Стефан Станев влязъл в клиника с психотичен епизод заради дрога

Д-р Гълъбова: Той е лекуван адекватно, но след излизането му няма контрол
2 юли 2017 12:28, Елка Василева
67
Стефан Станев влязъл в клиника с психотичен епизод заради дрога
Стефан Станев. Снимка: Булфото

При постъпването си в психиатричната клиника в Курило Стефан Станев е имал психотичен епизод, отключен от злоупотреба с наркотични вещества. Имал е симптоми, които са промени качествено съзнанието му за онзи период.

Това посочи пред bTV директорката на клиниката д-р Цветеслава Гълъбова по повод миналото лечение на Станев, който уби по изключително жесток начин приятелката си Виола.

Доктор Гълъбова уточни, че той е лекуван съвсем адекватно по време на тримесечния си престой, но след излизането му от институцията вече няма контрол над лечението му и злоупотребите са продължили.

По думите й той е трябвало да се лекува поне още година и половина в амбулаторни условия и повече никога да не се докосва до наркотици – марихуана също.

Още по темата

По повод притесненията, че той е можел да навреди на дъщеря си по време на срещите с нея, предвидени по закон, Гълъбова уточни, че психиатрите нямат право по закон да дават информация за състоянието на пациентите си на бивши съпрузи. Но дали едно лице е обществено опасно се преценява от съда, не от лекарите.

„Не смятам че трябва да се оказа натиск върху психиатрите и нямаме право да нарушаваме закона. Има други институции, които следва да се заемат със защитата на детето”, добави тя.

Д-р Гълъбова очерта множество проблеми при лечението на наркоманиите у нас. Липсва например концепция как те да бъдат лекувани и контролирани.

„Най-лесно е да бъдат набутани в клиники. Когато тези хора направят психическо разстройство от употребата, биват настанявани в клиниките, не се пита има ли клиниката програми за лечение на зависимости. Има и друга голяма група други методи за лечение – работа със семейството например”, добави тя.

Психиатричните клиники не са специализирани за лечение на зависимости, категорична е тя. Има нужда да се изградят центрове за лечение на такъв тип проблеми и има нужда да се върне принудата при лекуване на тези хора.

Големият проблем не е, че психично болните вървят по улицата сред нас, а защо са в този вид. Мястото им е сред нас – както е на глухите, слепите и т.н., но защо са така необгрижени, след като излязат от болниците, е въпросът, добави д-р Гълъбова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 15Що за логика? Значи хората стават наркомани само заради тежък живот който водят? А колко милионери си отидоха заради дрогата знаеш ли? Уитни Хюстън, Ейми Уайнхаус, Робин Уилямс..списъкът е дълъг.
15
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тази жена казва "има нужда да се върне принудата при лекуване на тези хора." Тази принуда съществуваше да 90г. в България. После демократично се реши че всичко трябва да е пожелание. И сега хора си отиват от живота без никакво желание ама си отиват. Яловата българска демокрация ще открие топлата вода ама за някой ще е късно.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е защо момче, на което нищо не му липсва, става такъв закоравял наркоман. Не е на 15т вече, че да се поддава на приятелски влияния, нито животът му е бил много тежък, че да изпушва. Там е големият психолигически въпрос. Никак не е лесно да се промени нещо, разбира се, когато се касае за пълнолетен вече, който може да си прави каквото реши.
13
0
 
14
 
! Отговори
виновни няма преди 6 години
Аман от луди! И няма един читав юрист -законодател да въведе санкции за отговорните институции ако мърляшката не си вършат работата. В конкретния случай къде са блеяли от Агенция за Закрила на Детето? Те там само патки май се правят, че работят
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До инсайдърТова означава ли според теб, че ще престанат да пребиват и убиват? Или просто ще си го правят легално?
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо продължавате да пишете за това НИЩО бе журналята?!?!? *** ли сте или да?
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е, че алкохолът е не по малко опасен, но никой извършил престъпление няма да бъде оправдан, затова че го е извършил по време на алкохолно опиянение. Наркоманът и го изкарват луд и повече не носи отговорност за постъпките си. Въпреки че в България имаш ли власт и пари, законите не важат.
9
0
 
13
 
! Отговори
хаде преди 6 години
Ако просто беше минал на трева, вместо тия гадости, които е вземал, сега Виола щеше да е жива, а Стефан да си похапва шоколад на дивана до нея.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз затова гледам да съм сам у нас като реша да се напивам. Иначе съм установил през годините, че тръгнем ли да се напиваме с авери и рано или късно става скандал и понякога се стига и до бой. Така че пийте си самички и всичко ще е наред.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Prostashka I nenyjna novinka za nedelq ...
6
3
 
28
 
! Отговори
дон преди 6 години
Родителите на този *** са съучастници.Те са знаели за дрогата и са му давали повече пари за да си купува и са го прикривали.Ако не ги осъдят значи няма съд и държава
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наркотиците и алкохолът не прощават на никого.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
e te vsichki ubiizi psihari i narkomani gi izkaraha. da im tegliat po edin kurshum i gotovo. koito ubiva, niama pravo da jivee.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма да се промени в тази скапана държава. След няколко седмици ще отшуми и този случай както е ставало със стотиците други преди години. Промяна има ли? Не. Всичко по старому.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 1 Напълно си прав. Аз заради алкохол са ме били до пребиване. Гледам постоянно в квартала се бият под въздействието на алкохол. Алкохола обаче не е забранен. Къде е разликата?
1
19
 
13
 
! Отговори
инсайдър преди 6 години
крайно време е амфетите да се легализират.така държавата ще има контрол, ще има качествен материал, и употребяващите ще се водят на отчет. за зависими да бъде безплатно, за да не крадат чанти и да разбиват коли.в момента каналите се контролират от няколко човека свързани с политиците, и голям процент от печалбите отиват директно в един от тях. един от тях всички го знаем кой е.този модел повече не може да продължава, защото е вреден за обществото. наркотиците така или иначе няма да изчезнат.