Президентшата и прайдващите в спор: Приети ли са гейовете в България?

Участници в "София прайд" обясниха на първата дама, че им липсва политическа подкрепа
3 юли 2017 12:39,
165

Как е протекла срещата между представители на "София прайд" и съпругата на президента Десислава Радева? Какво са обсъдили двете страни и постигнали ли са съгласие по определени теми? За всичко това разказа Моника Писанкънева от Фондация "Ресурсен център - Билитис" пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Целта на срещата е била да бъде по-добре информирана първата дама по въпросите, касаещи ЛГБТИ общността у нас. Преди близо месец тя предизвика вълна от реакции и коментари след статус във Facebook, непосредствено след провеждането на "София прайд", в който призовава хората с различна сексуална ориентация да не преиграват, както и да организират информационна кампания за превенция от ХИВ/СПИН.

"Учудих се на коментара на госпожа Радева, че хомосексуалните са приети в България отдавна. Това за мен говори, че тя не е достатъчно запозната със законодателната рамка, със социалните нагласи и решихме, че една такава среща ще бъде полезна, защото публичните личности, които имат влияние върху обществените нагласи, трябва да говорят информирано", обясни Писанкънева.

По думите ѝ единият от плюсовете на срещата е бил постигнатият добър диалог между първата дама и представителите на прайда.

"Госпожа Радева ни зададе релевантния въпрос: "Защо за 10 години "София Прайд" все още не сте постигнали приемане на различията по признак сексуална ориентация или полова идентичност?". Нашият отговор е: "Липсата на политическа подкрепа, липсата на лидери в политическото пространство, които да застанат зад тази кауза публично, открито, без да се притесняват, защото в крайна сметка това е кауза за човешки права", посочи още Писанкънева.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
22
 
! Отговори
arsen_al преди 6 години
Не ги приемам! Мискя , че 95 % от хората в Бг мислят така!
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХОМОСЕКСУАЛИЗМЪТ Е ПРОТИВОЕСТЕСТВЕН. ТОЙ Е ПРОТИВ ПРИРОДАТА И РАЗУМА.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори да приемем, че да си гей не е въпрос на извратена сексуалност, все пак остава проблема с поведението им демонстрирането на извратена менталност.
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКак се чувстват? Тя интересува ли ги как се чувстват нормалните хора? Егоистични, злобни, агресивни и примитивни скотове.
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК КАТО УСЕТИ ЧЕ НЕ Е ЖЕЛАН САМ СИ ТРЪГВА, НЕНОРМАЛНИЯ ДРАЗНИ ДОКАТО МУ РАЗБИЯТ ТИКВАТА. ВЪПРОС НА ИНТЕЛЕКТ, МАНТАЛИТЕТ И ОБРАЗОВАНИЕ.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64Какво още искат?Понеже сами се чувстват различни и ущърбни, затова искат НЯКОЙ все пак да ги признае като "нормални" и да не се чувстват толкова "не като хората"!!! Затова нахалстват и даже имат наглостта да си изкарват мръсните чаршафи и бельо на улицата! Господ е заклеймил това извращение като неестествено за човешката природа! Какво може повече да се каже!
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в САЩ вече не са приети, обама бе изгонен от американския народ.
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО НЕ СА ПРИЕТИ ДА СЕ МАХАТ
56
0
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Те искат права на себе изразяване, сега изведнъж приети ли са - не не са и няма как да накараш някой да приеме някакво поведение , може да го търпи но не и да го приеме , ЛГБТИ движение малко, по-малко ще си покаже истинското лице, типично по пски се крият и са подмолни. Ако са пичага казват , "Еем се с който си искаме, чупим носа на всеки който ме обиди" така се прави респект а не като се плаче на рамото на БХК и ЕК
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте бе, какво приемане искат тия? Имат ли същите граждански социални, политически и т.н. права като всички? Имат. Тогава какво искат. Защо трябва някой политик да застава зад тях и да подкрепя каузата им? Какво точно приемане искат???На никой нормален човек, не му дреме какво правяд под завивките, защо искат нещо повече от това? Специални права и закони за тях ли искат. Нагла работа.
54
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази жена се държи изключително обединително! Толерантна е към всички независимо от ориентация, мироглед и ценности! Нагледен пример за неподходяща съпруга на претенциозния ни президент!Единит цапа, другият маже!А им остава още 4 години мандат!Голямата вина е на Б.Борисов, който издигна кандидатурата на недоразумението Ц.Цачева отвори широко вратите на Позитано20
53
0
 
6
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 6 години
Аз лично си харесвам прайдващите, трябва повече бежанци да ги харесват и всичко ще е ok~!
52
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато има граждански съюз и брак за всеки две лица без значение от пола, с произлизащите от това равни гражднски права, тогава ще може да се каже че поне законодателно е приета и тази общност.
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A кога ще се защитят правата на стволовите клетки, като свободни организмови единици? След това трябва да се дефинирати правата на изкуствено създадени ДНК-структури и т.н. Не изясним ли нещата на субатомно ниво, пеераските проблеми ще бъдат само обвивка на следващи проблеми. Има едно нещо наречено еволюция. Това, че някой му се рови из други дупки си е негов проблем.
50
0
 
2
 
! Отговори
Хрушчов Н. С. преди 6 години
Европейският съд по правата на човека подписа първата СМЪРТНА ПРИСЪДА!Европейският съд по правата на човека подписа първата СМЪРТНА ПРИСЪДА! Родителите на Чарли Гард загубиха обжалването пред Европейския съд Крис Гард и Кони Йейтс загубиха окончателно законовата битка да заведат сина си за лечение в САЩ. Специалистите в болницата Great Ormond Street Hospital смятат, че Чарли няма шанс да оцелее. Съдът се съгласи, като заключи, че по нататъшното лечение "ще продължи да причинява значителна вреда на Чарли". Те заявиха, че молбата, подадена от родителите, е "неприемлива" и, че решението на съда
49
1
 
32
 
! Отговори
анон преди 6 години
Какъв е този шум, Джеймс?- Гей парад, милорд!- И какво искат?- Еднополова любов, милорд!- Някой забранява ли им?- ...Не, милорд!- Е, тогава защо вдигат този шум?- Еми, п.....сти, милорд!
48
0
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Законодателно са приенти. Социалното приемане не става наслила и парадирането им само вече 10 години действа срещу тях. Ама не искат да разберат, или по-точно разбират ама искат да предизвикат конфликт с надеждата да изкярят нещо.
47
0
 
27
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Прав си за това, че хомосексуализмът се разпространява и благодарение на "рекламата" и не е генетически обусловен в повечето случаи.
46
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от гейове, роми и гербаджии.
45
0
 
37
 
! Отговори
Край преди 6 години
Моя близка се ожени за жена в Щатите. Разбираш ли ме вика - разбирам те- нали и аз се ожених за жена. Аз мойта си я обслужвам тя нейната как - не знам. Па ми не и интересно. АМА 50% от времето си го прекарва в това да убеждава хората какви са, що са такива. Сектантска работа.