Еколози поискаха: Пълна забрана на найлонови торбички до 2025 г.!

След въвеждането на еко такса употребата им... се увеличила
3 юли 2017 14:45,
62
Еколози поискаха: Пълна забрана на найлонови торбички до 2025 г.!
Снимка: архив, Reuters

Пълна забрана за употреба на найлонови торбички до 2025 година. За това настояха пред Министерството на околната среда и водите няколко екоорганизации.
 
Евгения Ташева от сдружение "За Земята" посочи, че от въвеждането на еко таксата през 2011 година за пластмасовите пликчета, употребата им е нараснала с 30%. Според нея съществуващото финансово облагане не е ефективно, тъй като в него не влизат торбички с дебелина 0,03 милиметра, а те са най-разпространените.

Природозащитниците искат от екоминистъра Нено Димов въвеждане на по-ефективна такса до пълното премахване на пликчетата.
 
"Днес в международен мащаб се отбелязва Ден за свят без найлонови торбички и това е нашето желание - скоро да спре да има тези еднократни пликчета, които замърсяват околната среда. Министерството на околната среда е компетентният орган по този въпрос и призивът е министърът да вземе мерки веднага, така че да бъде наложена еко такса на всички найлонови торбички за еднократна употреба, които се предлагат в търговската мрежа, защото в момента голяма част от тях са изключени от обхвата на еко такса. Масово разпространените торбички не попадат в тази такса и това е проблемът, защото потреблението не спада", каза Ташева.
 
"Ние се опитахме да водим разговори с Нено Димов, няколко пъти пращахме писма за среща, но нямаме отговор до момента", каза още Евгения Ташева, цитирана от "Дарик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
37
 
! Отговори
1 преди 6 години
Хартиените торбички не са единствената алтернатива. Има и платнени, за много кратна употреба.
12
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези еконенормалници, взели пари от западни фондации да говорят глупости, ще поискат и забрана на еднократните спринцовки и игли, за да пазят природата. Ще се върнем към стъклените спринцовки и стъкления амбалаж. И *** пазарски чанти от плат. Айде, всички еко кукувци да отлитат към лудниците и да не пречат на нормалните хора с продуктите на болните си мозъци.
11
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма как да се забранят напълно, ако купиш сирене в какво ще ти го сложат? вадят го от саламурата и - 10 ката хартия? Друго си е найлоновият плик, завързан на възел. ;)И сега си имам платнени торби в колата, нз от къде им идва статистиката че се ползват найлонките 30% повече, при положение че все по-често виждам хората да си носят торби за многократна употреба.
10
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хартиените торбички ще са супер, защото така1 - ще се връща повече хартия в пунктовете,2 - ромите ще имат занимание и ще крадат по-малко метал.07846
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а като сложиха такса на едните торбички, парите къде отиват? Че ние като краен потребител си ги плащаме в момнета.
8
3
 
36
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Никой не го обяснява правилно , което искат да забранят е ЕДНОКРАТНИТЕ торбички , тези дето като сложиш две кутии цигари и се късат.
7
4
 
49
 
! Отговори
Народът преди 6 години
Народът поиска пълна забрана на еколозите до 2020 година!
6
1
 
53
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
Еколозите интересуват ли се от чудовищната сеч в Балкана???
5
7
 
34
 
! Отговори
до АнтиЕко преди 6 години
Те няма да се секат бе, хаха,Ползват се рециклирани материали
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Германия се опитаха изцяло да ги спрат, но се оказа, че при производството на хартиените се отделя много co2 и сега ползват и двата вида. Найлоновите са обаче също много време най вече за горите и морето.
3
5
 
49
 
! Отговори
АнтиЕко преди 6 години
Изключително екологично е да се секат милиони куб.м3 дървета повече за да се компенсира повишеното търсене на хартиени и платнени торбички.Това еколозите са драматично големи интересчии.
2
6
 
56
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Тъпотията трябва да се забрани, не торбичките..
1
13
 
42
 
! Отговори
дири преди 6 години
В страни от третия свят като Мароко, където ядат пясък за закуска, обяд и вечеря, всякакви найлонови торбички са забранени от няколко години! Ние ще го правим след 10 години?!?!