Чие е Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година?

Божидар Димитров: Истини за "Илинден 1903" има и в скопския музей
29 юни 2017 13:15, Елка Василева
90
Чие е Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година?
Възвание за обявяването на въстанието в Македония и Одринско. Снимка: НИМ

Илинденско-Преображенското въстание е българско, с помощ от България - Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, обосновава това с множество факти и опровергава твърдения на македонски историк.

Александър Стойчев, директор на военния музей в Скопие, заяви преди дни, че "Илинден 1903 г. е борба единствено на ВМРО, без каква било поддршка от Бугария, нито една балканска държава не поддржала нивната борба за самобитност... Бугария во януари 1903 г. им забранила на своите полициски и военни структури да я поддържуват македонската револуционерна борба… Историската наука треба да биде базирана врз факти".

Като първо Божидар Димитров посочва, че въстанието през 1903 г. не е вдигнато от ВМРО, а от ТМОРО (Тайна македоно-одринска революционна организация). Тя ще стане ВМОРО - ах, това проклето "О", което означава одрински, т.е. тракийски, едва след Първата световна война, когато Тракия е обезбългарена, Тодор Александров ще формира ВМРО, емоционално обяснява Димитров.

ТМОРО (при основаването - БМОРК - Български македоно-одрински комитет), е организация, създадена от българското военно разузнаване. Затова е ръководено от български офицери – Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Гьорче Петров, генерал Цончев, полковник Коста Янков, пояснява шефът на НИМ.

Освен това България е забранила само проформа участието в "македонската борба" поради натиска на Великите сили, продължава Димитров. Де факто през 1903 г., а и по- рано, тече поток от оръжие, "откраднато" от българските казарми. Между тях - и прословутите манлихери – най-доброто стрелково оръжие на епохата. Подготвят се крупни чети в България, някои от тях - от кадрови военни, като тези на генерал Цончев, полковник Янков, поручик Зографов. В Кюстендил не една, а три работилници леят бомби "одринки". Защо "одринки" – отговори си сам, обръща се Димитров към Стойчев.

Влез, Стойчев, в експозиционната част на музея си, и виж има ли един документ за въстанието на македонски, сръбски, гръцки или на албански език. И ако си признаеш честно, че всички документи са на български език, мога да те погледна някога, ако се видим пак, продължава Божидар Димитров.

Той привежда като довод и възванието за обявяване на въстанието от II Битолски революционен окръг – единствения в Македония, който въстава изцяло. Призивът за въстание е към населението на цяла Македония и Одринско. В Одринско е VII революционен окръг на ТМОРО. Той е вторият, след Битолския, който въстава изцяло. Третият е Серският, където е Пиринска Македония – той въстава на Кръстовден (през септември).

За Седми окръг Димитров припомня, че "там въстават с пушка в ръка и дядо ми Георги и баба ми Данче – Комитката, по прякор". "Ти ли ще ми кажеш, че моят тракийски български род и "Бугария" нямат нищо общо с въстанието от 1903 г.! Ела на Петрова нива в Странджа на 19 август и ще разбереш някои неща", пише още Димитров към Стойчев.


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

СДС и Костов признаха македонски език.
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички идиотщини,които се извършват в БЮРМ от сърбоманите на Груевски,с кражбата на българска история ,се командват от ненормалниците в Кремъл.Белград и Скопие са тяхни безмозъчни изпънители.
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,нашата държава няма ли позиция по тези въпроси?Докога Божо сам на барикадата!
65
3
 
18
 
! Отговори
Българин от Скопие преди 3 години
Тука в Македония, пропагандата с фалшифициране и изкривяване на историята е толкова страшна, просто нямам думи. Вадят думи от някакъв исторически документ, изкривяват ги, и като видят думата Македония, казват: аха, ето каде пише че сме постоеле! Някакви псевдо-историци и комунистическо-титови пенсионери разправяат че са по-стари от слънцето. А МАНУ мълчи.
64
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците и сърбите никога не са били нападани от българите, а те са нападали и гонели българите.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Не знам да има семейства бежанци, които бягат от Гърция

