Стефан Станев влязъл в клиника с психотичен епизод заради дрога

Д-р Гълъбова: Той е лекуван адекватно, но след излизането му няма контрол
2 юли 2017 12:28, Елка Василева
67
Стефан Станев влязъл в клиника с психотичен епизод заради дрога
Стефан Станев. Снимка: Булфото

При постъпването си в психиатричната клиника в Курило Стефан Станев е имал психотичен епизод, отключен от злоупотреба с наркотични вещества. Имал е симптоми, които са промени качествено съзнанието му за онзи период.

Това посочи пред bTV директорката на клиниката д-р Цветеслава Гълъбова по повод миналото лечение на Станев, който уби по изключително жесток начин приятелката си Виола.

Доктор Гълъбова уточни, че той е лекуван съвсем адекватно по време на тримесечния си престой, но след излизането му от институцията вече няма контрол над лечението му и злоупотребите са продължили.

По думите й той е трябвало да се лекува поне още година и половина в амбулаторни условия и повече никога да не се докосва до наркотици – марихуана също.

Още по темата

По повод притесненията, че той е можел да навреди на дъщеря си по време на срещите с нея, предвидени по закон, Гълъбова уточни, че психиатрите нямат право по закон да дават информация за състоянието на пациентите си на бивши съпрузи. Но дали едно лице е обществено опасно се преценява от съда, не от лекарите.

„Не смятам че трябва да се оказа натиск върху психиатрите и нямаме право да нарушаваме закона. Има други институции, които следва да се заемат със защитата на детето”, добави тя.

Д-р Гълъбова очерта множество проблеми при лечението на наркоманиите у нас. Липсва например концепция как те да бъдат лекувани и контролирани.

„Най-лесно е да бъдат набутани в клиники. Когато тези хора направят психическо разстройство от употребата, биват настанявани в клиниките, не се пита има ли клиниката програми за лечение на зависимости. Има и друга голяма група други методи за лечение – работа със семейството например”, добави тя.

Психиатричните клиники не са специализирани за лечение на зависимости, категорична е тя. Има нужда да се изградят центрове за лечение на такъв тип проблеми и има нужда да се върне принудата при лекуване на тези хора.

Големият проблем не е, че психично болните вървят по улицата сред нас, а защо са в този вид. Мястото им е сред нас – както е на глухите, слепите и т.н., но защо са така необгрижени, след като излязат от болниците, е въпросът, добави д-р Гълъбова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
33, Муахаха... а ние с брат ми що сме алкохолици, като никой от нашия род не е бил такъв, а? Нали било генетично заложено?
35
0
 
3
 
! Отговори
Lothbrok преди 6 години
До Анонимен 34Еми не може сутрин,обед и вечер само и с политика да ни занимават с разни путини, бойковци, комунизми, демокрации и тн.... щот старите ще избрамчът напълно, по цял ден само с това се зомбират.....
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде има луди.Във всяка държава.Даже в България не са толкова откачени колкото в САЩ например където освен всичко останало могат да си купуват свободно почти всякакво оръжие.Спомняте ли си лудият пилот на Джърман уингс?Всички знаели,че от време на време получава халюцинации а и няколко пъти се лекувал от невроза и натрапчиви суицидни мисли и въпреки всичко си пилотирал самолети при тва не малки.Един съвет.Като го усетите,че някой не е наред с мозъка леко и непринудено заобикаляйте отдалеч
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУТРИН ОБЕД И ВЕЧЕР ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ И ИНТЕРНЕТИ САМО ЗА ТАЗ СМЕТ!ИМАЛ НЯКОЛКО ЖЕНИ ЕДНОВРЕМЕННО КАТО МЕЖДУВРЕМЕННО Е ПОЕ АВАЛ БИВШАТА СИ С КОЯТО БИЛИ РАЗВЕДЕНИ ОТ ГОДИНИ!АМА И ТЯ МАЛКО НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА КАКТО СЕ ВИЖДА ,.А МАЙ И ТЯ Е НАРКОМАНКА!КО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ОТПАДЪЦИ
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е защо момче, на което нищо не му липсва, става такъв закоравял наркоман.---Всички зависимости без изключение са генетично обусловени. Т.е. риска е заложен в самия ген. Нещо свързано с допамина - дали ще е алкохол, наркотици, хазарт, секс, няма значение. Реално всяко пристрастяване вътре в мозъка е пристрастяване към допамина.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е тоя дисидент дето е лекуван в психиатрия принудително преди 10 ноември. Пълни глупости.---Владимир Свинтила. Един от истинските интелектуалци. Драматург, преводач на класическа литература. Вкарали са го в психиатрията за да го пречупят. Прилагат му техниката лишаване от сън, която е ужасна инквизиция. Неговите роднини са били *** и именно те са го "уредили" с тая съдба. Чел съм биографичната му книга "Лицето на горгоната".
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е мнението на мама му, тате му, лели, чичовци и прочее? Журналистите не са ли ги открили? Нямат ли информация от втора ръка поне? Страдат ли тия хора или смятат, че момченцето им несправедливо е стигнало до тук?
29
6
 
