Сблъсъци в Асеновград. Протестиращи щурмуват ромската махала

Недоволството в града нараства. Хора скандират: "Няма да простим!"
Обновена: 29 юни 2017 22:30 | 29 юни 2017 22:24,
404

Снимка: Dnes.bg

Напрежението в Асеновград ескалира преди минути, предаде репортер на Dnes.bg. Протестиращите  тръгнаха на шествие към сградата на Общината, след което тръгнаха да щурмуват ромската махала в града. Тълпата се разбяга в различни посоки. Хората опитаха да пробият кордона от полицаи и жандармеристи. До момента двама души са задържани.  Първоначално множеството беше спряно, но протестиращите се оказаха повече от полицаите.

Техни представители проведоха 10-минутен разговор с шефа на пловдивската полиция комисар Илков, който им разреши да продължат надолу мирно.  Голяма част от хората обаче хукнаха към махалата. Очаква се да бъдат спрени от друг кордон, който е на 2 километра от ромския квартал на Асеновград. Скандиранията в този час продължават.

Още по темата

Протестиращите скандират едни от известните лозунги след размириците в Катуница „Няма да забравим, няма да простим”, "Българи, юнаци", "За България". Над 2000 души развяват националния флаг и пеят патриотични песни. Раздвижването на тълпата, която престоя около час пред паметник на Цар Иван Асен, активизира и полицейските части.

Причина за тяхното недоволство е конфликтът между българи и роми, при който пострадаха и деца от местния клуб по гребане. До момента по случая са задържани 9 души.

Близо 200 рокери се включиха за втора поредна вечер в мащабния протест. Протестиращите искат справедливо наказание за побойниците на децата и родителите от местния клуб по гребане.
Част от хората носят със себе си българския флаг.

Конфликтът започна на язовир "40-те извора". Там деца от отбора по кану-каяк тренирали, когато между тях и други деца от ромски произход възниква скандал и започва замеряне с камъни. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.

От там конфликтът се пренася пред спешното отделение в Асеновград, където родители на децата са били нападнати. Арестувани са 8 от нападателите. Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм.

В същото време институциите взимат спешни мерки в Асеновград, които да тушират напрежението в града след мелетата между гребци и роми от последните дни. На организирана среща между граждани и кмета Емил Караиванов, дойдоха вицепремиерът Валери Симеонов, главният секретар на МВР Младен Маринов, както и шефът на пловдивската полиция Атанас Илков.

След дебатите, които продължиха над 2 часа, Симеонов заяви, че засиленото полицейско присъствие в града  ще остане, докато не осигури сигурността на всички, независимо от техния етнос.

Институциите влизат в ромската махала. Започват процедури по описване на незаконните къщи, след което ще се пристъпи към бутане. Всички жители, които нямат адресна регистрация в Асеновград също ще бъдат изселени.   Симеонов обаче призова хората за търпение, тъй като не можело всичко да се случи веднага.
Създаването на общинска полиция изцяло зависило от общината, но според вицепремиера, подобно звено трябва да има.

Един от родителите Йордан Тодоров, чиито деца пострадаха в мелето, заяви, че полицията не са взели адекватни мерки.

"Ромите заобикаляха полицаите и удряха хората. Униформените не посегнаха към оръжието, стояха и гледаха отстрани. Един от треньорите щеше да бъде убит с колове, ако не бяхме го издърпали”, заяви Тодоров.
Шефът на пловдивската полиция обаче заяви, че неговите служители са взели адекватни мерки, предвид конфликтните ситуации. Пред болницата имало 150 роми и едва 6 униформени.

След боя, от полицията са влезли в циганската махала и са арестували 9 души.  Илков призова, ако има свидетели и записи от камери, на които се виждат и други лица, участвали в побоя, могат да бъдат сигнализирани в полицията. Шефът на пловдивската полиция допълни, че борят на задържаните може да се увеличи още в следващите дни.

"В този час протестът приключи, постепенно хората се разотиват. Не се стигна до сериозно ескалиране на напрежението. На всички входове в махалата има полицейски екипи, които ще останат да дежурят цялата нощ", заяви преди минути директорът на полицията в Пловдив комисар Атанас Илков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: асеновградпротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
66
 
! Отговори
Васо преди 6 години
А всичкото това главоболие се решава много просто. Не давайте на рома доход от просия, събирайте отпадъка от домакинството разделно и по европейски, вършете си черната работа сами, или с помощ от приятели. Гласувайте масово, за да обезсилим техните гласове.И най-вече притискайте държавната администрачия ежедневно, ежечасно и ежеминутно да си върши работата. Всичките беди с ромите идват от собственото ни безхаберие, добрина и малодушие.
52
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 79 скънка, ти от Марс ли падаш? Как се интегрирва диво животно? Кой им пречи да се образоват? Не ги допускат до българските училища ли?
51
46
 
9
 
! Отговори
скънка преди 6 години
Ако ромите бяха интегрирани, с добро образование и занаят, те биха били независими и щяха да имат по - големи претенции. Политиците умишлено ги поддържат така, защото дръж някой гладен 1 месец, след това за три кюфтета с гарнитура ще гласува както кажеш.
50
1
 
