Ядем второ качество, но какво прави властта, за да спре това?

Въпросът да се повдигне пред ЕК, съветва експерт
29 юни 2017 09:45,
84
Ядем второ качество, но какво прави властта, за да спре това?
Снимка: архив, Reuters

Проверка на Агенцията по храните показа, че ядем по-скъпи и некачествени храни от западноевропейците. 16 от проверените продукти се продават на по-високи цени у нас.

Още по темата
"Това нещо се знаеше от години, но вече има официални резултати. Доста е притеснително, тъй като българинът не може да бъде третиран като втора ръка", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Той уточни, че след като има двоен стандарт, би следвало министърът на земеделието и храните да повдигне въпроса пред Европейската комисия, а оттам да гарантират, че не може да има двоен стандарт.

"Най-важна е храната - следват заболявания, ако няма качество. Трябва да се предприемат незабавни мерки в тази насока", настоя д-р Йордан Войнов.

Той подчерта в, че органът, който е проконтролирал продуктите трябва да гарантира тяхната безопасност и еднакво съдържание. По думите му Агенцията по храните не може да обхване всички продукти, затова се доверява на компетентния орган от страната, откъдето се изпраща стоката.

Проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи посочи, че са изследвали 30 продукта и при някои са намерили сериозни разлики.

"Тревожен е фактът за съдържанието на белтъци и мазнини в детските храни - установена е разлика от 30%. Всички разлики са в аспект вадене на по-евтини продукти, които не съхраняват качеството", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя даде пример с детски десерт и безалкохолни напитки, в които има глюкозен сироп, свободната фруктоза е в значително по-високи количества и това може да създаде проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
17
 
! Отговори
вон преди 6 години
До Нацепен от Несебър: А.а.а, разбрах. ЕС-чиновниците са презастроили нашето Черноморие и превърнаха Златните и Слънчев бряг в места за мутри, чалга и алкохолен туризъм. И същите чиновници карат местните по морето да бият слепи хора.
7
0
 
13
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
6
9
 
4
 
! Отговори
? преди 6 години
А защо не проверят качеството и цените в руските магазини в България? Или ония са "братя" и могат да продават каквото си поискат без да ги тормозят някакви си проверки...
5
1
 
11
 
! Отговори
Нацепен от Несебър преди 6 години
Нищо не прави властта,защото монополистите плащат добре за мълчанието.А на ЕУ му дреме на *** за това,нали и административния му апарат е на хранилка пак при същите.За това им трябвахме ва ЕУ-да събираме най-низшата класа туристи,най-низшата храна да ядем и най-най-низшите заплати да взимаме.
4
5
 
9
 
! Отговори
веп преди 6 години
Болшевиките плюха, плюха по "гадните европейци", които ни продавали скъпо храната. И никой не зацепва, че цените се определят в България, от българи.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toва започна още 1985 г когато вкараха Гърция, Испания, Португалия и др в ЕС. Но българина си е екстра ***...
2
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типичен българин . Беден и колониален обаче има претенции да яде най-скъпото на ниска цена.Или да си поръча стока и услуга и да иска да е високо качество на ниска цена.То бива да сте толковаха нахални ама то вашето вече...
1
1
 
18
 
! Отговори
Попов преди 6 години
Храна второ качество за народ второ качество!!! Какво да очакваме когато ние нямаме самоуважение!?!?