Ядем второ качество, но какво прави властта, за да спре това?

Въпросът да се повдигне пред ЕК, съветва експерт
29 юни 2017 09:45,
84
Ядем второ качество, но какво прави властта, за да спре това?
Снимка: архив, Reuters

Проверка на Агенцията по храните показа, че ядем по-скъпи и некачествени храни от западноевропейците. 16 от проверените продукти се продават на по-високи цени у нас.

Още по темата
"Това нещо се знаеше от години, но вече има официални резултати. Доста е притеснително, тъй като българинът не може да бъде третиран като втора ръка", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Той уточни, че след като има двоен стандарт, би следвало министърът на земеделието и храните да повдигне въпроса пред Европейската комисия, а оттам да гарантират, че не може да има двоен стандарт.

"Най-важна е храната - следват заболявания, ако няма качество. Трябва да се предприемат незабавни мерки в тази насока", настоя д-р Йордан Войнов.

Той подчерта в, че органът, който е проконтролирал продуктите трябва да гарантира тяхната безопасност и еднакво съдържание. По думите му Агенцията по храните не може да обхване всички продукти, затова се доверява на компетентния орган от страната, откъдето се изпраща стоката.

Проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи посочи, че са изследвали 30 продукта и при някои са намерили сериозни разлики.

"Тревожен е фактът за съдържанието на белтъци и мазнини в детските храни - установена е разлика от 30%. Всички разлики са в аспект вадене на по-евтини продукти, които не съхраняват качеството", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя даде пример с детски десерт и безалкохолни напитки, в които има глюкозен сироп, свободната фруктоза е в значително по-високи количества и това може да създаде проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой,никъде няма да направи нищо.Единственния начин отровите да спрът е когато се спре да се купува от търговците,продаващи лоши стоки.В Англия продават по два бранда саламурено сирене,на търговската верига и най качественото според тях.В една верига тук видях 15 вида саламурено сирене и не си взех,макар сред тях сигурно е имало и истинско.
27
2
 
8
 
! Отговори
+ преди 6 години
Властта взима комисионни, за да не спре това
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властта нищо не заличава. Вие просто сте бедни комунистически останки. Всяка фирма вносител може да ви внесе скъпи продукти, които вие ще подминете на щанда. Не знам защо се правите на силни :) Има био храни на всякъде , защо не си пазарите ?:)
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властта заличава държавата и народа щото народа си трае и си чати по нета вместо да вземе една българска тояга и бой бой а може и с първокачествени яйца домати краставици манананаси папая авокадо рукола-не отпада и по прозорците на властта иначе само ей тъй шъ съ питаме ко праиш ко яди и т.н
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властта яде първо качество -що питате
23
7
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
отивате на село в къщичка и си гледате животни и земя бе пичове-тогава храната ще е първо качество и много вкусна. Най лесно по цял ден в офиса и колата,и после в Кауланд и Лидл и мрънкане постоянно колко е гадно и некачествено. Нещо през живота си произвели ли сте сами...или просто сте пластмасови хора с пластмасов живот??
22
1
 
10
 
! Отговори
Ha,ha преди 6 години
Ядем второ качество,а властта компенсира като яде още повече екстра качество...
21
8
 
7
 
! Отговори
ОФФ преди 6 години
Ядете второ качество щото сте прости и мързеливи!Защо все чакате "властта" да ви решава проблемите? Като не ви харесва храната спрете да я купувате! Просто и ясно. Купувайте си директно от производителите и фермите. Приготвяйте си всичко вкъщи.А най добре е да си произвеждате всичко сами. Както правят нормалните хора.Работят земята, гледат животни..... Аз не съм чул земеделец да се оплаква от лоша храна.Най лесно е да си 3 поколение панелен плъх и да се оплакваш колко е лошо всичко.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво прави властта ли? Едно голямо нищо!, че и половина ;)
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига драскахте глупости. Ядем това, което внасят търгашите. Никой не ни кара насила или по закон или по специално двойностандартно производство. Търсите под вола - теле.
18
0
 
12
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
А защо никой не зарева че корупцията на територията е в пъти е по голяма дори и от африканските държави????
17
1
 
8
 
! Отговори
Слънчака преди 6 години
Ама защо се чудите? Така е, даже е трето качество храната! Но това не е от днес и вчера! Я вижте "другарите" от ЦК преди демокрацията да дойде, имаха ли специално снабдяване...имаха! И за храни и за коли и за телевизори...дрехи и т.н Сега пак е същото, вожда-слънце от Банкя мислите ли че яде същите *** от веригите!.??? Ами родните ни скъъъпи депутатчета, и те ли? Друг път, всичко им е внос и от най доброто Българско ,но от подбрани производители. Това на пазара го няма!!!!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи са тези които определят и цените и качеството на стоките които внасяме. Пак българи са тези които определят заплатите в чуждестранните клонове на фирмите у нас. Западняците имат различна представа от нас за нормален живот, но завистливите български мениджъри ги убеждават как трябва да им работим за без пари и да ядем ***.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво прави властта? Убива производството на първо качество и внася трето и четвърто качество за да не ядем второ качество.
14
0
 
12
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
нищо не прави, то вс са в далаверата
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядем второ качество вносна храна.Факт.А кой контролира българските производители,чиято храна консумираме ежедневно?Защо се разрешава влагането на палмово масло в продуктите,което е толкова вредно,а на запад го избягват?Защо вместо захар се използва аспартам и други подсладители?Правилно се възмущаваме от двойния стандарт на западноевропейците,но кой ще ни спаси от родното производство???
12
0
 
10
 
! Отговори
Суеверен в бг бизнес преди 6 години
Бг дистрибутора да се провери, който включва зделките за европейските храни внос износ! Сигора нашите бг тарикати искат по евтината храна за да може по богати да станат!
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12: Бегай в Марешки, че се влошаваш.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GERMANIA OGRABI BALGARIA I 28 G. NI TROVI .GERMANIA E VINOVNA ZA VSICKI ZLINI V BALGARIA.BALGARIA DA NAPUSNE EVROGEISKIAT SAUZ.
9
1
 
23
 
! Отговори
Бау преди 6 години
За по-високите цени не е виновен ЕС, а са виновни нашите тарикати "предприемачи", които слагат по 300% надценка и после с паричките си купуват скъпи коли и се изживяват като богове.