10
 
! Отговори
Lothbrok преди 6 години
Женската логика е неразгадаема наука.Жените си падат по богаташчета, ако може и да са така леко мръднали, за фон... А пък ако изглежда като мутра, с бръсната глава, богат психопат "лошо момче" е те това е идеала на жената за мъж....
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 27 Бай Тошо ли ти е виновен че в Словакия и Англия се пие повече отколкото у нас? А?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24 ОНЯ СТРОЙ БЕ ПО добър.за българите АМА го фалираме от градини и измами. .ПОЧНА ДА ПРОПАДА СТРОЯ ОКОЛО СРЕДАТА НА СЕДЕМДЕСЕТТЕ ОТ САМИТЕ СОЦ.ТАРИКАТИ С ВРЪЗКИТЕ.
26
10
 
7
 
! Отговори
до Край преди 6 години
"При бай Тошо наркоманите се брояха на пръсти сега са хиляди. Онзи строй беше по-добър за българите."-При бай Тошо пияниците бяха милиони и такива си останаха и до днес откърмени с алкохол и цигари.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре България да се насели с по-здрави и читави народи, а не с прокажени *** като нас.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 24 В ОНЯ СТРОЙ НИЕ БЯХМЕ ОПИАНЕНИ ДА ГО ГРАДИ. ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ ИГРАЕХМЕ КАРТИ ШАХ НЯКОЙ ПРАВЕХА СЕКС ВСИЧКО БЕ БЕЗПЛАТНО . ЩОТО ПАРИТЕ НЕСТРУВАХА НИЩО.ДРОГАТА НЯМАШЕ КОЙ ДА ПЛАТИ. ТЯ СЕ ИЗНАСЯШЕ ОТ АНГАЖИРАНИ ХОРА НА ВЛАСГ ЗА ЗАПАДА. ВСЕ ЕДНО ДА ПРОДАВАШ БОБ В ТУРЦИЯ.ЗАТОВА Я НЯМАШЕ. МАСОВО ЗА МАСИТЕ. КАКТО И СЕГА НЕ ВСЕКИ ИМА КАЧЕСТВЕН ОПИЯТ
23
17
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
При бай Тошо наркоманите се брояха на пръсти сега са хиляди. Онзи строй беше по-добър за българите.
22
8
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Кой е тоя дисидент дето е лекуван в психиатрия принудително преди 10 ноември. Пълни глупости. Една софииска наркоманка я изкараха жертва на системата с филма "Аз графинята". А относно "поета" Константин Павлов само мога да кажа че си беше пълно ку ку. Даже Едвин Сугарев си издаваше глупостите макар да си беше за лечение от всякъде.
21
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокажен е българският народ - купчина човешки отпдъци и агресивни сктове.
20
1
 
12
 
! Отговори
Курамиянко преди 6 години
До това водят амфетите.3 дни без сън и храна са достатъчни на един начинаещ да си си изпържи мозъка завинаги. А при по-крехка психика, да се отключи шизофрения.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Въпросът е защо момче, на което нищо не му липсва, става такъв закоравял наркоман.Защото е лошо възпитан в семейството. Развратен е от охолство и липса на цели.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако държавата не вземе крути мерки срещу търговията и употребата на дрога,ще има все повече почернени майки и загубени млади животи.Има ли чадър над разпространението на дрога,както се вижда от безбройните публикации на медии,които дори посочват имена на босове на наркомафията,но никой не обръща внимание от овластените за това.
17
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край - "...да се върне принудата при лекуване на тези хора." Тази принуда съществуваше да 90г. в България...Не е излишно да се напомни, че дс на бе-ка-*** използваше принудителното психо-лечение за политическите им цели, а не от хуманизъм. Затова беше изоставено след Освобождението.