Има много роми и турци които и сега не говорят български
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69
През 80-те късокраките мустакати дебелог*ъзи гъркини пазаруваха, парадирайки с много крясък в ЦУМ, особено преди Коледа и Великден. Нещата бавно, но сигурно си идват на мястото и последните стават първи, дай Боже на акъл. Природата им не е по-хубава от българската и запомни: със седнала гъркиня не се запознавай. Същото важи и за малтийките.
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БЮРМ съвсем умишлено се набляга на ПОСЛЕДНОТО ИМЕ НА БМОК а именно ВМРО защото това О им бърка в ...и да СЕДМИЯТ РЕВОЛЮЦИОНЕН ОКРЪГ Е ОДРИНСКИЯ,а СЕРСКИЯ Е ДНЕШНА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ и малко в Гърция!!!ПЪРВИ ПРЕДСЕДАТЕЛ ХРИСТО ТАТАРЧЕВ,ПРЕПОСЛЕДЕН ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ,ПОСЛЕДЕН ИВАН-ВАНЧО МИХАЙЛОВ!Другите са написали на 100 места КАКВИ СА ,третият доживя до наши дни и им го каза КАКВИ СА ТЕ-СРЪБСКИ ГО..ДА!!ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!Каквото са учили ЩЕ ГО ОТУЧАТ И ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА УЧАТ ИСТИНАТА.
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63
А преди това чия е? Никога е нямало такава държава със собствена азбука и ясно отличим език (а не диалектче). През 90-те всякакви там словенци и хървати мислеха, че говорим на македонски, а то било нещеш ли чист български! Точно заради членуванеТО
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам против да се имат за отделна нация, език и държава, но:
1. До 1944. историята да не се пипа! Насетне, ако искат да се пишат клингони, то, асъл на тях приличат;
2. Да спрат с провежданата антибългарска кампания на правотелствено ниво.Ако щат, да си правят частни институти, да си тв(п)ърдят, каквото си искат, но да не преследват пробългарски настроените хора.
Честно, не ми пука, ама толкова са ми омръзнали тези србск измкри, че ако са наясно колко са незначими в моети битие, ще се гръмнат
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига вече глупости,македонистите НЯМАТ НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ написан на различен от БЪЛГАРСКИЯ КНИЖОВЕН ЕЗИК в коЙто да се пише за някакви си 'етнички македонци"ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ ЗА "АНТИЧНАТА ИСТОРИЯ"НА БЮРМ СА НА ГРЪЦКИ,ОСТАНАЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИ!!!Признават че са НОВА ПОЛИТИЧЕСКА НАЦИЯ ОТ СРЕДАТА НА 20 ВЕК И ТОЧКА!!!Или,или -изборът е техен!Достатъчно е само да се прочете завещанието на Христо Татарчев за да се рабере какви СА БИЛИ ПО САМООПРЕДЕЛЕНИЕ ИСТИНСКИТЕ ИЛИНДЕНЦИ И ПРЕОБРАЖЕНЦИ!!
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 хиляди са приети и значи има и такива които не са работили за България.
Според тебе трябва да приемем всички бежанци както сега които се
гърчеят, сърбеят или турчеят. Имам прители които са им внуци и значи са
добре в България."

Не са 500 000!
Освен това, ДА, щом се самоопределят като българи, значи ТРЯБВА да ги приемем и то ВСИЧКИ! Не знам да има семейства бежанци, които бягат от Гърция и да са дошли тук да се гърчеят. Това е лишено от нормална човешка мисъл.
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
иска ти се.
55
2
 
13
 
! Отговори
Освен при Цар Душан преди 3 години
"Македония е от 1919 г. в България Сърбия и Гърция. 1396 -1919 г. е турска."

Дай да се изразяваме правилно, щом като искаме да бъдем дребнави!
За да сме изцяло дребнави, значи не трябва да казваме, че е била "турска", а е била "османска". Има голяма разлика, като се замислиш.
А преди падането на България под Османско владичество, дълго време Македония (област Македония) е била българска и с българско население. И никога не е било най-малко сръбско. Имало е периоди да е гръцко, но не и сръбско.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Да да както САЩ свалиха Янукович в Украйна и после Русия им гепна Крим, защото искат НАТО.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200 000 агенти казваш

500 хиляди са приети и значи има и такива които не са работили за България. Според тебе трябва да приемем всички бежанци както сега които се гърчеят, сърбеят или турчеят. Имам прители които са им внуци и значи са добре в България.
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
Стамболов не е бил подкупван от никого-достатъчно е гребал с черпака от държавния мед,за времето дето е бил във властта.А че е пернал през ръчичките рускята имперски Азиатски департамент-само добро е сторил.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония е от 1919 г. в България Сърбия и Гърция. 1396 -1919 г. е турска.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
61 не е вярно
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
на българите в Македония,на българите.Македонците се появяват 1944г.