Криза в армията: Търсят се 8100 офицери, сержанти, войни...

Министерството на отбраната с план за преодоляване на проблема
Обновена: 3 юли 2017 08:33 | 3 юли 2017 08:28,
52
Криза в армията: Търсят се 8100 офицери, сержанти, войни...
Снимка: Булфото, архив

Близо 2500 доброволни резервисти не достигат, за да попълнят състава на войската. Това става ясно от отговор на депутатско питане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Според него, като се прибягват и 5600 незаети места във войсковите формирования, общо незаетите длъжности за офицери, сержанти и войници стават 8100.

Поради тази причина МО е разработило план за преодоляване на проблема. Мерките, заложени в него, целят постигане на ефект, който да доведе до задържане на личния състав и да повиши мотивацията за служба, става ясно още от отговора. До 2018 г. трябва да се създадат условия за назначаването на 1300 души, след което до 2022 г. трябва да бъдат приемани по 800 мераклии всяка година. Друга мярка пък предвижда парите за личен състав да се отпускат по списъчен състав, както е било преди, тоест, колкото трябва да е числеността на армията. А не както е сега – по щатен състав. Това не позволява на командирите да назначават нови хора, тъй като средства се дават само за тези, които в момента служат, пише "Труд".

Друга мярка пък предвижда да се увеличи базата за изчисляване на заплатите на военните. Това обаче може да стане само със Закона за държавния бюджет за догодина. В момента базата е 380 лв. и не е променяна от 2009 г. Една от идеите е да се обвърже с минималната работна заплата, която сега е 460 лв. или със средната в обществения сектор.

Ръководството на министерството не се е отказало да търси положителен отговор на въпроса за възстановяване на висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия. Според Каракачанов в документите за оценяване и акредитация има пропуски, които трябва да се отстранят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
13
 
! Отговори
Даскала преди 6 години
Неграмотни журналисти, еййй. Пише се воини! Не войни :)
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама точно никога няма да отида да пазя крадците. Да си прибират децата от чужбина и тях да правят армия.
3
1
 
44
 
! Отговори
Момо преди 6 години
А преди 15 години ги съкращаваха с хиляди...
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко? Не.
1
2
 
51
 
! Отговори
Sugar pie преди 6 години
Нека ромеите да стават офицери,сержанти и т.н.Нали те са верните гласоподаватели,готови на всичко за партията майка?!