Президентшата и прайдващите в спор: Приети ли са гейовете в България?

Участници в "София прайд" обясниха на първата дама, че им липсва политическа подкрепа
3 юли 2017 12:39,
165

Как е протекла срещата между представители на "София прайд" и съпругата на президента Десислава Радева? Какво са обсъдили двете страни и постигнали ли са съгласие по определени теми? За всичко това разказа Моника Писанкънева от Фондация "Ресурсен център - Билитис" пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Целта на срещата е била да бъде по-добре информирана първата дама по въпросите, касаещи ЛГБТИ общността у нас. Преди близо месец тя предизвика вълна от реакции и коментари след статус във Facebook, непосредствено след провеждането на "София прайд", в който призовава хората с различна сексуална ориентация да не преиграват, както и да организират информационна кампания за превенция от ХИВ/СПИН.

"Учудих се на коментара на госпожа Радева, че хомосексуалните са приети в България отдавна. Това за мен говори, че тя не е достатъчно запозната със законодателната рамка, със социалните нагласи и решихме, че една такава среща ще бъде полезна, защото публичните личности, които имат влияние върху обществените нагласи, трябва да говорят информирано", обясни Писанкънева.

По думите ѝ единият от плюсовете на срещата е бил постигнатият добър диалог между първата дама и представителите на прайда.

"Госпожа Радева ни зададе релевантния въпрос: "Защо за 10 години "София Прайд" все още не сте постигнали приемане на различията по признак сексуална ориентация или полова идентичност?". Нашият отговор е: "Липсата на политическа подкрепа, липсата на лидери в политическото пространство, които да застанат зад тази кауза публично, открито, без да се притесняват, защото в крайна сметка това е кауза за човешки права", посочи още Писанкънева.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
37
 
! Отговори
DreamTheater преди 6 години
Хомосексуализмът не може да бъде кауза!Същността му е античовешка и антихристиянска.Господ е създал два пола-мъж и жена.
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много гейове са в София и големите градове и гласуват за ГЕРБ или реформаторите.
2
3
 
21
 
! Отговори
Браунау ам Ин преди 6 години
Приети ли са гейовете в България?Разбира се, приети са във всяка действаща газова камера в страната.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно хомосексуалистите да се оплакват от липса на политическа подкрепа, е все едно вятърна мелница да се оплаква, че духа вятър. В момента една част от гейовете се опитват да уловят вълната на национализма и патриотизма, за да си извоюват още и още права, вместо да живеят скромно и тихо в качеството си на "различни" хора. За този случай има добра поговорка - "Убий *** с мълчание".