Плащаме в кеш до 1000 лева? Ще затрудни и бизнес, и граждани!

Немислима е подобна война със сивия сектор, заяви Мика Зайкова
26 юни 2017 10:32,
159

Въвеждането на таван до 1000 лева за плащане в кеш със сигурност ще ощети гражданите и бизнеса. Подобни действия не са никак обективни спрямо работника и предприемача. Дори предложението да бъде прието, то няма да реши кардинално проблемите със сивата икономика. Това заяви в студиото на "България сутрин" икономистът Стоян Панчев.

"В повечето европейски държави няма лимити, предвид икономическото положение на България е най-добре това изобщо да не бъде прието", посочи още той.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова поясни, че е немислимо да се води борба със сивата икономика по подобен начин, а хората с ниска финансова култура, например възрастните, няма да могат в никакъв случай да се справят с ограничението в плащанията.

"Поправката е чисто лобистка, защото облагодетелства единствено банките. Всяко плащане ще бъде оскъпено, таксите ще са по-високи и съответните институции ще събират повече пари", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цялата власт в ръцете на банките,невъзможност да направиш нещо без да платиш такса на банката,дали ще теглиш или внасяш-такса,и тъй като парите винаги се движат и от всяко движение банката взима такса , в края на краищата всичките пари ще отидат в банката и ще се печатат нови,които също ще отидат след време там,и така докато завладеят света и хората започнат да им служат а не те на тях
65
0
 
9
 
! Отговори
Наяма лошо преди 6 години
Обаче всички заплати по банков път и Намаляване таксите на банките до минимум за картови и пр. плащания. В противен случай .. идеята има за цел да напълни гушите на лихварите от банките.
64
1
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Ами те и ФАРОВЕТЕ са лобистки,ама 5-6 пройчовци безопасност ,та безопасност.Та сега за това и катализатори ще сложите и над 1000 лв през банка,да ви дойде акъла!!Преди години ви казах,че от ФАРОВЕТЕ ще тръгне,ама излязох лош пророк.Не ме интересува,правилно е над 1000 лева само през банка.Да има за Фибанката ,за Цецка да има и Хапарцумян.По-безопасно е вервайте ми!!
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкерите, заедно с политиците ни вземат за абсолютни балами.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С две думи: абсолютна глупост.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредната *** разпоредба, разбирам да има някакви ограничения при разплащанията между фирмите, но между физическите лица това е малоумие, отделно че 1000 лева е прекалено ниска граница, обикновен ремонт на баня струва повече, да не говорим че една подмяна на гумите на колата с нови може даже и да прегвърли тая сума
60
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боравенето с книжни пари върви към своя край. Бавно и постепенно забравете за кеш-а. Скоро това ще остане в историята.
59
14
 
4
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Айде стига ревахте. Основния данък в тази държава е ДДС. Знаете ли че всеки търговец включва в цената на продукта или услугата си тези 20% които аз и вие плащаме при всяка покупка, но чрез плащането в кеш търговеца си ги прибира директно в джоба! Всички плащаме и 10% данък печалба! 10% всеки месец от моята заплата отиват в хазната, а *** магазинера си ги прибира в джоба нали?
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 лева е абсурден лимит, та това е сметката в кръчма на по-сериозна компания за вечер, как виждате нещата след като пийнат и хапнат хората почват да си менкат номерата на картите та да си оправят сметката, ненормална работа
57
2
 
15
 
! Отговори
по-анонимен преди 6 години
не е в интерес на хората, а ясно в чий! сами си ги избирате, който е гласувал за тиквата да не се оплаква!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега плащането над едни пари се води за забранено, ако отидем до горубляне да видим колко автомобила са над 10 000 като цена и колко транзакции има към тези хора за продажбата им?Т.е като не се следят тези неща какво точно и на кого помагаме?п.п: 1000лв са малко,в посочваните страни бе 1000 евро и го вдигнаха, можеха да ги питат за причините.
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плащам "без кеш", когато:- Когато всички нужници в БГ-то и "по морето" имат терминали за разплащане с VISA, MasterCard, American Express и т.н.! - "По малка" или "по голяма" нужда - чек с ДДС или фактура за указани услуги с материалите на клиента!!!- Когато всеки търговец на "тарабите" по пазарите на БГ-то и "по морето" могат да ми издадат "чек" след разпащане с банкова карта!- Когато БГ-то започне да признава връщането (приспадането) на ДДС не само за юридически, но и за физически лица - както е в Австралия и други държави!И т.н. ;)
54
17
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Тази "икономистка" защо си мисли, че ние ядем колците с доматите? В повечето нормални държави има ограничения на плащанията в кеш! Според мен трябва да се ограничи и унас. В нормалните държави плащанията с карта чрез ПОС терминал е безплатно. Това стимулира хората да плащат дори 1? с карта. По този начин и собственика *** на кварталния магазин не може да крие оборот. Аз доволен че плащам безконтактно за 1 секунда, но също и че данъка който трябва да плати този търговец ще бъде платен! Защо плащам ДДС иначе? За да отиде в джоба на ***?
53
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФХЗаплатата кеш ли ти я дават?
52
3
 
24
 
! Отговори
ФХ преди 6 години
Ми като си събирам пари от 6 заплати, за да си купя хубава пералня примерно - какво? Трябва да ги вкарам в сметка, за да си я платя. Пълна глупост. Понеже банките нямат работа, дайте сега да им създадем.
51
6
 
3
 
! Отговори
Loli преди 6 години
До Анонимен 38:И какво точно мислиш, че ще пише на касовия бон?! 1/3 Телевизор? Или на едната ще ти напишат пералня, а на другата хладилник? *** вече тръгна да мисли схеми как да прецака системата...
50
17
 
7
 
! Отговори
Spago преди 6 години
Истината е, че на никой търговец не му е нито изгодно, нито удобно да работи с кеш. За средни и големи компании да не говорим - те направо изпитват ужас от кеша. Управлението на кеша излиза много по-скъпо от електронните разплащания. За индивидуалните потребители също мисля, че проблема малко се преекспонира и преувеличава. Все пак 99% от хората си получават заплатите по банков път. Аз лично дори и да имам възможността, никога няма да платя нещо за над 1000, дори над 500 лв кеш.
49
0
 
8
 
! Отговори
Атджата преди 6 години
Да добавя и още една глупост - всяка фирма да има адвокат, който до изготвя и подписва всеки документ на фирмата. Щото видиш ли собственика или счетоводителя били неграмотни и неправоспособни да напишат два реда текст.
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да си чипират който и каквото си поискат, но не съм от зомбираните смартомани. И даже няма да си направя акаунт е Google, макар да ползвам интернет. Имам чувството че Google е създаден за да се знае всичко за всеки един на тая планета. Вместо ЦРУ или КГБ например. Фейсбук също.
47
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 6 години
И знаете ли какво ще стане? Ще намалеят драстично оборотите на хипермаркетите за техника. Защото аз не искам да плащам с карта, и ще искам, ако например си купувам уред за 2000 лв, да ми дадат 2 фактури по 1000 и пак ще платя кеш. Е да, ама технополис, -маркет, зора-мора не могат да ми дадат така. Затова ще ида някъде, където ще могат, и ще ми напишат че съм купила 2 уреда по 1000 лв. Е нЕма да ви стане играта шЪ знайте.