Немислима е подобна война със сивия сектор, заяви Мика Зайкова
26 юни 2017 10:32,
159

Въвеждането на таван до 1000 лева за плащане в кеш със сигурност ще ощети гражданите и бизнеса. Подобни действия не са никак обективни спрямо работника и предприемача. Дори предложението да бъде прието, то няма да реши кардинално проблемите със сивата икономика. Това заяви в студиото на "България сутрин" икономистът Стоян Панчев.

"В повечето европейски държави няма лимити, предвид икономическото положение на България е най-добре това изобщо да не бъде прието", посочи още той.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова поясни, че е немислимо да се води борба със сивата икономика по подобен начин, а хората с ниска финансова култура, например възрастните, няма да могат в никакъв случай да се справят с ограничението в плащанията.

"Поправката е чисто лобистка, защото облагодетелства единствено банките. Всяко плащане ще бъде оскъпено, таксите ще са по-високи и съответните институции ще събират повече пари", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Да не говорим, че подобен закон ще усложни стотици неща - нов телевизор под 1000 лева почти няма, телефони има който струват повече, кола като си купуваш, данъка за придобиване на апартамент ти е повече, като правиш сватба или банкет пак трябва по банков път. Това е буквално да се следи кой, кога, колко харчи и защо? А как една баба ще попълни декларация 4 за произход? А кой новоназначен ще проверява дали ги има парите от спестяване (ако са били в банков влог иначе неможе да докаже произход)?
125
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към това правителство вече имам два сериозни въпроса:1. КОЙ предложи промяната в стандарта на киселото мляко;2. КОЙ предложи плащане КЕШ само до 1000лв.
124
0
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименИ като са ниски пенсиите и заплатите какво ме стимулира мен да плащам данъци? Или първо да съдерем 5 кожи и след това може да ти върнем на теб парче. Като искате да борите сивата икономика първо устроите държавата така, че хората да виждат смисъл във всички данъци и такси!Започва се първо със задълженията и после правата, а не обратно. Сега като си плащам данъка на колата+винетка и като я потроша из траповете наречени път и ремонта е за моя сметка защо съм платил данъци?
123
0
 
15
 
! Отговори
цакат с топла бира преди 6 години
Подобни на това предложения щяха да са смешни, ако не бяха тъжни, зловещи, ЦИНИЧНИ И ОБИДНИ!!! За да бъде лансирано нещо такова от някого, освен че е явно лобиране в интерес на съвсем тънка прослойка хора, но и крайно пренебрежително към интелекта на обществото. Ако някой смята, че хората ще се вържат на мотивите, обясняващи предложението е ............ или смята всички нас за бок..ци.
122
0
 
8
 
! Отговори
? преди 6 години
Дори Нотариуса ти иска няколко хиляди кеш, като прехвърлях къщата. Адвоката също, не съм видял да имат POS.
121
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мутрите пак измислиха начин да дерат кожата на българина . Ако Борисов се съгласи на това безумие,никога повече няма да спечели избори
120
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОДОБНО РЕШЕНИЕ Е ДОБРО ЕДИНСТВЕНО ЗА БАНКИТЕ,ЩЕ НИ ВЗЕМАТ И ПОСЛЕДНИТЕ ПАРИЦИ ЗА ТАКСИ,КОМИСИОННИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ЩУРОТИИ . АКО ГО ПРИЕМАТ ДА ЗАДЪЛЖАТ БАНКИТЕ ВСИЧКИ СМЕТКИ И ТРАНСФЕРИ ДА СА БЕЗПЛАТНИ
119
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния кьорфишек наречен "реформа". Това е някакво върховно безумие! Пак се опитваме да копираме нещо от белите държави, ама не точно...демек, побългаряваме го! На запад не се прави за да се бори сивата икономика, а за облекчение на бизнеса, туристите и обикновения гражданин. А тука правим поредния лобистки закон, за да може банките да си напълнят гушите още един път и да ни смъкнат още една кожа...!!
118
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега бабите ще мятат карти през балконите!
117
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помислете си колко стоки,реално струват над 1000 лв и колко често се налага да извършвате подобни покупки?Помислете си отиват ли някакви пари в социални,здравни и пенсионни фондове,когато купите от автоджамбазина кола за 5000,а на фактурата или в договора пише 750 лв.Виждал съм работодатели,който теглят от банката по 150-200 000 лв.за да могат да раздадат прословутите пликове към заплатата!Посе ревете,че пенсиите ви били малки! Еми малки ще са иначе не става!
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобно нещо ще стимулира много сивата икономика. Масово по документи плащането ще е малко, а на ръка останалото.
115
0
 
