Напрежение сред учителите в Русе заради задължителните прегледи

Те са временно замразени заради промени в наредбата
2 юли 2017 12:34, Елка Василева
47

Напрежение се зароди сред учителите в Русе заради задължителни психопрегледи и тестове за туберкулоза.

Списъците за прегледите са били изготвени по препоръка на Регионалното управление по образование заради наредба на здравното министерство, съобщи Bulgaria ON AIR.

В същото време заради несъгласие с наредбата се готвят промени и прегледите временно се замразяват. Неясната ситуация допълнително възмути педагозите.

Над 2400 учители от Русенска област подлежат на задължителните прегледи, които трябва да бъдат направени до 30 септември.

За улеснение още от средата на юни училищата са започнали организация по списък, за да не се струпват всички през септември. След като разбират за това, от образователното министерство решават да ги спрат, тъй като има нова ситуация.

"Напомних на всички директори, че би следвало да се използва времето в летния период за поетапно преминаване на тия прегледи. Впоследствие ние стопирахме изпълнението на това писмо, а вече има официално писмо от МО, че се обсъждат промени в тази наредба и съобразно промените, сроковете, сигурно и кръга на заболявания, след като това стане факт и се обнародва, ще се прилага", обясни началникът на Регионалното управление по образование-Русе Димитър Райнов.

Готвените промени ще бъдат подложени на обществено обсъждане, преди да бъдат окончателно приети. От здравното министерство съобщиха, че се надяват да има яснота относно наредбата до началото на новата учебна година.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Русеучителипрегледи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Знаем къде са развъдниците на туберколоза хепатит и стотици гадни болести- за съжаление учителите работят с такива малки индивиди )) Мисля че ме разбрахте-- Учителите,,--добре да ги проверят !-- но огнището е другаде и трябва да се потуши !!
20
0
 
15
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Колегите задължително трябва да минат прегледите ,най-малкото за да спрат недобронамерените подмятания за тяхното психично здраве ! Но...има едни 240 души ,които повече от тях е нужно да се тестват ! Защото правят закони ,одобряват заеми за милиарди ! За депутатите иде реч...
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нека въведат за всички психотестове. Така ще се знае диагнозата на нацията.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МО да се чете като министерство на отбраната ли? :)
17
2
 
25
 
! Отговори
До 9-Защо преди 6 години
А защо депутатите не минават психотест и тест на полиграф за участие в корупционни сделки и прокарване на лобистки закони? Защо защо същите тестове не минават работещите в съдебната система? Защо полицаи и военни не минават поне 2 пъти годишно тестове за физическа подготовка? От толкова много ЗАЩО опряхме до учителите.
16
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако няма какво да крият нямат причина да са против. Нямаме нужда от психично нестабилни учители.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези,които предлагат тези аномалии т.е прегледи,първо трябва те да се прегледат и да проверят своето психично разстройство,защото се чудят каква глупост да вкарват в човешкото тяло и въобще в живота на човека.Да споменем онази фраза,която често се споменава,,ДОКТОРЕ ИЗЦЕРИ СЕ САМ"
14
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До периДори така да е, честно казано неговите часове бяха чиста загуба на време защото общо взето той си влизаше в някакъв негов си свят и накрая пишеше оценки на поразия. Аз имах 2-ка защото не съм разбрал какво е искал да каже дядо Йоцо когато е умрял...
13
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как тези мързеливи даскали, ще си прекъснат платеният летен отпуск, че да ходят на задължителен преглед. Ще отидат през работно време, че да не се прекарат!
12
2
 
16
 
! Отговори
пери преди 6 години
До АнонименСамо две години в училище и ти ще дадеш фира. Гарантирам.
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗАЩОЗащото по-старите вече са дали фира. Имахме един даскал по литература в ТКК-то ходише с вълнени чорапи и сандали през лятото и описваше двойката като турбеколозна пиявица в мъгла...
10
1
 
23
 
! Отговори
пери преди 6 години
До ЗАЩОЗащото усещат, че за пореден път ги правят на маймуни.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психотест е 20 лв.
8
13
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
Защо Учителите се страхуват да минат на Преглед за Туберколоза и Психични Заболявания ?
7
2
 
27
 
! Отговори
жж преди 6 години
Чудя се как някой все още иска да бъде учител. При тези условия...Трябва да гладувам дълго, за да се съглася да се върна отново на работа в училище.
6
21
 
3
 
! Отговори
Експерно становище преди 6 години
Либералната демоклрация насърчава психочно болните да стават учители!
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С промените от новия закон ,с които трудно може да накажеш ученик без съгласие на родител ще има още бити и недай си боже и убити учители.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма работни места след училище и няма как да има и качествени работници.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителите не са проблема.
2
1
 
21
 
! Отговори
Дядо от града преди 6 години
До Баба от селоНе е от липса на дисциплина или безотговорни ученици. Същината на проблема се нарича делегиран бюджет. Училището получава пари на глава (ученик) - оттам директорът се интересува да не изтърве нито един ученик, изключване може да стане при опит за убийство или тежка телесна повреда. А няма ли го наказанието "изключване" - всичко останало с дисциплината деградира. Същото както, ако закрият затворите и всички престъпления да могат да се оправят с глоба.