Кърлежите атакуват - всеки ден по 2-3 случая на Лаймска болест

Поне още 1-2 месеца опасността в тревата остава
8
Кърлежите атакуват - всеки ден по 2-3 случая на Лаймска болест
Снимка: Булфото, архив

"Тази година имаше закъснение на старта на сезона на кърлежите, но той вече е факт. Доста бързо набира заболеваемост и всеки ден имаме по 2-3 случая на Лаймска болест и на марсилска треска. Това ще продължи поне още 1-2 месеца”, заяви пред Нова телевизия д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор.

Той обясни, че случаите в сравнение с миналата година са по-малко, но това се дължи на закъснението на сезона.

"Навсякъде, където има зелени площи, можем да бъдем ухапани от кърлежи. Искам да напомня, че хората не усещат впиването на кърлежа в тялото”, подчерта д-р Кунчев и напомни, че след всяка разходка е добре да се прави преглед на цялото тяло.

Той коментира и  горещините в последните дни и напомни, че е добре разликата между вътрешната и външната температурата не трябва да е повече от 7-8 градуса.

"Хора, които имат проблеми, особено хора, които имат сърдечни проблеми и проблеми с кръвното налягане, трябва да внимават, да избягват да излизат навън между 11.00 и 16.00 часа и да приемат повече течности", напомни д-р Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :) :) Забивал ми се е кърлеж преди 3 години и то през Август! Беше яка жега към 33Ц. Извадиха ми го в болницата и пих докси около седмица. Не мисля че са пасивни.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може в 21 век да не се обработват зелените площи. Навсякъде в ЕС хората се търкалят в полянките и не се притесняват от подобни гадини, но кметовете явно не крадат, а всичко се обработва. Докато хората не търсят отговорност от кметовете си все такива новини ще четем.
3
0
 
2
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
така е, в жега кърлежа е пасивен, нсчалото на срптември пак ще има пик.А това което пишат за лаймскстс болест е последстеие от ухапвсния през май юни
2
0
 
4
 
! Отговори
Курти преди 6 години
Фъндъкова и без това не ходи на работа. Само осчетоводява идеи. Т.Е. много краде.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Кърлежът жега не го плаши! Ще се намести някъде на хладно и влажно докато не си намери жертва! След като се хване за жертвата ще се премести так където са потните жлези и ще се забие! Като го намерите веднага го извадете като го въртите и на джете страни! След това веднага почнете медикаментоза с Доксицилин за минимум 5 дни! Антибиотикът е задължителен за да унищожи Борелията още зародиша за да се предотварати хроничния вариант на Лайм. Желателно е да се направи Ели-спот Тест!!!