15
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Въвеждането на подобни ограничения към всички клиенти на банките, които желаят да оперират с парите си, означава, че и банките, и държавата, смятат всички клиенти за част от сивата икономика. Такъв извод се налага. Да те смятат за престъпник, да се отнасят към теб като към виновен, без да са те разследвали, е престъпление. Не мога да разбера, защо не е посочено като такова, какво означава "Ще има проблеми за бизнеса", естествено, че ще има, третират ни като престъпници?!
114
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бизнеса, който плаща под масата е против този таван. Друга пречка няма!
113
1
 
17
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Банкерите и ЧСИ пак си платиха за удобно законче. На практика ако имате задължения няма да можете да платите нищо защото информация за новоткрита сметка се подава автоматично в НАП. Още на другия ден хиените е ви я блокират и ще вземат това което имате по нея.Абсолютно лобистки закон. В Италия го бяха направили 1000 евро таван но стана хаос и го вдигнаха на 3000 евро. Ама ние нали ме по-големи християни от Папата.......
112
0
 
12
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Сега като услугите се ползват основно от хора който не плащат и все ревете, че няма пари в бюджета защо да плащаме данъци? Като си коректен данъкоплатец те скъсват от проверки защото другите или имат политически чадър или дори и да им напишат акт няма да го платят, затова дайте да товарим тия който са коректни и да ги цедим още! Дайте първо да се преструктурират държавните разходи и тогава да мислим за още приходи, дайте полиция и прокуратура да си вършат работата и след това по високи заплати
111
0
 
14
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
И сега попълваш декларация за произход - не, че някой някога е писал произход на парите (продажба на оръжия, наркотици, проституция, укриване на данъци и тн.) Така, че поредната простотия с която да оправдаем назначаването на една гора *** за да проверяват събраните от банките информация!!! Така се съкращава администрация като я правиш по сложна и още по раздута! Направете гражданите да си възстановяват ДДС срещу касови бележки - ааа не искате защото и вашите кирливи ризи ще излязат на светло
110
0
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Имам чувството, че тия *** в парламента като станат сутрин се събират и започват - каква върховна олигофрения можем да измислим днес? Така не се бори сива икономика - напротив стимулира се развитието и!!! Искате да няма сива икономика - първо убедете хората, че има смисъл да плащат данъци - пенсии отговарящи на вноските който си правил докато си работил, здравни услуги отговарящи на вноските ти, пътища без кратери по тях и тн. Тогава вече може да говорим за каквото и да е!!!
109
1
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Геноцид "Борисов 3"
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..даже банката на Ватикана има проблеми- търси гуверньор..Явно банково дело е "тънко дело" и ще изтЯнева все повече))Парадигмата ще бъде сменена, независимо от това колко ще е трудно.D
107
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня преди 5-6 години бай Цецо с апартаментите ни накара всички да си регистрираме предплатените сим карти, та да пребори телефонните измамници, почнаха едни опашки пред мобилните оператори за регистрация на сим картите, едно чудо. мани, мани, е да Ви питам пребориха ли телефонните измамници ? същото е и тука, сива икономика се бори с ефективен контрол, а не с неадекватни административни мерки