Плащаме в кеш до 1000 лева? Ще затрудни и бизнес, и граждани!

Немислима е подобна война със сивия сектор, заяви Мика Зайкова
26 юни 2017 10:32,
159

Въвеждането на таван до 1000 лева за плащане в кеш със сигурност ще ощети гражданите и бизнеса. Подобни действия не са никак обективни спрямо работника и предприемача. Дори предложението да бъде прието, то няма да реши кардинално проблемите със сивата икономика. Това заяви в студиото на "България сутрин" икономистът Стоян Панчев.

"В повечето европейски държави няма лимити, предвид икономическото положение на България е най-добре това изобщо да не бъде прието", посочи още той.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова поясни, че е немислимо да се води борба със сивата икономика по подобен начин, а хората с ниска финансова култура, например възрастните, няма да могат в никакъв случай да се справят с ограничението в плащанията.

"Поправката е чисто лобистка, защото облагодетелства единствено банките. Всяко плащане ще бъде оскъпено, таксите ще са по-високи и съответните институции ще събират повече пари", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
12
 
! Отговори
не философставйте! преди 6 години
АМИ ИЗЛЕЗТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ, ДОКАТО ПАК НЕ СА ВИ НАХЕНДРИЛИ! ТЕ ОТ ТОВА РАЗБИРАТ!
105
0
 
2
 
! Отговори
Minah преди 6 години
A, nema da e hich trudno...koi kupuva svesti i tamian za poveche ot 1000 leva?!
104
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мирославдаже се учудвам че има хора като теб, които орпавдават тази меко казано глупава разпоредба, кажи ми една страна, в която има наложен подобен лимит, нещо повече за сделки между физически лица почти никъде няма лимит, 1000 лева е прекалено ниска граница, и с какво това ще намали сивата икономика ? с нищо, точно обратното, тя ще затрудни именно фирмите със светъл бизнес, ще доведе и до появата на странни практики, като една услуга от 2000 лева да се фактурира на 2 х 1000 лева
103
0
 
2
 
! Отговори
Kinio преди 6 години
Stava goluam kef...vsichko samo po bankov pat...ama kat okatinarchat kuhite banki...kak da si kupish klozetna hartia i pasta za zabi...;) znae li chovek kolko nuli ste imat skoro pak bg levki?!
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто искате да премахнете кеша, а това води до пълен контрол и зависимост на обикновения човек от зелените цифрички на екраните, които НЕ ЗНАЧАТ НИЩО. Това значи, че ако спре тока, дори хляб и вода няма да имаме, а токът например е зависимст към която без да се усетите са ни пристрастили, както парите и много други неща. Знам че звучи като теория на конспирацията ,но става все по-сложно да й се присмивате, вече е за рев и скърцане със зъбиЧовечеството толкова затъпя, че направо е трагично.
101
4
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
До 105 : Дали не ми е безплатно на мен като клиент ? Търговеца че плаща е ясно, но повечето банки плащането на ПОС е безплатно! Анан от разбирачи. 1%, 2% . Като сте тръгнали да правите бизнес, ще трябва и да плащате!
100
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мирославне са безплатни тия услуги пич в нито една банка не са безплатни, обикновенно на търговеца му удържат 3 % от получените плащания през терминал, отделно на картодържателя му праскат такса за всяка транзакция, и накрая такса за обсулжване на картовата сметка в края на всеки месец, ако наистина си търговец трябва да знаеш тия работи
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това просто няма да го бъде, пълна тъпот..я! Може и да става, ама в страна с развита и възходяща икономика, където хората не са умрели от глад; където институциите работят и корупцията е ниска.
98
8
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
До Елемаг : Никъде не съм казал, че си некоректен или измамник. Просто си коментираме криенето на данъци. Когато продаваш нещо хубаво или услугата ти е добра (да речем имаш сервиз за коли), хората пак ще дойдат при теб нали? Щото на мен не ми е приятно да бачкам като вол на светло и някой *** да е "милионер" щото крие оборот. Българина трябва да се научи да плаща с карта. В повечето банки е безплатна тази услуга. Така търговеца ще плаща каквото трябва!
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В много страни има лимити, но никъде няма толкова нисък лимит, отделно че в повечето случаи тези лимите се отнасят за разплащания между фирми и не касаят физическите лица, 1000 лева са 500 евро това е безмислено ниска граница, повечето туристи в България които идват носят доста повече пари в кеш, какво означава това че те немогат да си ги обменят в брой парите
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сибанк пак ще намаже.
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Лафът е 6 за 5, бе, шушляк!
94
0
 
3
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Това е един от способите за борба с корупцията!Но, за тази цел ще е нужно да бъде изградена много силна и гъвкава данъчна с-*** като тази в САЩ например.А, "тавана" от 1000 лв е много нисък, може би 5000 лв би било доста по практично и разумно!
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 93така си маааш 5 за 6, колко да не заспиш
92
0
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Ами Мирославчо,аз ти давам примери от ежедневието,ти само ми цитираш сухи мантри.Аз мога да продължа да ти давам цял ден.Но ти не знаеш какво е данъчен, да се заяде за една фактура за 34 лв преди 3 години и половина и да ти запорират за 6 месеца сметките,докато трае проверката!!За това и не знаеш факта,че е по-добре да не се тегли ДДС,че ти разкатават фамилията!!Ще пораснеш,ще видиш що е то "ЧЕСТЕН БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ!!И м-у другото не си мисли,че съм некоректен или измамник!!
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласувалите за тиквенияплазмодий и пишман-патриотите нямат право да се оплакват!Ние страдаме заради безумният им избор!
90
0
 
8
 
! Отговори
Tonygl преди 6 години
Тъпо. А какво ми пречи да палтя 10 касови бележки по 1000 лева ? Кой ще е в нарушение ? Това като с ограничението за превод. Ако е над 15000 (или 30000 беше не помян точно) искат декларация за произход на парите...
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86До 83 : Чужденците отдавна са свикнали да плащат с карта, така че не смятам че ще е проблем за някой турист да плати с карта.-----И тогава банката им ще им вземе 5% като си приложи нейната exchange rate за екзотичната валута лев, както повечето чужди банки го правят.
88
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92 : когато плащаш с карта може да си платиш колкото си искаш. Аз съм ял 2 порции картофи и съм пил 2 бири =10лв и 23 стотинки. Еми задава на малината 10.23 и си го плащам. По същия начин плаща и другия клиент на масата. Тя работата е много проста, Ама не е за прости хора...
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 86то по принцип са свикнали, ама сметката като е обща, те едва ли ще имат обща колективна карта пич :) отделен въпрос е че картите не са им левови, айде за ЕС не е проблем от евро, ама ако са примерно от страна извън ЕС, какво правим.1000 лева е безмислено нисък лимит, има случаи при които и е по-удобно картовото плащане, но има ситуации при които то е безсмилслено