Ние в жегите: Да пием повече вода, да ядем много зеленчуци...

Експерти съветват да се щадим физически в горещините
27 юни 2017 11:07,
6
Ние в жегите: Да пием повече вода, да ядем много зеленчуци...
Снимка: архив, Reuters

В горещото време трябва да се избягва излизането навън, да се пие повече вода и да се носят подходящи за горещината дрехи, съветва д-р Никола Николов от Дирекция "Мениджмънт на бедствията" към Българския червен кръст.

Той допълни, че най-уязвими в жегата са възрастните и малките деца.

"При температура над 30 градуса се харчи от организма вода около три - четири литра за денонощие, което количество е двойно на изпареното през другите сезони. Затова е необходимо да пием най-малко по два – три литра вода или по десет чаши на ден. Трябва да носим светли и широки дрехи, както и шапка задължително, да избягваме интензивна физическа дейност през горещите часове. Топлинният удар може да се развие дори и ако приемате достатъчно течности и ако сте на сянка, защото не слънцето е това, което причинява топлинни удар, а горещината. Не бива да се приемат храни и напитки, които съдържат кофеин и алкохол", подчерта д-р Николов пред "Фокус".

Трябва да се избягва къпането в градски фонтани и неохраняеми водни обекти. Комбинацията между горещината и студената вода в морето и рязката смяна на температурата също крие рискове.

БЧК има готовност да раздава на възлови места минерална вода на хората и да подпомогнат хората с полезни съвети, каза още д-р Николов.

Кардиологът доц. Сотир Марчев заяви, че през лятото инфарктите и инсултите спадат, защото на повечето хора през горещините кръвното се понижава.

Експертът уточни, че при високи температури не трябва да се пият топли напитки. Относно храните кардиологът заяви, че не трябва да се готви – така се спестява топлината, излъчвана от печката. По думите му при жегите трябва да се консумират предимно студени храни.

"Консумирайте повече зеленчуци и плодове и по-малко месо", посъветва доц. Марчев пред Нова тв.

"Слънчевият удар се дължи на пряката слънчева светлина. Затова трябва да се носят шапки. Не прекалявайте със седенето на слънце", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: здравежегигорещини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
непукист преди 6 години
Аз пък живея на 200м от морето и като ме напече се топвам за 10мин,да ви кажа понася се жегата.Лятото тук е прохладно,зимата мека.Купете си къща край морето,ще видите,че няма да съжалявате.Ако пък горещините станат 30градуса,отивам за седмица на планина край Троян,Тетевен,Родопите,докато отмине жегата.Правете като мен,няма да сбъркате.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив. Ако пиете топли напитки в жегите ще се чувствате по-добре.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И много, много любов правете. :)))))))
2
1
 
4
 
! Отговори
антижега преди 6 години
Облаци дъждовни, в чаша ме охлаждат.Мидички греховни, от черупка се показват.Сауна е навън, слънцето размазва.Спасение аз търся, духам в мойта пазва.
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А-ТАКА ПРИКАНВАТ ВИ ДА ЯДЕТЕ (....) !!!!! ГмО то ИМ ЯВНО ПРОДАЖБИТЕ СА ИМ НАМАЛЕ ЛИ И ВОДА ???? ТЕЯ СА МНОГО УМНИ И ОНИЯ ДЕТ ВИ ОПРАВяТ