Ново на пътя: Рейсът с предимството на трамвая, вдигат колите със скоби

С новите поправки закъсненията на обществения транспорт – минимални
Обновена: 3 юли 2017 07:10 | 3 юли 2017 07:00,
54
Ново на пътя: Рейсът с предимството на трамвая, вдигат колите със скоби
Снимка: Булфото, архив

Поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДП) ще намалят значително закъсненията на обществения транспорт в София и в големите градове. Предстоящите промени касаят статута на градските автобуси и тролеи, които ще получат предимството на трамваите.

Още по темата

Новите правила ще намалят времетраенето за придвижването в градовете, ще повишат безопасността на пътниците и ще увеличатефективността на обществения транспорт, казва в мотивите към законопроекта вносителят му Станислав Иванов (ГЕРБ), цитиран от "Труд".

Според предварителната оценка на въздействието на поправките новите правила ще доведат и до намаляване на вредните емисии. Пак като полза от даването на статут като на трамваите на градските транспортни средства се изтъква и повишаването на пътнико потока, а от там и продажбата на билети.

Освен т.нар. “бърза писта” за автобуси и тролеи, поправките в ЗДП предлагат и по-строги мерки срещу неправилното паркиране. С въвеждането им ще се сложи край на неколкодневен престой на автомобили със сложени скоби по улиците. В края на работния ден на съответната зона за почасово платено паркиране, “заскобените” коли ще бъдат премествани принудително.

Припомняме, че само преди 2 седмици в народното събрание бяха гласувани други текстове от Закона за движението по пътищата, чрез които бяха премахнати знаците, с които се обозначават камерите.

Депутатите решиха още за нарушения заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на МПС, да се издават електронни фишове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Шофьор преди 6 години
Като се правят промени в правилата за движение, обезателно трябва да се въведат строги санкции (и да се спазват!) за тези, които не дават мигач при смяна на лента в града или при завой!!!
27
4
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Как е в провинцията не знам, но в София спазваме предимствата на градският транспорт, а и даже да няма предимство, сме толерантни и ги "пускаме" когато трябва. Е, винаги си има едни, които се мислят за големи хитреци, отнемат предимствата на когото успеят и които би трябвало да са контингент на КАТ, но в случая правилно си написал, че полицаите спят.
26
0
 
5
 
! Отговори
До 23 Аз преди 6 години
Поразпитай някой филолог по въпроса, за да ти обясни защо си е съвсем правилно да използваш ксерокс, джип, памперс, а и рейс в България. Не се изказвай неподготвен!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Те рейсовете и сега си имат предимства ама никой не ги спазва"Само У-тата ги спазват, защото ако не го направят, това моментално струва на кандидат шофьора 160 лева. Затова и учебните са най-примерните шофьори.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те рейсовете и сега си имат предимства ама никой не ги спазва, защото полицаите спят, а не наказват за отнето предимство на автобус.
23
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 6 години
Какви ли допълнителни предимства ще имат рейсовете? Аз се сещам само за две - да може да карат и по трамвайните линии и като тръгнат да правят ляв или десен завой, да може да го направят през няколко ленти за движение, което сега се случва само при престрояване и на практика колите винаги ги изчакват и без закона да го изисква.
22
4
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
За всичко са виновни тези, които 28 години плямпотят, че за всичко са виновни комунистите. Те качиха мафията на власт и разделиха народа, за да не може мафията да си развява байрака, както намери за добре. Те са тези, които ограбиха България, но .... виновни били други, а не те.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко са виновни комунистите, Полша, Чехия и Унгария се изчистиха от комнистите и дръпнаха а ние още не сме се изчистили от комунистите, за това не можеме да дръпнеме.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то, закона хубаво, ама как ще промениш мисленето на средностатистическата фуражка?от там тръгва проблема, първо с него да се справят.Иначе, лошо няма, на много места в Европа го има и работи.
19
5
 
2
 
! Отговори
да преди 6 години
Евала-само така-поддържам абсолютно тези предложения !
18
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Един българинКсерокс е търговска марка. Казва се: отивам да копирам 1 лист и точка!Много търговски марки се използват неправилно в речта, напр. памперс - вместо пелена и т.н.
17
5
 
5
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Стъпка в правилната посока. В крайна сметка трябва да се получи така, че с градски транспорт да се стига по-бързо и по-удобно отколкото с личен автомобил.
16
1
 
5
 
! Отговори
До 17 Необразования преди 6 години
Като не знаеш как се формират думите в един език, по-добре не се обаждай!Защо ли по света масово се използва названието джип, за един определен клас автомобили, въпреки че това е определена марка. А-а-а, сетих се, защото не са те питали теб. Същата работа е с ксерокс, както ти е посочил форумеца преди мен, който ти се опитваш да оборваш. Pравилно е на български да кажеш ксерокс, когато говориш за такъв тип копирна машина и неправилно е някой да се опитва да те коригира. Чувал ли се за hoover?
15
5
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Всяко даване на предимство на един вид транспорт за сметка на другите, винаги води до по-голямо замърсяване, както и до повече катастрофи. Може би това е целта на ГЕРБ с тези промени.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпотии. Автобусът като нерелсово превозно средство не може да се ползва от правата на трамваите. Ако те имат общ път и се движат въхру обособеното за трамваите платно - ок. В противен случай са си участник в травика и за никакво предимство не може да се говори. Вместо със закон, да вземат да си сложат малко електроника и да ги пропуска с предимство по светофарите!
13
1
 
3
 
! Отговори
xou преди 6 години
До ПредложениеВ ЗДвП май отдавна си пише, че правителствените автомобили са с предимство пред линейки и пожарни.
12
3
 
12
 
! Отговори
Един образован преди 6 години
До Един българинНикога не прави забележка за неща,които не знаеш!На село може и да му казвате "рейс",но правилното е автобус!И още, ксероксът не е единствената копирна машина!!!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тлъстите законодатели вече са опасни за обществото! Тази промяна ще доведе до много катастрофи!
10
1
 
17
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
Закупиха на далавера Китайските Автобуси на нафта вместо хубавите MAN на природен газ и сега ще променят закона за по малко вредни емисии това се казва *** ГЕРБОСТАН
9
3
 
9
 
! Отговори
Krom преди 6 години
А защо направо не им дадете и по едно разрешително да убиват? Това племе гадни шкембести селянду.ри наречени "водачи" от градския транспорт е толкова нагло и в момента, че след поправката ще ги въздигнете до едновремешните "маршрутки". Поредната недомислена простотия с която тези на жълтите павета се занимават.