79
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Искат се няколко прости неща. МВР да почне да си върши работата! Промяна в закона - премахване на условна присъда, като си виновен не затвор, а трудов лагер (гражданите не са длъжни да те хранят за това, че си нарушил законите), промяна на помощите - достъп до държавните системи и помощи само ако плащаш данъци (като не си внасял не трябва да ползваш) Позволете на МВР да ползват оръжията си когато са 6 на 150 и държавата после да застане зад тях, че са изпълнили задълженията си и това е!
49
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕ как кой? То не се ли видя. Оня прекупвач на гласове, Манол някой си от БСП посред нощ е заплашвал прокурор за да го накара да прати жандармерия да пази *** му клиентела и гласоподаватели. Какво повече ти трябва за да ти стане ясно за какво иде реч. По големи майцепродавци от БСП(к) няма.
48
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска неглижиране на ситуацията в случая. Просто е нездравословно да се поддадеш на емоцията, да хванеш тоягите и да биеш всичкото ром, което видиш по пътя. Ако ще го правиш, поне преброй до 25. България действително не е добре подготвена за сериозни вътрешни конфликти от такова естество. Подсказка - сред ромите винаги има "лидери", които дават шилата за агресия и нападения на останалите. Достатъчно е да се знаят те. Разбира се, няма да се разправиш с тях на стихиен протест ;)
47
3
 
122
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Като трябва да пазите Българите пращате 6-*** полицаи, а като трябва да пазите махалата пращате цял батальон жандармерия. Най големия парадокс в ситуацията е, че пазите тия които ни източват социалната система, а тези които плащат данъци за да получавате заплати, господа полицаи, не ги пазите.
46
3
 
24
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Лъжлива новина. Никакъв щурм на махалата не е имало.
45
15
 
7
 
! Отговори
asd преди 6 години
Организирани, платени протестиращи би казал бат. Серго...
44
2
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 248 Как кой плаща? Сорос.Още ли не си разбрал? Хи, хиии..!
43
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали някой е писал,но сега наглостта и безобразията на стария внос ще станат още по-големи,защото беше демонстрирана явно защита за тях от полицията и толеранс към престъпността им от държавата!Позволяват си всички тези безобразия,защото държавата толерира и защитава стигналата колосални размери наглост и престъпност на този етнос!След поредната демонстрация на липса справедливост от страна на държава и защита на престъпното племе, може да очакваме ,че се смятат за недосегаеми...
42
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е, някой си играе яко с етническата карта в ръце и този някой не мисли доброто на България. Протестите и възгласите няма да подобрят положението. Ще се съборят като резултат няколко ромски къщи, и ромите ще се озлобят допълнително, агресията и наглостта им няма да намалеят, а ще се разрастнат. Този протест трябваше да бъде забранен, а провинилите се роми - мирно и тихо да бъдат арестувани и да си получат заслуженото. Това трябваше да е печатът на държавата. Вместо това се създава хаос.
41
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе толкова ли са прости и слепи хората и у нас и навън, че не виждат как са вкарвани в режисирани филми ?!За 28 години, не се ли научихте да виждате "активното мероприятие", които ви спретват кукловодите (схемите са им едни и същи) и да се научите да задавате простичкият въпрос - "кой има интерес?" Ама това са толкова очевадни неща, че не знам как продължават да се връзват толкова много хора, на номерата на братчедите, които в сектатата си гонят "пътя към светлината", каквото и значи това ! :(
40
2
 
27
 
! Отговори
Истината преди 6 години
От 28 години проблемът е, че държавата не прилага закона, а когато го прилага, не го прилага, то го прилага избирателно - не към всички. Основното е държавата да прилага закона винаги, а това 28 години не става. В момента за подобни престъпления, държавата прилага закона примерно при 1 на 1 милион случая, като хората след като разбраха, че държавата нищо не прави, престанаха и да сигнализират в МВР и сега МВР се хвали с "повишена разкриваемост", а всъщност разкриваемостта е спаднала доста.
39
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред болницата имало 150 .....А защо няма 150 арестувани? Така ли си върши работата МВР?
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КатегориченРешението е държавата да си изпълнява задълженията, а те са да прилага закона ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ !!! Точно от безхаберието на държавата и управляващите сме на тоя хал. Крайно време е и да се спре с това раздаване на помощи на калпак до живот за цели фамилии, които нямат ден трудов стаж и имат по няколко присъди /и пак са на свобода/. Нужен е ефективен закон и спазването му. Нужно е подоходно облягане, изискване за задължително полагане труд, ограничаване на възхроизводство
37
3
 
36
 
! Отговори
слейър преди 6 години
Не че защитавам полицаите, но системата нарочно така я направиха- полицай ако пребие /или застреля престъпник, разбирай " ***"/ го чака военен съд и затвор. Затова и шефовете на полицаите им нареждат да не "закачат етноса" и това е обществена тайна. Така че по отношение на ... полицията е с вързани ръце от закона. Лошото е, че е с развързани ръце към българите- такъв е планът Ран-Ът и той се изпълнява безпогрешно от 27 години насам!
36
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз полиция сегашната е гола вода отвсекъде. Да се връща по скоро бай Тодоровата Народна милиция.При Тошо имаше ред, законите важаха и се спазваха от всички. Народната милиция беше повечето пеша тук таме с Москвичи и Жигули и си вършеха работата. Не съм чул милиционер да стачкува, а сега полицията всека година по 1-2-3 пъти.
35
2
 
40
 
! Отговори
нов преди 6 години
Това е бъдещето на България - тези пребити хора работят, за да могат да осигуряват социалните помощи на озверялата нападаща ги вълна.
34
0
 
35
 
! Отговори
Саня преди 6 години
За пореден път престъпниците са определят като "жерти" и са строго охранявани от полицията. Къде бяха полицаите по време на жестокия побой пред болницата. Как родителите са имали време да стигнат до там, за да спасяват децата си, а органите на властта липсват на мястото на инцидента?! Защо никъде не прочетохме за ролята на "Закрила на детето"? Дейността им не включва ли насилието над деца!