Всеки ден: 25% от българите забелязват фалшиви новини

Също толкова не разчитат никой да ни пази сигурността
27 юни 2017 12:23, Екип на Investor.bg
35
Всеки ден: 25% от българите забелязват фалшиви новини
Снимка: архив, Ройтерс

Седем от всеки 10 българи забелязват фалшиви новини, свързани с политика, като 24,7% от населението разпознават такива новини, съдържащи неверни факти, всеки ден.
 
Това показват резултатите от проучването на Алфа рисърч и Медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер". 16,8% от българите забелязват фалшиви новини няколко пъти седмично, 17,3 – няколко пъти месечно, а 12,7% - няколко пъти годишно.
 
15,9% никога не са разпознавали фалшиви новини, а 12,6% не знаят какво значи "фалшиви новини".
 
По думите на Боряна Димитрова, управляващ партньор в Алфа рисърч, фалшивите новини вече са изключително разпознаваеми. "Обществото проявява висока чувствителност към тях и ги пречупва през своята собствена призма", коментира Димитрова.
 
Резултатите от изследването показват, че поколението на средна възраст, хората с висше образование и живеещите в столицата и големите градове разпознават най-много фалшиви новини и са най-критични към тях.
 
По думите на Димитрова вторият ключов извод от проучването, при това особено притеснителен, е това, че много млади хора, между 18 и 30 години не разпознават фалшивите новини.

"Младото поколение, хората от малки населени места и ниско образованите българи, са най-силният обект на въздействие на фалшивите новини, защото най-малко ги разпознават“, коментира Боряна Димитрова.
 
Телевизията остава най-честият източник на информация (90,6%) за населението на България, но новинарските сайтове и социалните мрежи изпреварват вестниците, списанията и радиото като източник на информация.
 
Единствено групата на възраст между 18 и 30 години се информира предимно от социалните мрежи и сайтовете (83%). На второ място е телевизията - 70%.
 
Проучването показва още, че българите разчитат еднакво и на българските сили за сигурност (армия и полиция) и на Европейския съюз за защита на националната сигурност на България. Делът е съответно 29,4% и 29,1%, като разликата е под статистическата грешка, посочва Димитрова. Следва НАТО (20,2%), Русия (18,2%), Германия (5,4%) и САЩ (3,8%)
 
27,8% от българите не разчитат на никоя от горепосочените институции за защита на националната сигурност на България.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори снимките на Путин са фалшиви, защото е повдигнат с токчета или с фотошопа поне с 15-20 см. Ужасно смешен беше Путин на срещата с Макрон пред вратите на елисейския дворец. Путин беше качен на такива токчета че коленете му бяха с 10 см над коленете на Макрон, което ясно се виждаше когато Путин си сгъваше краката в коленете.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Направиха ни далтонисти с масовото облъчване!гледането на руска тв дотам води
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички новини с авторство ТАСС Русия Москва Кремъл и Путин са фалшиви на 100%.
29
0
 
3
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Да ,хората се усещат ,нищо че медиите правят всичко възможно -1) да ни оглупяват 2) да скриват истинските новини зад чалга новини 3 )да ни поднасят новините 50% истина с 50% лъжа и когато някоя истина лъсне по време на коментарите- веднага да сменят важната новина с някоя незначителна
28
5
 
