Климатичните аномалии – свързани с демографията!

България: Ниска раждаемост и застаряващо население
27 юни 2017 10:45,
17

Последните изследвания потвърждават тенденцията, която наблюдаваме от години насам в България - ниска раждаемост и застаряващо население.

Още по темата

Според доклада за 2017 година, публикуван от Обединените нации, независимо от сценариите за развитие на трите основни демографски процеси, българското население ще продължи да намалява. Това посочи в студиото на "България сутрин" д-р Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Страната ни ще се стопи до 3,8 млн. души през следващите 83 години, прогнозира доклад за световната демография на Организацията на обединените нации (ООН).

По данни на Националния статистически институт в края на миналата година у нас са живеели 7,1 млн. души.

Според прогнозата на ООН през 2100 г. населението у нас ще бъде едва до 3,8 млн. души или с 3,3 млн. по-малко от края на миналата година.

През 2030 г. населението ще се стопи до 6,4 млн., а през 2050 г. - до 5,4 млн.

Пред Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров посочи, че основните фактори, свързани със значителните демографски промени, са климатични аномалии, изчерпване на почвите, земеделски срив или пък епидемии. Според него причините у нас вероятно са свързани с културата. Те обаче все още не са докрай изследвани.

"Българското население упорито отказва да се домодернизира, спира да живее с организация на отношенията, перспективите на икономиката и на обществения, и политическия живот. Двойните стандарти и организирането на вертикални йерархии са само част от проблемите на обществото ни", категоричен бе Харалан Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** глупостите ... Баш заради епидемии и климата изчезват българите ... Или заради ниска раждаемост , много висока смъртност и още по-висока миграция ...
11
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"Страната ни ще се стопи до 3,8 млн. души". За това отдавна /от около поне 10 год/ най-различни демографски институти в Света го прогнозират. Само че нашите демографи спестяват най-важната и стряскаща част, разпределението във възрастови групи. Защото срива в числеността на населението в България е и ще е от най-активната родупродуктивна група, която емигрира! Така че от споменатите "3, 8 млн души" основната част ще са възрсастни - стари хора! Тогава реално България няма да я има!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чернобил доказа, че природата разцъфтява при радиация. Флората и фауната се възстановяват.
9
0
 
7
 
! Отговори
Абсурд преди 6 години
Заслужена съдба
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може пък да има и освежаващ ефект. Я вижте в Чернобил и районите около него, където не живеят хора, флората и фауната прогресират въпреки радиацията.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано някога има възмездие за продажниците,които стопиха Българсккят етнос през последните 27 години!
6
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прогнозите за населението на България са напълно погрешни. Тези прогнози може да важат донякъде за българският етнос живеещ на територията на България, но ен и за населението на България като цяло. По принцип много скоро населението на България ще спре да намалява и ще започне бързо да се увеличава, като българите ще станем малцинство до 30-40 години. През 2100 година в България ще живеят примерно 70-80 милиона, от които около 1 милион българи.
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така е тази жалка скапана територия наречена булгария ще изчезне
4
2
 
11
 
! Отговори
пфффф преди 6 години
скоро всичко ще се промени.системата няма да издържи на тежестта,създадена от фед и фамилиите.голямата депресия ще промени всичко много скоро.всичко ще рухне.пазете си златото.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2030-та икономиката на страната ще е един град със сигурност, в провинцията малкият и среден бизнес ще фалира, там ще останат да живеят основно роми и пенсионери и гледката ще е страшна, сегашното управление на страната е на път да я довърши окончателно, докато повечето си вярват в някакво европейско развитие, ще ви свалят и последните кожи, хората нямат пари, не мислят да теглят и от банки, младите отиват в чужбина.
2
0
 
27
 
! Отговори
Лобита преди 6 години
Как пък никога агресивният мутренски капитализъм в света и на върха на държавата не е виновен никога, където те се разбиха да крадат и да мачкат по-бедните, а работещите постоянно трябваше да запълват дупките оставени от политическият и масонски елит, нормално е населението да намалява, когато м/у елита на България и работническата класа разстоянието е милиарди светлинни години. Ако Българите имаха достатъчно високи доходи, това нямаше как да се случи, планът Ран-Ът си протича с пълна сила.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалният антрополог Харалан Александров колко деца има?