1
 
! Отговори
Това е Радев преди 6 години
Промяната на Радев ражда своите плодове! Сигурност по руски, стабилност по Евразийски. Нека обобщим какво включи промяната до момента - хората мятат камъни по стъклата на други граждани, трепят се с юмруци като скотове, колят се, бият се с метални пръти, нападения на ежедневна база, изнасилвания, маниаци, ширеща се наркомания, разстрели, зулуми, страх, несигурност, смутни мутренски времена, безпътица, миерия, глад, държавата е абдикирала от задълженията си, пълна анархия!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борбата с "Фалшивите новини" ще бъде новата цензура. Всеки различава журналистическата глупост и желание за сензация. Фалшиви са големите глупави заглавия на вестниците, платените им репортажи. Преди "Залезът на вестниците", в епохата на "Жълт труд", вестник "Шок", вестник "Шоу", журналистите също се хранеха с фалшиви новини. Така е и сега.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората от малки населени места и ниско образованите българи, са най-силният обект на въздействие на фалшивите новини, защото най-малко ги разпознават, коментира Боряна Димитрова....Какво точно описание на ***.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, разбрахме! Кукловодите искат на наложан ново ниво на цензура в света. Затова и нашата калинка Габриел я цаниха да върши мръсната работа по този проект. Затова и във всички медии групово се дъвче темата за фалшиви новини. Сега покрай фалшивите новини ще ни отрежат основното право са свободно изказване и правото да си избираме източника на информация.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само техниката "Let go and let god" ще ви спаси от оцеляване през периода на прочистване от старата парадигма :D Самадхи състояние на съзнанието :D
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак да повторя, ако някой не е разбрал намека, на западът му предстои да западне, всичко, което не е построено и изградено от любов, състрадание и за най-висшето добро на цялото, а от алчност, егоизъм, омраза, материализъм, агресия, лицемерие и т.н., предстои да се разпадне, това може да включва почти целият свят като гледам, триизмерни илюзии навсякъде, до 5 години ще имаме коренно различен климат, имайте го предвид, отделно е планът на масоните за религиите, геополитиката и света като цяло...
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, не вярвате, продължавайте да поддържате системата на еврейският масонски елит да видите какво ще стане до 10 години :)
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това, което предстои да стане в света, за него не са виновни нито Русия, нито режима в С. Корея, нито Иран, а извратената капиталистка идеология и напълно изкривените разбирания за реалността, космоса и живота на така нареченият западен свят, на който климатичните промени предстои да му разкаже играта, където след 20 години всеки ще разбере, че капитализмът води само до самоунищожение, той убива душата и емоциите, подсилва разрушителното его, цивилизацията предстои да научи този урок!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не осъзнавате, кои са ви чорбаджии и какви планове имат, както и до какви промени в света ще доведе този начин на мислене и идеология на капиталиста-масон :)
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ти наистина ли вярваш, че принцесата загина в трагичен инцидент?
18
0
 
4
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
И много често ги забелязваме на този сайт. Пресен пример: мега-нескопосаната "новина" за убийството на принцеста.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новините по целият свят винаги са били манипулативни с цел конкретна настройка и нагласа в съзнанието на хората за по-лесен контрол и манипулация за нуждите на елита.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Над 100% дълг от БВП ви очаква значи и пълно обезлюдяване на провинцията, един град икономика, фалирал малък и среден бизнес, няма да има кой да изкарва за заплати и пенсии в държавния сектор, нито за социални помощи, силовите структури няма да могат да си получат обезщетенията при пенсиониране, заради които се хващат на работа в тази корумпирана и обрана отвсякъде институция, все пак БГ се управлява от милиционери със стафида вместо мозък :)
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работещите бедни са доволни :) Бойко е щастлив, европейско развитие за всички :) Ами честита ви радост, след 10 години ще си говорим пак ;)
14
2
 
3
 
! Отговори
В-П комплекс преди 6 години
Значи все още има хора, които не вярват, че масонският елит на сащ нарочно създаде терористичният акт от 11 септември 2001-ва година с цел да убеди обществеността, че тероризмът е заплаха за света, с което получи одобрение от масите за нахлуване в близкият изток и свалянето на диктаторите, където предвид нивото на съзнание на хората там диктаторският режим беше единствената уместна форма на управление, мислите, че цру не създаде проповедниците на радикален ислям и не ги внедри нарочно там?
13
3
 
2
 
! Отговори
niki преди 6 години
Ами да, вярваме го, защото е факт. Не съм чул някой да ми се оплаква че няма работа и не може да си намери, поне в моя град. Криза на съзнанието го има и сега, ето тези, които искат да ни изкарат от ЕС и НАТО, че да може да стане средновековно крепостничество в България. Крепостни селяни вързани към богът-слънце г-н Путев.